Οι Ιατρικές σχολές, της Νομικής, καθώς και το Πολυτεχνείο, αποτελούν φέτος την πρώτη επιλογή των αριστούχων μαθητών της Λέσβου που πέτυχαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στις πανελλαδικές εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι το επίπεδο δυσκολίας σε ορισμένα μαθήματα ήταν πολύ μεγάλο.
Όπως ομολογούν οι ίδιοι, σημαντικό ρόλο στην επιλογή της σχολής έπαιξε το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης, αφού οι περισσότεροι αναζητούν σχολές που ταιριάζουν αρχικά στο προφίλ και τα ενδιαφέροντά τους και εν συνεχεία που να μπορούν να τους προσφέρουν μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Το μυστικό της επιτυχίας σε κάθε περίπτωση, αποτελεί το συστηματικό και αποδοτικό διάβασμα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια της αντοχής του υποψηφίου, όπως λένε τα ίδια τα παιδιά.
Η πρώτη των πρώτων, Κατερίνα Καρατσομπανάκη, με 19.000 μόρια έρχεται από το Λύκειο της Γέρας, ουσιαστικά, όμως, είναι ένα παιδί που μεγάλωσε στην Αθήνα. Η Κατερίνα που κατάφερε να περάσει στη Νομική Αθηνών, ήρθε στο νησί πριν από 1,5 χρόνο και εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Παπάδο της Γέρας μαζί με την οικογένειά της. Όπως αναφέρει, προσαρμόστηκε σχετικά εύκολα στο νέο περιβάλλον, καθώς βρήκε μεγάλη αποδοχή από τους συμμαθητές και τους καθηγητές του Λυκείου της Γέρας.
«Η μετακόμιση ενός μαθητή από το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα χωριό της επαρχίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα. Είχα ένα συγκεκριμένο στόχο από πολύ μικρή ηλικία και προσπάθησα να τον υπηρετήσω όσο πιο πιστά γίνεται. Νομίζω ότι η προσπάθεια απέδωσε καρπούς».
Τη Νομική Αθηνών εξάλλου, επέλεξε και η δεύτερη αριστούχος Μαρία Βελισσαρίου από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης.
«Για μένα η Νομική, αναφέρει, ήταν όνειρο ζωής. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι το Ποινικό Δίκαιο και ελπίζω ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου να το υπηρετήσω όσο το δυνατόν καλύτερα. Η χρονιά ήταν δύσκολη, ωστόσο είχα καλούς συμπαραστάτες τους γονείς μου, οι οποίοι με στήριζαν και μου έδιναν κουράγιο καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς».
Στο αμφιθέατρο της Νομικής Θεσσαλονίκης η Μερόπη-Κλειώ Προκοπίου. Η Μερόπη μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης είχε βάλει στόχο και τον πέτυχε. Όνειρο της ήταν η Νομική. Και το όνειρό της έγινε πραγματικότητα.
Τώρα ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το επόμενο στάδιο της ζωής που χτίζει, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.
Το διάβασμα με προγραμματισμό και σύστημα, φαίνεται ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας του Γιώργου Λαμπούση από το 5ο Γενικό Λύκειο της Μυτιλήνης που κατάφερε να εισαχθεί στην Ιατρική Θεσσαλονίκης με πολύ καλή βαθμολογία. «Προσπαθούσα να κρατώ σε ένα σταθερό επίπεδο το διάβασμά μου, κάνοντας ουσιαστική δουλειά, χωρίς υπερβολές. Ακολουθούσα τις οδηγίες των καθηγητών μου κι έβαζα πάντα όριο στον εαυτό μου να ολοκληρώνω τη μελέτη το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ και να μην ξενυχτώ».
