Εκτάκτη Γενική Συνέλευση ΕΛΜΕ Λέσβου: καλέσμα από την Αγωνιστική Παρέμβαση
Χρόνος ανάγνωσης :
5'
Υποχρεωτικές μεταθέσεις – αξιολόγηση - «αργίες» – απολύσεις
Σαρώνουν τα πάντα… Θα τους αφήσουμε;
Συναδέλφισσες/-οι
Το Μνημόνιο III αποτελεί για την εκπαίδευση μια τομή ιστορικής σημασίας, καθώς σε μια χώ-ρα κάθε άλλο παρά τριτοκοσμική όπως η Ελλά-δα, με συμμετοχή δεκαετιών σε ΕΕ και ΟΟΣΑ, έστω και από τη θέση του φτωχού νότιου συγ-γενή, δρομολογείται μια δραματική συρρίκνωση των εκπαιδευτικών δομών. Ο καπιταλισμός δεν αντέχει μέσα στην κρίση του ένα μαζικό, καθο-λικό εκπαιδευτικό σύστημα με μια σχετικά α-νοιχτή σε λαϊκά στρώματα πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Ό,τι απέμεινε όρθιο στην εκπαίδευση από τη επίθεση της ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και των συγκυβερνή-σεων εσωτερικού (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗ-ΜΑΡ) κατεδαφίζεται με διαδικασίες εξπρές από το Μεσοπρόθεσμο Π.Δ.Σ. 2013-2016 και τον προϋπολογισμό του 2013. Η υποβάθμιση του εισοδήματος των εκπαιδευτικών στο όριο της επιβίωσης και το ασφυκτικό διοικητικό πλαίσιο εργασίας, μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια και τη θεσμοθετημένη αυθαιρεσία της διοίκη-σης, αντανακλούν τη νέα αντίληψη για την εκπαιδευτική πολιτική. Δίπλα στον λειτουργι-κό αναλφαβητισμό της «αγοράς» που πλάθει χειριστές και καταναλωτές, θα προστεθεί σύ-ντομα και η αγραμματοσύνη που θα γεννήσει η ανυπαρξία σχολείων και το δυσβάσταχτο κό-στος της βασικής και υποχρεωτικής εκπαίδευ-σης.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, είναι πια ξεκάθαρο πως η εφαρμογή της αξιολόγησης και η αύξηση του διδακτικού ωραρίου που προετοιμάζεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθ-μίδες υπηρετούν τον στόχο του 3ου μνημονίου για 150.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2015. Οι διατάξεις του μνημονίου για απο-λύσεις εκπαιδευτικών «κουμπώνουν» τόσο με τα έξι σημεία της εισηγητικής έκθεσης του προ-ϋπολογισμού του 2013 για την Παιδεία, μεταξύ των οποίων προβλέπεται «η δομική αναθεώρηση στην α΄/θμια και β΄/θμια εκπαίδευση με στόχο την περικοπή του μισθολογικού κόστους των ανα-πληρωτών καθηγητών, τη βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικό-τερη κατανομή τους στις οργανικές θέσεις», όσο και με την πρόβλεψη του νόμου πως οι εκπαι-δευτικοί θα μετατίθενται «για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και την ποιότητα του εκπαι-δευτικού συστήματος και με δαπάνη του Δημοσί-ου από σχολείο σε σχολείο σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως βαθμίδας εκπαίδευσης και οργανι-κής θέσης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας». Με λίγα λόγια ελαχιστοποιούνται οι προσλή-ψεις αναπληρωτών, απολύονται όσοι κρι-θούν «ακατάλληλοι» μέσω της αξιολόγησης και όσοι εκπαιδευτικοί απομείνουν θα γίνουν «λάστιχο» δουλεύοντας περισσότερες ώρες, με συρρικνωμένο μισθό, σε οποιαδήποτε εκπαι-δευτική βαθμίδα και περιοχή της χώρας απαι-τήσει το Υπουργείο Παιδείας, αφού με το πολυ-νομοσχέδιο που ψηφίστηκε καταργείται ουσι-αστικά το αμετάθετο που προστάτευε από τις αυθαιρεσίες.
Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην α΄/θμια και β΄/βάθμια εκπαίδευση θα γίνονται με την αναλογία 1:5 και μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ο οποίος θα προκηρύσσεται πλέον κάθε τρία χρόνια «για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδι-κότητα με σκοπό το διορισμό ή την πρόσληψή τους στην α΄/βάθμια και β΄/θμια εκπαίδευση, ύ-στερα από αίτημα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκπαιδευ-τικές ανάγκες». Σύμφωνα πάντως με τα στοι-χεία ΟΛΜΕ και ΔΟΕ η αναλογία 1:5 δεν ισχύει, αφού οι οργανικές θέσεις που κενώθηκαν είναι περισσότερες από τις προσλήψεις και ο διαγω-νισμός του ΑΣΕΠ παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος ενώ συ-νταξιοδοτήθηκαν πάνω από 5.000 δάσκαλοι, έγιναν μόλις 5 (!!!) προσλήψεις…
Κλείνουν πανεπιστήμια και άλλα 1.500 σχο-λεία – διώχνουν τους μαθητές από σχολεία και σχολές
Το σάρωμα των κεκτημένων εργασιακών δι-καιωμάτων του εκπαιδευτικού κλάδου συνο-δεύεται από την επίθεση στα μορφωτικά δι-καιώματα της νέας γενιάς, των μαθητών και των φοιτητών. Μετά τα 1.900 σχολεία που έ-κλεισε η Διαμαντοπούλου, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στο 10% των σχολικών μονάδων που απομένουν, δηλαδή σε άλλα 1.500 σχολεία, στο όνομα μάλιστα του «εξορθολογισμού». Τα λουκέτα αυτά θα έρθουν σε μια εποχή που με την κατάργηση του «σχο-λείου της γειτονιάς» έχουν αποκλειστεί από την εκπαίδευση εκατοντάδες μαθητές λόγω της μη διασφάλισης της ευχερούς και δωρεάν μεταφο-ράς τους.
