O παπα Στρατής της Μυτιλήνης στο βιβλίο θρησκευτικών της Δ' Δημοτικού
Το φωτεινό παράδειγμα του παπα-Στρατή που πριν δύο χρόνια έφυγε από τη ζωή διδάσκεται από φέτος στους μαθητές της Δ' τάξης του Δημοτικού ως ένας από τους σύγχρονους αγωνιστές για τον άνθρωπο.
Στην ενότητα «Συγχρονοι αγωνιστές για τον συνάνθρωπο, την ειρήνη και το περιβάλλον» στο βιβλίο θρησκευτικών της Δ' Δημοτικού ο παπα Στρατής συνυπάρχει μαζί με τον Οσκαρ Ρομέρο, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Γκάντι.
Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015 έφευγαν από τη ζωή δύο πρόσωπα, που πλέον αποτελούν σύμβολα του μεταναστευτικού και προσφυγικού δράματος. Και αν ο 3χρονος Aylin ήταν το αθώο θύμα, που ο χαμός του συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, ο παπα-Στρατής από τη Λέσβο, με τη ζωή που επέλεξε να ζήσει, θύμισε σκουριασμένες λέξεις, όπως «ανιδιοτέλεια» και «αλληλεγγύη», και έκανε τα διεθνή media να τον ψάχνουν για μια συνέντευξη.
Ο Παπά Στρατής, μαζί με άλλους τοπικούς εθελοντές στην Καλλονή Λέσβου, βοήθησε τους πρόσφυγες από το 2007, μέσω της ΜΚΟ «ΑΓΚΑΛΙΑ». Υπολογίζεται πως όλα αυτά τα χρόνια, βοήθησε περίπου δέκα χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων μερικών ντόπιων που ήρθαν σε δυσχερή θέση.
"Έχω δει τα μικρά παιδιά με φουσκάλες στα πόδια τους και έγκυες γυναίκες που κρατούσαν τις κοιλιές τους και έκλαιγαν από τον πόνο", έλεγε θλιμμένος. "Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μετανάστες, δεν επιλέγουν να έρθουν εδώ. Είναι τα παιδιά του πολέμου, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις σφαίρες"
«Μια μέρα βρήκαμε ένα μωρό κοιμάται στην αγκαλιά της μητέρας του στην παραλία. Θέλαμε να του δώσουμε γάλα, αλλά δεν είχαμε μπουκάλι και δεν μπορούσε να πιει από ένα ποτήρι. Ήταν αργά τη νύχτα και έτσι ξυπνήσαμε όλα τα φαρμακεία της πόλης μέχρι που βρήκαμε μπιμπερό " είχε πει σε συνεντεύξη του. Πολλοί νησιώτες είναι δύσπιστοι όσον αφορά τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες που φτάνουν στο δρόμο τους. Άλλοι ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η παρουσία τους στον τουρισμό. Αλλά ο Παπά Στρατής, σήκωνε τα μανίκια του και ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά για να βοηθήσει.