Στην ίδια σχολή με τον αδελφό του Φώτη Καραμπλιά, που αρίστευσε στις Πανελλαδικές εξετάσεις πριν από δύο χρόνια, θα βρεθεί σύντομα ο Βασίλης Καραμπλιάς από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, ο οποίος επέλεξε τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
«Μάλλον έχουμε ταλέντο οικογενειακώς στο συγκεκριμένο αντικείμενο, λέει γελώντας ο Βασίλης και προσθέτει ότι ο φετινός χειμώνας πέρασε με πολύ διάβασμα και καλό προγραμματισμό. Δεν έκανα υπερβολές και για να είμαι ειλικρινής πίστευα ότι είναι πιο δύσκολο απ' όσο αποδείχθηκε τελικά. Πιστεύω ότι αυτό που μετρά είναι η αποδοτική και συστηματική εργασία».
Στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών πέτυχε και ο Βαγγέλης Ψαραδέλλης από το 4ο Λύκειο Μυτιλήνης.
«Είναι μια σχολή που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί δίνει πολλές επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ ανταποκρίνεται παράλληλα και στις προσδοκίες μου. Η χρονιά πέρασε δύσκολα, ωστόσο είχα ένα στόχο και αφοσιώθηκα σε αυτόν, ευτυχώς ο κόπος μου στο τέλος ανταμείφθηκε».
Διάβασμα σε συνεργασία, με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, έκαναν τα δίδυμα αδέλφια Αλφόνσος και Στέλιος Δελής από το 4ο Γενικό Λύκειο της Μυτιλήνης, τα οποία ωστόσο κατάφεραν να αριστεύσουν και να εισαχθούν στο Πολυτεχνείο και την Ιατρική Αθηνών αντίστοιχα.
Ο Αλφόνσος και ο Στέλιος ήταν στην ίδια κατεύθυνση αλλά σε διαφορετικά θρανία, για να τους ξεχωρίζουν οι καθηγητές, όπως λένε χαμογελώντας και πολλές φορές συνεργαζόταν στο σπίτι αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των ασκήσεων. Όπως αναφέρει ο Αλφόνσος, αυτή η συνεργασία είχε και θετικά στοιχεία αλλά και πολλά αρνητικά, αφού μερικές φορές οι δύο παρασυρόταν από τη συζήτηση και έχαναν πολύτιμο χρόνο από το διάβασμα. «Τέλος καλό όλα καλά, αναφέρει, και για τους δυο μας, αφού καταφέραμε να περάσουμε στις σχολές των πρώτων επιλογών μας».
Ο Στέλιος από την άλλη πλευρά, δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενος που κατάφερε να περάσει στην Ιατρική, ενώ αναφερόμενος στην περσινή χρονιά, τη χαρακτηρίζει περίεργη και αρκετά πιεστική. Τα δύο αδέλφια ετοιμάζονται να μετακομίσουν στην Αθήνα και να ανοίξουν μαζί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, έχοντας ο ένας τον άλλον υποστηρικτή και αλληλέγγυο.
Στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, κατάφερε να εισαχθεί ο Χρήστος Τσολακίδης από το 3ο Γενικό Λύκειο της Μυτιλήνης. Όπως αναφέρει, το αποτέλεσμα αυτό ήταν ο καρπός μιας πολυετούς προσπάθειας που ξεκίνησε ήδη από τις Γυμνασιακές τάξεις.
«Δεν μπορώ να πω ότι διάβαζα συγκεκριμένες ώρες καθημερινά. Διάβαζα όσες ώρες θεωρούσα ότι ήταν απαραίτητο, για να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα έκανα φροντιστήρια, όπως όλα τα παιδιά άλλωστε. Ήταν μια δύσκολη και πιεστική χρονιά, αλλά, ευτυχώς, όλα αυτά τελείωσαν και σύντομα μετακομίζω στη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσω τη φοιτητική μου ζωή».
Στη συμπρωτεύουσα μετακομίζει σύντομα και ο Φώτης Ανδρέου από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Ο Φώτης πέτυχε να εισαχθεί στη Νομική Θεσσαλονίκης και πλέον έχει κάθε λόγο να κοιτά το μέλλον του με αισιοδοξία.
