Skip to main content
|

Πως είδαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου το σχέδιο «Αθηνά»

Πως είδαν οι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Αιγαίου το σχέδιο «Αθηνά»
Πως είδαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου το σχέδιο «Αθηνά»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Γράφει η Πηνελόπη Σέρβου

φοιτήτρια / τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας

Χθες ανακοινώθηκε και επίσημα το πολύ αναμενόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι με την ονομασία «Αθηνά». Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μετρά και αυτό τις δικές του «απώλειες»  σ’  αυτή τη δύσκολη μάχη ισχύος με τα άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια.

( Στη Σάμο το Τμήμα Στατιστικής θα απορροφηθεί από το Μαθηματικό Σάμου και το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοικήσης Χίου θα απορροφηθεί από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίου. Στη Χίο καταργείται το νέο Τουριστικό Τμήμα που δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα. Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου θα λειτουργεί διοικητικά στο πλαίσια του Τμήματος Περιβάλλοντος με έδρα τη Μυτιλήνη)


Μπορείτε να δείτε εδώ  όλα όσα προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά».


Η  αντίδραση της φοιτητικής κοινωνίας της Μυτιλήνης ήταν άμεση. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» οι ιστότοποι γέμισαν από αναρτήσεις σχετικές με το θέμα. Οι απόψεις ωστόσο για το θέμα διαφέρουν.


Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν μεγάλη επιτυχία το γεγονός πως ένα Πανεπιστήμιο όπως αυτό του Αιγαίου κατάφερε να περάσει σχεδόν ακέραιο αυτή τη δοκιμασία. Ειδικά μετά τις φήμες που ακούγονταν  (από εφημερίδες και  πανελλαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους  περί κλεισίματος σχολών στη Μυτιλήνη.
 Φρόντισαν να σπείρουν «πανικό» ώστε να δεχτούμε πιο εύκολα αυτές τις αλλαγές.


Υπάρχει όμως και εκείνη η ισχυρή μερίδα φοιτητών που δέχονται το γεγονός σαν την αρχή του τέλους, όχι μόνο του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και γενικά του εκπαιδευτικού συστήματος για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει η άποψη πως οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις ανοίγουν το δρόμο, πλέον ξεκάθαρα, προς την ιδιωτικοποίηση και τη πλήρη κατάρρευση του δημόσιου πανεπιστημίου. Μένει λοιπόν να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με τους φοιτητές των σχολών που συγχωνεύτηκαν καθώς ακόμα είναι θολό το τοπίο καθώς και πώς το πρόγραμμα σπουδών τους θα αλλάξει. Μεγάλο θέμα είναι και τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που συγχωνεύονται ή καταργούνται.


Ας ελπίσουμε πως αυτές θα είναι οι πρώτες και μοναδικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημίων και στην Ελλάδα γενικότερα αλλά ειδικά στο Αιγαίο.
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις