Εκπαίδευση

04/05/2014 - 12:05

Ολες οι αλλαγές στις εξετάσεις με την τράπεζα θεμάτων

yle="text-align: justify;">Οι μαθητές της πρώτης λυκείου εγκαινιάζουν στα τέλη του Μαΐου το νέο σύστημα εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων. Σε ποια μαθήματα και με ποια διαδικασία θα γίνουν οι εξετάσεις.

Μια εβδομάδα πριν τις εξετάσεις θα δημοσιοποιηθούν όλα τα θέματα των εξετάσεων της πρώτης λυκείου, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην τράπεζα θεμάτων ώστε οι μαθητές να μπορούν να τα δουν στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στη Διαφάνεια και να προετοιμαστούν καλύτερα.

Αρχικά οι διευθυντές των 1.300 γενικών λυκείων της χώρας σε συνεργασία με τους καθηγητές που διδάσκουν στην Α’ λυκείου θα καταρτίσουν το πρόγραμμα εξετάσεων του κάθε σχολείου για όλα τα μαθήματα.

Οταν σημάνει η έναρξη των εξετάσεων, για κάθε σχολείο και κάθε μάθημα ξεχωριστά θα γίνεται καθημερινά ηλεκτρονική κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων και στη συνέχεια ο αρμόδιος καθηγητής του μαθήματος θα συμπληρώνει τα θέματα των εξετάσεων με αυτά που έχει επιλέξει ο ίδιος και θα τα δίνει στους μαθητές του.

Με κλήρωση τα μισά θέματα και τα άλλα μισά με επιλογή του καθηγητή

Μια ώρα πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις θα «ανοίγει» το κεντρικό σύστημα της τράπεζας των θεμάτων. Ο καθηγητής που διδάσκει το μάθημα θα εισέρχεται στο σύστημα με έναν κωδικό που θα έχει πατώντας ένα κουμπί και θα γίνεται η ηλεκτρονική κλήρωση.

Αμέσως θα εμφανίζονται τα θέματα που έχουν κληρωθεί για κάθε μάθημα και κάθε σχολείο ξεχωριστά. Η τράπεζα των θεμάτων για κάθε μάθημα θα περιλαμβάνει περισσότερα από 300 θέματα. Σε κάθε σχολείο η θεματολογία θα είναι διαφορετική αφού θα γίνονται και ξεχωριστές κληρώσεις του 50% των θεμάτων ενώ τα άλλα μισά θέματα θα είναι της επιλογής κάθε καθηγητή ξεχωριστά.

Η βαθμολόγηση θα γίνεται από τον καθηγητή της τάξης και ο βαθμός θα μετράει στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα δίνουν οι μαθητές στην τρίτη λυκείου.

Σε ό,τι αφορά στα μαθήματα επιλογής τα θέματα θα επιλέγονται στο σύνολό τους από τους καθηγητές κάθε τάξης και δεν θα υπάρχουν ερωτήματα από την τράπεζα θεμάτων.

Σε ποια μαθήματα θα μπουν θέματα από την τράπεζα θεμάτων

Από την τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας θα μπουν θέματα για τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α’ τάξης των ημερήσιων γενικών λυκείων, της Α’ και Β’ τάξης των εσπερινών γενικών λυκείων και της Α’ τάξης ημερήσιων και των εσπερινών ΕΠΑΛ.

Συγκεκριμένα στην Α’ τάξη του ημερήσιου γενικού Λυκείου και Α’ και Β’ τάξεις εσπερινού γενικού λυκείου οι μαθητές θα εξεταστούν σε:

Ελληνική Γλώσσα
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία,
Νέα Ελληνική Γλώσσα
Νέα Ελληνική Λογοτεχνία
Μαθηματικά
Αλγεβρα
Γεωμετρία
Φυσικές Επιστήμες
Φυσική
Χημεία
Βιολογία
Ιστορία
Πολιτική Παιδεία (Α’ Ημερ. ΓΕΛ και Β΄ Εσπερ. ΓΕΛ)
Οικονομία
Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου
Κοινωνιολογία
Θρησκευτικά
Ξένη Γλώσσα


Στην Α' τάξη των ΕΠΑΛ:
Ελληνική Γλώσσα
Νέα Ελληνική Γλώσσα
Νέα Ελληνική Λογοτεχνία
Μαθηματικά
Αλγεβρα
Γεωμετρία
Φυσικές Επιστήμες
Φυσική
Χημεία
Πολιτική Παιδεία (Α’ Τάξη Ημερ. ΕΠΑΛ)
Οικονομία
Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου
Κοινωνιολογία.
Ιστορία
Θρησκευτικά (Α’ Τάξη Ημερ. ΕΠΑΛ)
Ξένη Γλώσσα


Τι οδηγίες πήραν οι καθηγητές - Πώς θα υποβάλουν θέματα
Το Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ζήτησε από τους καθηγητές τα θέματα που υποβάλλονται να αφορούν τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθημάτων, να είναι διατυπωμένα με ακρίβεια και σαφήνεια, να μην περιέχουν αδόκιμες εκφράσεις καθώς και λέξεις των οποίων τη σημασία μπορεί να αγνοούν οι μαθητές και να καθορίζονται με ακρίβεια τα ζητούμενα.

Κάθε εκπαιδευτικός που ενδιαφέρεται να υποβάλει θέματα θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες και τις διαδικασίες που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ και να χρησιμοποιεί τη φόρμα υποβολής.

Μετά την υποβολή, τα θέματα θα αξιολογηθούν από τις επιστημονικές επιτροπές των εξεταζόμενων μαθημάτων που λειτουργούν στο ΙΕΠ και εφόσον εγκριθούν από την κεντρική επιστημονική επιτροπή θα ενταχθούν στην τράπεζα θεμάτων εξετάσεων.

Οι εκπαιδευτικοί των οποίων θέμα ή θέματα θα εγκριθούν από την κεντρική επιστημονική επιτροπή για να ενταχθούν στην τράπεζα θεμάτων, θα λάβουν ηλεκτρονικά (και μόνο) βεβαίωση ότι θέμα ή θέματά τους θα ενταχθούν στην τράπεζα θεμάτων.
 

thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!