«Νομίζω, αναφέρει, ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι το συστηματικό και όχι το άσκοπο διάβασμα. Δεν μπορώ να πω ότι κουράστηκα ιδιαίτερα, καθώς από μικρός ήμουν παιδί του διαβάσματος -χωρίς υπερβολές και ακρότητες- και έτσι δεν μου φάνηκε ότι έκανα κάτι ξεχωριστό. Ομολογώ ότι δεν είχα άγχος, παρά μόνο στο πρώτο μάθημα γιατί πίστευα ότι ο χρόνος δεν θα μου ήταν αρκετός. Ούτε εγώ πίστευα ότι θα γράψω τόσο καλά, αν λάβουμε υπόψη ότι και τα θέματα είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Μπορεί να διάβαζα, αλλά είχα και τις δικές μου ώρες ξεκούρασης, χαλάρωσης και διασκέδασης. Το θέμα είναι να ξέρεις να μοιράζεις σωστά και συνειδητά το χρόνο σου».
Στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνικών Υπολογιστών της Πάτρας πέτυχε να εισαχθεί ο Νίκος Θεοδωρής από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. «Το συγκεκριμένο αντικείμενο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και θεωρώ ότι θα ολοκληρώσω τις σπουδές μου με επιτυχία. Σίγουρα η τελευταία χρονιά του Λυκείου ήταν πολύ δύσκολη. Ο μαθητής κατά την άποψή μου φτάνει στα όριά του, ωστόσο η υποστήριξη και συμπαράσταση από την οικογένεια και τους καθηγητές παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία».
Στη Σχολή Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κατάφερε να εισαχθεί ο Αντώνης Μυρσινιάς από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, ο οποίος όπως αναφέρει, ασχολείται με το αντικείμενο εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα μαζί με μία ομάδα φίλων και συμμαθητών κατάφεραν να κερδίσουν το δεύτερο βραβείο σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό πριν από λίγο καιρό. «Η σχολή ήταν η πρώτη μου επιλογή και ομολογώ ότι θυσίασα αρκετά από την καθημερινή και προσωπική μου ζωή, για να καταφέρω να εισαχθώ σε αυτή. Από πέρυσι το καλοκαίρι μειώθηκε δραματικά η διασκέδαση και οι βραδινές έξοδοι και όσο πλησίαζε ο καιρός των εξετάσεων, η προσπάθεια γινόταν όλο και πιο κοπιαστική. Ευτυχώς, το αποτέλεσμα με δικαίωσε».
Στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Αθήνας κατάφερε να εισαχθεί ο Μάρκος Τάταρης από το Μουσικό Σχολείο της Μυτιλήνης. Όπως αναφέρει, έφτασε στο σημείο να διαβάζει 15 ώρες την ημέρα μαζί με το φροντιστήριο και το σχολείο του, ενώ είχε ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για τους φίλους του και για τον εαυτό του.
Ο Μάρκος εκτός από την αγάπη του για τα μαθήματα, καλλιέργησε στο Μουσικό Σχολείο και την αγάπη του για τη μουσική, αφού ασχολήθηκε με την κιθάρα, τα παραδοσιακά όργανα και τα ντραμς. Όπως λέει, η μουσική είναι μια από τις μεγάλες του αγάπες και θα ασχολείται με αυτή παράλληλα με τις σπουδές του ως χόμπι.
Ιδιαίτερη προτίμηση στις Ιατρικές σχολές δείχνουν οι 4 αριστούχοι του Λυκείου της Καλλονής. Η Νίκη Κουτρούλη, ο Στυλιανός Στυλιανού, η Χριστιάνα Μποϊντενς και η Παναγιώτα Τσιρεπλή κατάφεραν να περάσουν στην Ιατρική μετά από πολύ προσπάθεια και κόπο, όπως ομολογούν.
