Εκπαίδευση

05/09/2024 - 07:09

Διαμαρτυρία ΕΛΜΕ Λέσβου για την webex επιμόρφωση....

Την Τετάρτη 4/9 προγραμματίστηκε εδώ και κάποιες μέρες διαδικτυακή επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών της Διευθύνσεων Δ/θμιας Εκ/σης Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για μερικές χιλιάδες εκπαιδευτικούς στο σύνολο των νησιών και το πρόγραμμα της επιμόρφωσης απλωνόταν στο χρονικό διάστημα 9.00-12.30.

Η επιμόρφωση θα λάμβανε χώρα μέσω της γνωστής πλατφόρμας (webex), όχι όμως της πληρωτέας -ή της παλιότερα δωρεάν παραχωρημένης- εκδοχής της, αλλά εκείνης που παρέχεται δωρεάν με όριο συμμετεχόντων (100 άτομα) και χρονικό περιορισμό διάσκεψης (40 λεπτά).

Επειδή –σε πείσμα του ευτελισμού του δημοσίου λόγου ή μίας διαφαινόμενης επικράτησης του παραλογισμού στη δημόσια σφαίρα- υπάρχει νομοτελειακή σχέση μεταξύ αιτίων και αιτιατών, η επιμόρφωση είχε πρόγραμμα όπου κάθε 40 λεπτά προέβλεπε «διάλειμμα-επανασύνδεση»(!) και βέβαια η πλατφόρμα δεν «σήκωσε» τον δεκάδες φορές πολλαπλάσιο αριθμό εκπαιδευτικών.

 

Σχετικά με τη σαφώς κατώτερη των περιστάσεων ή των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας αυτή εικόνα, οφείλουμε να τοποθετηθούμε:

1.      Η χρήση του μέσου (τηλεδιάσκεψη – webex) είναι ούτως ή άλλως προβληματική για διαδικασίες που απαιτούν ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, όπως είναι το μάθημα, τα σεμινάρια, οι επιμορφώσεις. Εκτός αν όλα γίνονται προσχηματικά, απλά «για να γίνουν», χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα. Το είδαμε επί πανδημίας και δυστυχώς συνεχίζουμε να το βλέπουμε και στη συνέχεια (αλήθεια, γιατί;).

 

2.      Πώς είναι δυνατόν αυτοί που επικαλούνται την άριστη ψηφιακή διαχείριση, που προτείνουν και προτάσσουν την ψηφιακή καινοτομία να παρουσιάζουν τέτοιες «ψηφιακές αδυναμίες» στην κεντρική αρχική επιμόρφωση του σχολικού έτους; Ελλάδα 2.0, ψηφιακή διακυβέρνηση και αριστεία σε οικονομική συσκευασία.

 

3.      Εν μέσω σημαντικών εργασιών που προηγούνται της έναρξης της σχολικής χρονιάς (εγγραφές/μεταγραφές, προετοιμασία αιθουσών και βιβλίων κλπ) τα σχολεία είναι σήμερα κλειστά ή υπολειτουργούν με τους εκπαιδευτικούς (πλην μερικών δεκάδων εξ αυτών) κολλημένους σε μία οθόνη μαύρη με μήνυμα «Error: Exceeded maximum number».

4.      Για το περιεχόμενο της επιμόρφωσης αυτό καθαυτό θα αναφερθούμε μόνο επιγραμματικά. Να μιλήσουμε για το ζήτημα της μαθητικής διαρροής, των ποινών ή της αξιολόγησης στα νέα προγράμματα σπουδών, αλλά μήπως τον καιρό των συμπτύξεων τμημάτων και των 25, 26, 27 μαθητών ανά τμήμα ή των υποχρεωτικών μεταγραφών για λόγους οικονομίας αυτή η συζήτηση είναι προσχηματική; Μήπως ακριβώς αυτές είναι οι συνθήκες που τελικά προκαλούν τη διαρροή, τις ποινές και μήπως δεν λύνονται με την αξιολόγηση των μαθητών;

 

5.      Η ΕΛΜΕ Λέσβου ζήτησε από χτες να πάρει το λόγο για τρία ή πέντε λεπτά ώστε να κάνει μία απλή αναφορά στην ύπαρξη και τη λειτουργία του σωματείου, την πρόσβαση των συναδέλφων σε αυτό και να τους καλέσει να συμμετέχουν στις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις της περιόδου. Τελικά η ΠΔΕ Β. Αιγαίου αποφάσισε να μην παραχωρήσει αυτά τα λεπτά αναγκάζοντάς μας να ενημερώσουμε για τα τρέχοντα του σωματείου δια της παρούσας ανακοίνωσης.

 

Συναδέλφισσσες, συνάδελφοι,

·         Επαναλαμβάνουμε ότι το σωματείο δυναμώνει όσο πιο δραστήρια και ενεργά γίνονται τα μέλη του και τότε οι αγώνες του γίνονται πιο αποτελεσματικοί. Να δυναμώσουμε τις  συλλογικές διαδικασίες του σωματείου μας. Να υπερασπιστούμε μαζικά κι αποφασιστικά τα εργασιακά μας δικαιώματα. Να αντισταθούμε με συλλογικούς μαζικούς αγώνες στη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

 

·         Καλούμε σε επαναληπτική Γενική Συνέλευση σε συνέχεια της μη έχουσας την προβλεπόμενη από το καταστατικό απαρτία Συνέλευσης της 29ης Αυγούστου 2024, την Πέμπτη 5/9 στις 7μμ στα Κεντρικά Λύκεια. Θέμα της συνέλευσης η κήρυξη από το σωματείο νέας απεργίας-αποχής από τις διαδικασίες της αξιολόγησης εκπαιδευτικού και εξουσιοδότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ για την διεκπεραίωση όλων των νομικών ενεργειών που αφορούν αυτή.

 

·         Επίσης ενημερώνουμε τους συναδέλφους που έχουν ολοκληρώσει την διετία υπηρέτησης μετά τον διορισμό τους, ότι στα πλαίσια των ενεργειών κατάθεσης συλλογικών αιτήσεων αυτοδίκαιης μονιμοποίησης δοκίμων έτους διορισμού 2020 και 2021, θα μπορούν να υπογράψουν και στο χώρο της συνέλευσης την συλλογική αίτηση. Καλούμε τους συναδέλφους την Παρασκευή 6/9 στις 13.30 στην ΔΔΕ Λέσβου για την κατάθεση των αιτήσεων μονιμοποίησης των συναδέλφων.

Μοιράσου το άρθρο!