Παραπέρα, η διαδικασία συγχώνευσης των τμημάτων των πανεπιστημίων και των τεχνο-λογικών ιδρυμάτων, στα πλαίσια του λεγόμε-νου «ΑΘΗΝΑ project» και η συγκράτηση του αριθμού των εισακτέων σε πολλές σχολές, ση-μαίνουν λιγότερες σχολές στα μηχανογραφικά του 2013, εκτίναξη των βάσεων εισαγωγής και ακόμα περισσότερους νέους αποκλεισμένους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παρά-πλευρη συνέπεια των παραπάνω η ένταση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα των εξετάσεων με όλες τις αρνητικές συνέπειες για το λύκειο.
Δείχνουν τον δρόμο για τις απολύσεις
Η επιχειρούμενη διαδικασία «κινητικότητας» των ΙΔΑΧ διοικητικών υπαλλήλων ΔΕ της τοπι-κής αυτοδιοίκησης και των πανεπιστημίων δεί-χνει τον δρόμο για όλο το δημόσιο. Οι διαβε-βαιώσεις Μανιτάκη ότι δεν θα απολυθούν υ-πάλληλοι τον εκθέτουν, αφού επιβεβαίωση του ότι όσοι υπάλληλοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα δουν ουσιαστικά την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο αποτελεί η τελευταία έκθεση της τρόι-κας («εκτιμάται ότι μόνον ένα μικρό ποσοστό των υπαλλήλων αυτών θα επανέλθει σε υπηρεσίες του Δημοσίου μέσα στο χρονικό διάστημα του ενός έτους»), και η παραδοχή ότι ως «πλαίσιο κινητικότητας» αναμορφώθηκε αυτό που αρχι-κά καθιερώθηκε ως «εργασιακή εφεδρεία».
Για να περάσουν αυτήν την πολιτική δεν μπορεί παρά να καταλύσουν κάθε έννοια συνταγματι-κής νομιμότητας, κάθε στοιχειώδες δημοκρατι-κό δικαίωμα: απολύουν μ’ ένα delete στις ηλε-κτρονικές βάσεις δεδομένων, ζητάνε στοιχεία και θέτουν σε αργία εκπαιδευτικούς με πειθαρ-χικά παραπτώματα πριν καν αυτά τελεσιδική-σουν (ακόμα και όσους κάποτε στερήθηκαν προσωρινά την προσωπική τους ελευθερία…), καταλύοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας.
Να ξεσηκωθούμε, να αγωνιστούμε, να νική-σουμε
Οφείλουμε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την ανατροπή της πιο βίαιης και αντιλαϊκής πολιτικής που έχει επιβληθεί στη χώρα από το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίθεση είναι σφοδρή και αποσκοπεί στη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη με υποθη-κευμένη και λεηλατημένη δημόσια περιουσία και πλούτο, με εργαζόμενους με εξευτελιστι-κούς μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με πενιχρές συντάξεις και περιορισμένη ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη. Οφείλουμε να πο-λεμήσουμε ενάντια στην καταπάτηση των δη-μοκρατικών δικαιωμάτων Ελλήνων και μετα-ναστών, ενάντια στην κρατική βία και τον πα-ρακρατικό τραμπουκισμό που απειλεί την κοι-νωνία.
Μοναδική ελπίδα για όλους μας είναι η κλι-μάκωση του αγώνα με γενικό απεργιακό ξε-σηκωμό διάρκειας, με καταλήψεις, διαδη-λώσεις, ώστε να ηττηθεί η πολιτική των μνημονίων, της απεχθούς δανειακής σύμβα-σης και της κοινωνικής εξαθλίωσης που ε-πιφέρουν τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα.
Καλούμε το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. να αποφασίσει τη διεξαγωγή Γ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε. όλης της χώρας άμεσα και οπωσδήποτε πριν τα Χριστούγεννα για να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές αποφά-σεις. Σε τοπικό επίπεδο συντονίζουμε τη δράση μας με εργαζόμενους και σωματεία που βρίσκο-νται στο δρόμο ενάντια στην κινητικότητα και τις απολύσεις. Οργανώνουμε την πάλη μας για να αποτραπεί στην πράξη η εφαρμογή των αντιλαϊ-κών μέτρων συγκροτώντας επιτροπή αγώνα στους εκπαιδευτικούς αλλά και διακλαδικά. Εκ-φράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε κάθε συνάδελφο που πέφτει θύμα των αντι-εκπαιδευτικών μέτρων και πρακτικών που υλο-ποιεί η ΔΔΕ Λέσβου. Προχωρούμε τις αντιφασι-στικές δράσεις που έχουμε ξεκινήσει και εμπλέ-κουμε σε αυτές και άλλα σωματεία, εργαζόμε-νους, γονείς, την τοπική κοινωνία.
Μπορούμε να νικήσουμε με παρατεταμένο, μα-χητικό, αποφασιστικό, απεργιακό αγώνα.
Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λέσβου