Όπως αναφέρει η Νίκη Κουτρούλη, που πέτυχε να περάσει στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, το μυστικό για ένα καλό αποτέλεσμα στις Πανελλαδικές είναι το συστηματικό διάβασμα και η προσήλωση στον αρχικό στόχο. «Ήταν μια δύσκολη και κουραστική χρονιά, ωστόσο υπήρχαν οι βάσεις από τα προηγούμενα χρόνια. Προσπαθούσα να έχω πρόγραμμα και το διάβασμά μου να είναι αποδοτικό και ουσιαστικό. Φυσικά επέτρεπα στον εαυτό μου μια μικρή ανάπαυλα το Σαββατόβραδο, που έβγαινα παρέα με καλούς φίλους».
Η κολλητή φίλη της Νίκης, η Χριστιάνα Μπόϊντενς, με καταγωγή από το Βέλγιο, πέτυχε και αυτή την εισαγωγή της στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αναφέρει. Ευτυχώς, λίγο μετά το Πάσχα η κατάσταση αποσυμπιέστηκε κάπως με την επιτυχία μου σε ένα διαγωνισμό που με οδήγησε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η συνέχεια ήταν πολύ καλή για μένα, αφού χαλάρωσα κάπως κι έτσι κατάφερα να αποδώσω καλά στις εξετάσεις που ακολούθησαν».
Στην Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης, κατάφερε να εισαχθεί και η Παναγιώτα Τσιρεπλή από την Καλλονή.
«Η επιλογή της Ιατρικής σχολής, αναφέρει, ήταν ουσιαστικά μια απόφαση που προέκυψε τους τελευταίους μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Θεωρώ ότι το αντικείμενο έχει ανθρώπινο και επιστημονικό ενδιαφέρον και καλή επαγγελματική αποκατάσταση για το μέλλον».
Στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης κατάφερε να εισαχθεί η Ειρήνη Γιουβανάκη από το Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου.
Η Ειρήνη χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε η ίδια, αλλά και στη συμπαράσταση των γονιών της, των καθηγητών και των φίλων της, «επιβίωσε» σε μια δύσκολη χρονιά με πολύ διάβασμα και φροντιστήρια.
«Η Νομική ήταν το όνειρό μου από μικρή ηλικία και είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να το πραγματοποιήσω. Σε λίγες μέρες μετακομίζω στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επικεντρωθώ ακόμη περισσότερο στο στόχο μου. Η επιστήμη αυτή αποτελεί ένα διευρυμένο αντικείμενο, που δίνει στους αποφοίτους πολλές επιλογές και κλάδους σταδιοδρομίας».
Τα βήματα του πατέρα του στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής ετοιμάζεται να ακολουθήσει ο Θάνος Θεοδωρίδης από το Γενικό Λύκειο Πλωμαρίου. Ο Θάνος κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και όπως αναφέρει είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τον καρπό των προσπαθειών του.
«Η οικογένεια μου ήταν συμπαραστάτης και βοηθός κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι, που όλοι όσοι έχουν δώσει πανελλήνιες εξετάσεις γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό. Η αρχιτεκτονική είναι ένα οικείο αντικείμενο για μένα, αφού με αυτό ασχολείται και ο πατέρας μου, ωστόσο το μέλλον είναι μπροστά και οι επιλογές που έχω μέσα από αυτό το πεδίο, άπειρες».
Ένα ακόμη παιδί που ακολουθεί την οικογενειακή παράδοση είναι ο Αλέξανδρος Τσούκης από το Γενικό Λύκειο της Μύρινας, ο οποίος κατάφερε να εισαχθεί στην ίδια σχολή που είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, την Ιατρική Θεσσαλονίκης.
«Δεν ξέρω αν θα γίνω κι εγώ Μικροβιολόγος, λέει χαμογελώντας, νομίζω ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρω σε μερικά χρόνια. Προς το παρόν χαίρομαι την επιτυχία μου, ξεκουράζομαι από μια δύσκολη και πιεστική χρονιά και σχεδιάζω τη μετακόμισή μου στη συμπρωτεύουσα».
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