Εκπαίδευση

25/08/2024 - 15:14

Δευτέρα 26 Αυγούστου διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Όχι στις περικοπές-καταργήσεις-συγχωνεύσεις τμημάτων Παράσταση Διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Β. Αιγαίου τη Δευτέρα 26/8 στις 11.00

Ανακοίνωση ΕΛΜΕ Λέσβου

Για άλλη μία χρονιά η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πραγματικότητα που διόλου δεν έχει αλλάξει στα σχολεία από την αρχή της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, της λιτότητας, των περικοπών.

 

  • «Οριστικοποίηση του αριθμού των τμημάτων» μέσα στον Ιούλη χωρίς να έχει όμως οριστικοποιηθεί το μαθητικό δυναμικό (αριθμός τμημάτων, δηλώσεις κατευθύνσεων, νέες εγγραφές κλπ.) με αποτέλεσμα ένα μπαράζ συγχωνεύσεων και δημιουργία πολυπληθών τμημάτων των 26 και 27 μαθητών,

 

  • μη έγκριση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων (γενικής παιδείας, μαθημάτων επιλογής, κατευθύνσεων) όπως παραπλανητικά ονομάζει το Υπουργείο τα τμήματα που δεν συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει,

 

  • μη έγκριση ακόμα και ολόκληρων τομέων ή ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.

 

Η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) να μην επιτρέψει να αντιμετωπίζονται οι μαθητές μας ως αριθμοί και να καταργούνται οι μορφωτικές ανάγκες και τα δικαιώματά τους! 


ΥΠΑΙΘ και ΠΔΕ να κάνουν  αποδεκτές τις προτάσεις του κλάδου για τα ολιγομελή, τις εγγραφές και μετεγγραφές των μαθητών όπως προτείνουν τα σχολεία.


Απαιτούμε:

·Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.

·Να μην κλείσει κανένα τμήμα ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ και να μείνουν ανοιχτά για εγγραφές και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές.

·Να μην περικοπεί κανένα τμήμα γενικής ή ομάδας προσανατολισμού σε ΓΕΛ και  Γυμνάσια και στα Ειδικά σχολεία.

·Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών.   

·20μαθητές στο τμήμα, 15 σε κατευθύνσεις, Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ,σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ

·Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.

·Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα  που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. 

·Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά σε όλες τις δομές εκπαίδευσης. Να λειτουργήσουν με το ξεκίνημα της χρονιάς η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία, καθώς και οι δομές εκπαίδευσης για τα προσφυγόπουλα (ΔΥΕΠ, τάξεις υποδοχής, κ.ά.).

·Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των σχολείων

·Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση και με όλα τα κενά στη δημοσιότητα.

·Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. 

 

 

Καλούμε σε Παράσταση Διαμαρτυρίας στην ΠΔΕ Β. Αιγαίου τη Δευτέρα 26/8 στις 11.00

 

Μοιράσου το άρθρο!