Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου παραχώρησε συνέντευξη τύπου, αναφορικά με την απόφαση του Ιδρύματος να αναστείλει τις ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες του, για μία ημέρα (ομόφωνη απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου, 2/ 10 /2012), σήμερα 9 Οκτωβρίου 2012. H αναστολή λειτουργίας στοχεύει στη δημοσιοποίηση της έντονης διαμαρτυρίας για τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας στο σύνολό τους, λόγω των χειρισμών της Πολιτείας, και την παρουσίαση των βασικών επιπτώσεων αυτών των χειρισμών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των Δημοσίων Πανεπιστημίων είναι οριακή για την κάλυψη των στοιχειωδών τους αναγκών, ενώ παράλληλα η μη διευθέτηση άλλων αναγκαίων ρυθμίσεων χρηματοδοτικών διαδικασιών και χρηματορροών οδηγεί σε αδιέξοδο κάθε διοίκηση. Η φοιτητική μέριμνα και ιδιαίτερα η στέγαση, δεν καλύπτει παρά τις ανάγκες ενός πολύ μικρού ποσοστού φοιτητών, εφόσον δεν λήφθηκε υπόψη ότι ο φοιτητικός πληθυσμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ποσοστό άνω του 90%, προέρχεται από άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι σχεδιασμοί δε που φημολογούνται περί μείωσης της παροχής έντυπων συγγραμμάτων από το εαρινό εξάμηνο του 2011-2012, δεν μπορεί παρά να επιβαρύνουν το κόστος διαβίωσης των φοιτητών/ριών.
Λόγω της υποστελέχωσης του Πανεπιστημίου το ανθρώπινο δυναμικό του εργάζεται συχνά σε συνθήκες υπεράνθρωπου φόρτου εργασίας, για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του διδακτικού, ερευνητικού, διοικητικού και κοινωνικού έργου, καθώς και του αναπτυξιακού έργου που επιτελείται (ιδιαίτερα στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου), ενώ οι μισθολογικές αποδοχές του είναι οριακές για την επιβίωση του, καθώς και πλήρως αναντίστοιχες με την ποιότητα και το πολυδιάστατο του έργου του και τα αυξημένα έξοδα εργασίας του. Σημειώνεται ότι τα μέλη ΔΕΠ των ακριτικών πανεπιστημίων είναι οι μόνοι εργαζόμενοι στο δημόσιο που δεν δικαιούνται το επίδομα παραμεθορίου. Το υψηλού επιπέδου διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου εργάζεται εκ νέου σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, λόγω των νέων πιθανών οριζόντιων μέτρων εργασιακής εφεδρείας. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων (100 για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) βρίσκονται σε κατάσταση πολυετούς εκκρεμότητας διορισμού (μέλη Διδακτικού και Διοικητικού Προσωπικού/ ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, Διοικητικό Προσωπικό), ενώ παράλληλα δεν προκηρύσσονται οι θέσεις που εκκενώνονται. Στα Πανεπιστήμια της χώρας, όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε κατ’ ελάχιστον η ρήτρα του 1/5 ή του 1/10 στις προσλήψεις, αλλά οδηγούνται σε εντεινόμενη μείωση του προσωπικού τους.
