Skip to main content
|

Μπράβο τους ! Δεύτερο βραβείο για το 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

της Ανθής Παζιάνου / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Επιστρέφουν νικητές από τη Νορβηγία οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με τον καθηγητή τους, Γιώργο Κοντέλλη, κρατώντας στα χέρια τους το δεύτερο βραβείο και μάλιστα για προχωρημένους, από την επιστημονική επιτροπή του Διαγωνισμού «CanSat» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA)!
Η εκτόξευση του «Αρίσταρχου», του μικροδορυφόρου που κατασκεύασε η ερευνητική ομάδα, παρουσίασε προβλήματα στην εφαρμογή, ο σχεδιασμός όμως, η κατασκευή και η σύλληψη του πειράματος, απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από επιστήμονες μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν παρά να απονείμουν βραβείο στο 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης.

«Η 10μελής ομάδα των μαθητών, αλλά και αρκετών άλλων μαθητών που έδειξαν ενδιαφέρον και συνεργάστηκαν μαζί τους, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να πάρουν επίσημα μέρος (Πανελλαδικές κ.λπ.), εργάστηκαν εξαντλητικά και σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου ώστε μέσα στον ελάχιστο χρόνο που διέθεταν, να καταφέρουν να υποβάλουν ένα πλήρες σχέδιο αποστολής στην ESA», αναφέρει ο κ. Κοντέλλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχολείο είναι ένα από τα 16 ευρωπαϊκά σχολεία ανάμεσα στα σχολεία των 18 χωρών μελών τής ESA και τις τέσσερις συνεργαζόμενες με αυτήν χώρες που επελέγησαν για τον τελικό του 3ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «CanSat».

Ο Διαγωνισμός προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να δοκιμάσουν το πρώτο πραγματικό διαστημικό πρόγραμμά τους. Οι 16 ομάδες που επελέγησαν, έπρεπε να συναρμολογήσουν το μικρό δορυφόρο τους με τις διαστάσεις αλουμινένιου κουτιού αναψυκτικού.

«Μας κοψοχόλιασαν!»
«Μας κοψοχόλιασαν με αυτά που έγραψαν», λέει στο «ΕΜΠΡΟΣ» η κ. Δεμερτζή, μητέρα μαθητή ο οποίος συμμετείχε στο Διαγωνισμό. Και δεν έχει και άδικο.
Την περασμένη Τετάρτη που η εφημερίδα μας είχε εκτενές ρεπορτάζ για τις επιδόσεις των μαθητών και για το γεγονός ότι… «μάτιασαν» την αποστολή που δεν κατάφερε να κάνει λήψη δεδομένων από την εκτόξευση του δορυφόρου, στην ηλεκτρονική κοινότητα του «Αρίσταρχου» στο Facebook μαθητές έγραψαν ότι έχασαν στο Διαγωνισμό!

Όπως έχουμε γράψει, οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ επέλεξαν την καινοτόμο αποστολή του ελέγχου θέσης μέσω GPS και την παρατήρηση του Ήλιου με ένα ρομποτικό μηχανισμό που τον εντοπίζει και κατευθύνει προς αυτόν μια κάμερα και ένα φασματοσκόπιο, με σκοπό να παρατηρήσουν το φάσμα του Ήλιου και να υπολογίσουν την απόστασή του από τη Γη, μαθαίνοντας έτσι τον τρόπο λειτουργίας των αντίστοιχων δορυφόρων παρατήρησης του Ήλιου και άλλων ουράνιων σωμάτων.

Η λήψη δεδομένων δεν έγινε, οι μαθητές στενοχωρήθηκαν, το πείραμά τους όμως αναγνωρίστηκε, γι’ αυτό και επιστρέφουν νικητές.


Η επιστημονική ομάδα
Οι… νεαροί επιστήμονες του 3ου ΓΕΛ που δημιούργησαν τον «Αρίσταρχο», είναι ο Μανώλης Πρωτούλης (αρχηγός, υπεύθυνος προγραμματισμού και ανάλυσης δεδομένων), ο Αντώνης Μυρσινιάς (προγραμματισμός, ανάλυση δεδομένων και φασματοσκόπιο), ο Νέαρχος Προκοπίου (σχεδιασμός σήματος, αισθητήρας φωτός, φασματοσκόπιο, κατασκευή), ο Παναγιώτης Κατζάνης (ηλεκτρονικά), η Μαριλένα Μπουγουλιά (ηλεκτρονικά, σχεδιασμός ιστοσελίδας, solar tracker, αλεξίπτωτο), ο Γιάννης Αϊβαλιωτέλλης (κατασκευή μοτέρ), η Μιχαέλλα Παπαχίου (αλεξίπτωτο, κατασκευή και ηλεκτρονικά), ο Δημήτρης Σπαθάρης (εξωτερικό περίβλημα και κατασκευή) και ο Όθωνας Κοντός (ηλεκτρονικά, κατασκευή και κάμερα Ήλιου).

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις