Εκπαίδευση

05/04/2013 - 21:28

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου: 1 χρόνος καινοτόμων δράσεων

Τ ο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου υλοποιεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική με δύο κεντρικούς άξονες:
α) τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου και
β) την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου Χώρου.
 Η στρατηγική αυτή πραγματώνεται σταδιακά μέσα από ένα πλέγμα ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων που ενισχύουν την εξωστρέφεια του Ιδρύματος και στοχεύουν στην ολοκλήρωση της φυσιογνωμίας του.
Μέρος της στρατηγικής αυτής είναι και το ιδρυματικό έργο «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (EKT) και Εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007 - 2013].
Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων ερευνητικών, εκπαιδευτικών και διοικητικών δράσεων καθώς και η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, δομών και διαδικασιών λειτουργίας που θα υποστηρίξουν τη Στρατηγική του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των δράσεων:
- Ενισχύει την διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου
- Διασφαλίζει την μακρόπνοη και συστηματική συνεργασία του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες
- Συμβάλει στην ολοκλήρωση των τοπικών κοινωνιών σε μια ενιαία κοινωνία του Αρχιπελάγους
- Διασφαλίζει την βιωσιμότητα των επιμέρους δράσεων και μετά την ολοκλήρωση του έργου


Αναλυτικότερα:
Οργανώνει την παρέμβαση και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τις τοπικές κοινωνίες, συντονίζει και ολοκληρώνει τις επί μέρους δράσεις μέσα από έναν ενιαίο σχεδιασμό.
Αναπτύσσει  δομές και υποδομές για την υποστήριξη της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και διοίκησης
Οργανώνει  και λειτουργεί  διεπιστημονικά και διατμηματικά προγραμμάτα σπουδών και επιμορφωτικά προγραμμάτα με e-Learning, στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης
Οργανώνει και Λειτουργεί  Διεθνή Θερινά Προγραμμάτα Σπουδών
Εκπαιδεύει  και υποστηρίζει  τις τοπικές κοινωνίες
Αξιοποιεί ερευνητικές δράσεις με αντικείμενο τη νησιωτικότητα
Το έργο υλοποιείται μέσα από έξι Δράσεις, με χρονική διάρκεια από 20/09/2011 έως 30/09/2015. Στο έργο αυτό έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα 121 μέλη ΔΕΠ, 16 διδάσκοντες του ΠΔ 407/80, 48 μόνιμοι υπάλληλοι και 176 εξωτερικοί συνεργάτες.

Μοιράσου το άρθρο!