Το πλέον οξυμένο ζήτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατά την τρέχουσα περίοδο, αφορά την αθέτηση των υποχρεώσεων της πολιτείας για την έγκαιρη εξασφάλιση των διδασκόντων. Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το ακαδημαϊκό εξάμηνο (από 1 Οκτωβρίου) και δεν γίνονται διορισμοί κατά προτεραιότητα στα Τμήματα που έχουν απόλυτη ανάγκη (για παράδειγμα όσα έχουν αριθμό διδασκόντων μικρότερο από 15), η μη χορήγηση, έως σήμερα, των αναγκαίων πιστώσεων για την πρόσληψη διδασκόντων με σύμβαση (βάσει Π.Δ. 407/80), οδηγεί τα περισσότερα Τμήματα σε αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος σπουδών (καθώς τα γνωστικά αντικείμενα είναι αδύνατον να αναπληρωθούν από τους υπάρχοντες διδάσκοντες), και ορισμένα από αυτά σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Σημειώνουμε ότι ο αριθμός διδασκόντων ανά Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος (<22 μέλη ανά Τμήμα) και παράλληλα, εκκρεμεί ένας σημαντικός αριθμός (57) εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, που βρίσκονται υπό διορισμό εδώ και τρία χρόνια, ενώ έχει υπάρξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή εγκυκλίου του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει τον άμεσο διορισμό μελών ΔΕΠ, εάν είναι ήδη υπάλληλοι σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Η ολιγωρία αυτή της Πολιτείας έναντι των διδασκόντων των Πανεπιστημίων:
• Αναιρεί την εκφρασμένη θέση του Υπουργείου Παιδείας, για τη σημασία της διασφάλισης της ποιότητας της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον οδηγεί με οριζόντιο και τυχαίο τρόπο σε αδυναμία υλοποίησης σπουδών ή σε υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών ενός αριθμού Τμημάτων, που συμβαίνει να είναι και ιδιαίτερα σημαντικά στην χώρα, σε αυτή την περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
• Δείχνει σοβαρή αμέλεια έναντι των φοιτητών και των γονέων. Η μη φροντίδα για κάλυψη βασικών μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών, θα μετακυλήσει τη δυσλειτουργία στα επόμενα έτη, προκαλώντας όχι μόνο σοβαρότατες ακαδημαϊκές επιπτώσεις στα Τμήματα, αλλά και τεράστια οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των φοιτητών/τριών.
Η Πρυτανική Αρχή Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ότι είχαν γίνει όλες οι δυνατές ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση, έγκαιρα και επανειλημμένα, ώστε να γίνει αντιληπτή η πραγματική διάσταση του προβλήματος που δημιουργείται (σε κάποιες περιπτώσεις Τμημάτων είναι καθοριστικό για τη λειτουργία τους).
Η Πρυτανική Αρχή εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της, προς τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που κατέθεσαν επερωτήσεις για το εν λόγω θέμα :
4/10/2012: Ερώτηση 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για «Τα προβλήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου» (Γιάννης Ζερδελής, Τάσος Κουράκης, Νίκος Συρμαλένιος, Αγνή Καλογερή, Γιώργος Πάντζας, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Αμανατίδης, Τζένη Βαμβακά)
5/10/2012: Ερώτηση της Βουλευτού «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Μίκας Ιατρίδη «Για την απαξίωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου»
5/10/2012: Επίκαιρη ερώτηση 8 βουλευτών του ΚΚΕ για «Τις τεράστιες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ της χώρας» (Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Μωραΐτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Σπύρος Χαλβατζής)
8/10/2012: Επίκαιρη ερώτηση βουλευτή ΠΑΣΟΚ, κ. Κ. Τριαντάφυλλου (θα συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων στις 11/10/2012)
Όσον αφορά το αναγγελθέν από το Υπουργείο Παιδείας σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», η Πρυτανική Αρχή επανέλαβε ότι η σύνθεση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη θα έχει νόημα μόνο εάν αφορά το σύνολο των ΑΕΙ της χώρας και δεν περιοριστεί στα περιφερειακά και λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της ίδρυσης και ανάπτυξής τους. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες οργανωμένης και τεκμηριωμένης επεξεργασίας και ο συγκροτημένος διάλογος. Κατά συνέπεια, κάθε αυθαίρετο δημοσίευμα που παρουσιάζει δήθεν έγκυρες πληροφορίες ή διαρροές, δημιουργεί αφενός ανασφάλεια στα μέλη των ακαδημαϊκών κοινοτήτων και στην κοινωνία, και αφετέρου έλλειψη εμπιστοσύνης για τη συνέπεια του Υπουργείου. Επίσης, δυστυχώς δεν συμβάλλoυν προς την ίδια κατεύθυνση, οι αναφορές των ΜΜΕ σε συγκεκριμένο αριθμό Τμημάτων που «πρόκειται να κλείσουν», καθώς και το ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα που έχει προσδιοριστεί για την λήψη αποφάσεων.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι μέρος της Συνέντευξης Τύπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου δόθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω τηλεδιάσκεψης, για την ανάδειξη των κοινών προβλημάτων δύο ισχυρών και δυναμικών περιφερειακών Πανεπιστημίων. Και τα δύο αυτά Πανεπιστήμια, κάνουν έκκληση προς την Πολιτεία, να παύσει η εφαρμογή οριζόντιων μέτρων και οι παραλήψεις που οδηγούν σε κατάρρευση αυτόν τον βασικό πόλο παιδείας και ανάπτυξης κάθε χώρας.