Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου για τα προβλήματα στέγασης των σχολείων
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Το πρόβλημα της στέγασης σχολείων των σεισμόπληκτων περιοχών του νησιού φέρνει στην επιφάνεια τους τρόπους και τις λογικές με τους οποίους αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε μόρφωση, υγεία και δουλειά.
Ο Πολιχνίτος, η Βρίσα και το Πλωμάρι είναι μια μικρογραφία που έχει να κάνει με τη σκληρή πραγματικότητα στις κτιριακές υποδομές και την αντισεισμική προστασία σε όλη τη χώρα.
-- Από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή το 57,4% των σχολικών μονάδων χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.
-- Από τις υπόλοιπες 6.180 που έχουν χτιστεί μετά το 1985, μόλις οι 3.050 έχουν χτιστεί με πιο αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές, μετά το 1995.
-- Μέχρι σήμερα σε ελάχιστα κτίρια, και κυρίως σχολεία, έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης.
Ακόμα κι αυτός ο στοιχειώδης προσεισμικός έλεγχος των σχολείων σταμάτησε το Μάρτη του 2010, εξαιτίας των περικοπών σε δαπάνες και προσωπικό, με αποτέλεσμα να αποψιλωθούν τα συνεργεία ελέγχων και να παγώσουν οι διαδικασίες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στο πλαίσιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, τους προσεισμικούς ελέγχους ανέλαβαν δήμοι, των οποίων οι πόροι έχουν περικοπεί, ενώ το προσωπικό τους μειώνεται. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το 2012, με την ίδια λογική, καταργήθηκαν ή υπολειτουργούν οι Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που είχαν ως αρμοδιότητα τις διαδικασίες αποκατάστασης μετά από σεισμό.
Το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, δηλαδή, εκείνα τα έργα που αφορούν την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, δεν είναι πρώτα στη λίστα των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, επειδή, απλά, δεν αποφέρουν κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, σε αντίθεση με έργα βιτρίνας ή άλλες υποδομές, π.χ. αυτοκινητόδρομους που με τα διόδια ρέει διαρκώς χρήμα προς τους κατασκευαστικούς ομίλους.
Τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο και κατά συνέπεια δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό καταδεικνύεται και από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία δεν κρίνουν ως «επιλέξιμα» τέτοια έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που επίσης είναι απαραίτητα. Με λίγα λόγια, ανθρώπινες ζωές, σπίτια, χώροι συνάθροισης της νεολαίας είναι στο έλεος του Εγκέλαδου. Δεν είναι μόνο τα έργα που δεν γίνονται, είναι και η μη τήρηση βασικών κανόνων, όπως κακοτεχνίες ή χτίσιμο πάνω σε μπαζώματα, που επίσης στοιχίζουν.
Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η μη θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω των σεισμών, ένα έγκλημα που συντελείται διαχρονικά από τα κόμματα εξουσίας και τους δορυφόρους τους, που υπηρετούν την ανάπτυξη για λογαριασμό των μονοπωλίων σε βάρος των έργων για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Άμεση λειτουργία όλων των σχολείων το πρωί με διασφάλιση όλων των μορφωτικών, παιδαγωγικών προϋποθέσεων, συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε συνδυασμό με τις ανάγκες εκπαιδευτικών , γονιών και μαθητών
- Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού για την αντισεισμική τους προστασία με άμεση κρατική χρηματοδότηση.
- Για την ασφάλεια των χώρων εργασίας τη συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης.
- Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες του Νομού.
Να μην γίνουν τα προβλήματα από τις κάθε λογής φυσικές καταστροφές αφορμή για την παραπέρα υποβάθμιση της ζωής των εργαζόμενων των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους Η αντισεισμική, αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, η ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, είναι υπόθεση λαϊκής πάλης στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών ενάντια στα κέρδη μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 10-9-2017