Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργανώνει και φιλοξενεί στη Μυτιλήνη το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωγράφων (EUROGEO). Στο συνέδριο συμμετέχουν 190 επιστήμονες από 26 χώρες.
Στο Συνέδριο θα παρουσιασθούν περισσότερες από 92 επιστημονικές εργασίες σε 20 θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλους τους τομείς της Γεωγραφικής έρευνας.
Στα πλαίσια του συνεδρίου θα παρουσιασθούν επίσης τα αποτελέσματα των δράσεων ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους και της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου. Ειδικότερα θα παρουσιασθούν οι δράσεις προστασίας και συντήρησης των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους.
Το Σάββατο οι σύνεδροι θα επισκεφθούν το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι και θα ενημερωθούν για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που έχει ανακηρυχτεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωγράφων Rafael de Migel Gonzales (Πανεπιστήμιο Σαραγόσα) ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Δ. Παπαγεωργίου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητής Ν. Ζούρος και ο Πρόεδρος του Τμηματος Γεωγραφίας Καθηγητής Θ. Κίζος.
Σε μια εποχή τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής αναμόρφωσης και πολλαπλών και αμοιβαία ενισχυόμενων ή συγκρουόμενων κρίσεων, η επιστήμη της Γεωγραφίας καλείται εκ νέου να αναθεωρήσει και να εκπληρώσει τον κοινωνικό της ρόλο και να διευρύνει την επιστημονική της εμβέλεια.
Το Συνέδριο αποσκοπεί να προωθήσει το έργο της επιστήμης της Γεωγραφίας και του ρόλου των Γεωγράφων στο σύγχρονο κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωγράφων (EUROGEO) έχει ως στόχο την προώθηση της επιστήμης της Γεωγραφίας μέσω δράσεων όπως:
- διοργάνωση συνεδρίων
- πραγματοποίηση ερευνών
- παραγωγή γεωγραφικών εκδόσεων
- υποστήριξη των γεωγράφων στην εργασία και τη σταδιοδρομία τους
- την δικτύωση σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο
- η παροχή συμβουλών σε θέματα γεωγραφίας
- και η προώθηση προτάσεων προς τις αρχές λήψης αποφάσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωγράφων (EUROGEO) στοχεύει στην αποτελεσματική χρήση ανοιχτών γεωγραφικών πληροφοριών για να συμβάλει σε τομείς όπως η δημογραφία και η μετανάστευση, η βιωσιμότητα, η οικονομική ανάπτυξη και οι αστικές και αγροτικές προκλήσεις, οι κίνδυνοι, το τοπίο, η φτώχεια, η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών.