Εκπαίδευση

01/02/2012 - 07:40

Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ Μυτιλήνης: η μέριμνα σε κρίση

yle="text-align:justify;">Ως κινητήρια δύναμη της φωνής των φοιτητών μέσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια εδώ και 25 χρόνια, καταγγέλλουμε και κατηγορούμε την πολλάκις ανεύθυνη στάση της ΠΑΣΠ Μυτιλήνης στο καίριο ζήτημα της Φοιτητικής Μέριμνας. Στο περσινό ακαδημαϊκό έτος δεχθήκαμε επιπλήξεις και παρατηρήσεις από την ΠΑΣΠ Μυτιλήνης για τον Περιφερειακό Εκπρόσωπο Φοιτητικής Μέριμνας που, πέραν όλων των άλλων, είχε την ευθιξία να παραιτηθεί (για σημαντικούς προσωπικούς λόγους) και τα καθήκοντά του να μεταφερθούν στον Αναπληρωτή Περιφερειακό Εκπρόσωπο Φοιτητικής Μέριμνας και μέλος της ΠΑΣΠ Μυτιλήνης.

 

    Μετά  από την υπεύθυνη στάση των εκπροσώπων της Μέριμνας των τμημάτων Κοινωνιολογίας, Κοιν. Ανθρωπολογίας και Ιστορίας και Περιβάλλοντος (που είχαν αναδεχθεί από τα ψηφοδέλτια της Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ) η Μέριμνα επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο (άξιο λόγου και από το ίδιο το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας) πάνω στα αρμόδια θέματα της, με μια πλειάδα συνεδριάσεων. Εκτός αυτού συντονίσανε την γνωμοδοτική γραμματεία της μέριμνας και επισκέφτηκαν όλα τα παιδιά που διαμένουν στις εστίες και καταγράψαν τα προβλήματα που τους απασχολούν.

 

 Φέτος λοιπόν, έχοντας εξ αρχής μια δύσκολη χρονιά και με πολλά θέματα προς επίλυση στο ζήτημα αυτό ο “Περιφερειακός εκπρόσωπος της Μέριμνας” (λόγω της βαρύτητας του ονόματος έτσι αποκαλούντο από τα στελέχη της συγκεκριμένης παράταξης)  λάμπει δια της απουσίας του, όπως και η ανεύθυνη παράταξή του.

 

   Πέραν του ότι θα έπρεπε να είχε ήδη φροντίσει:

  • Να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο τουλάχιστον 1 φορά το μήνα
  • Το να έχουν λυθεί θέματα καθημερινά που άπτονται της μέριμνας
  • Το να έχουν γίνει οι εκάστοτε έλεγχοι
  • Το να έχει δρομολογηθεί και φέτος έλεγχος στις εστίες από ειδική ομάδα

 

Δεν φρόντισε ούτε να διενεργήσει εκλογές για ανάδειξη νέου εκπροσώπου όπως επιβάλλεται. 

 

 

Εμείς ως Δ.Α.Π – Ν.Δ.Φ.Κ Μυτιλήνης κάναμε ότι ήταν δυνατό να λύσουμε προβλήματα στα τμήματα τουλάχιστον που εκπροσωπούμε τους φοιτητές. Πέραν όμως αυτού, καμία άλλη «δύναμη» δεν αγχώθηκε για αυτά τα ζητήματα.

 

Βέβαια ευθύνη έχει και το Γραφείο της Μέριμνας που κωλυσιεργεί όλα αυτά τα ζητήματα. Ήδη ενημερώσαμε τον αρμόδιο Αντιπρύτανη σε μία συνάντηση εφ’ όλης της ύλης που είχαμε μαζί του για αυτό το πρόβλημα.

 

Εμείς ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης σχετικά με τις εστίες απαιτούμε να ολοκληρωθούν οι παρακάτω προτάσεις:

  • Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις φοιτητικές εστίες όσον αφορά τα μεγαλύτερα έτη του δευτέρου, να γίνεται από τα μέσα Αυγούστου.   
  • Ζητούμε πλήρη τήρηση του καταστατικού που ορίζεται για τις φοιτητικές εστίες, από τα δικαιώματα που έχουν οι φοιτητές μέχρι και το επιτρεπόμενο έτος διαμονής σε αυτή.  
  •  Δημιουργία ενός ενιαίου χώρου αποθήκευσης όπου θα μπορεί ο κάθε δικαιούχος  να φυλάσσει τα πράγματά του, τους καλοκαιρινούς μήνες για την επόμενη χρονιά.
  •  Τήρηση του εσωτερικού κανονισμού για τη θέρμανση και το ζεστό νερό 10 ώρες ημερησίως.
  •  Πρόσβαση στο internet σε όλες τις εστίες.
  •  Ανάρτηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων κάθε φοιτητή σε κάθε δωμάτιο αλλά και στις εισόδους των κτιρίων.
  •  Φαρμακεία σε όλα τα καταλύματα.
  • Τακτικός έλεγχος πυρασφάλειας 
  • Έλεγχος από την μέριμνα και την επιτροπή ελέγχου της μέριμνας για τον αριθμό των στεγασμένων φοιτητών όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.
  •  Εφαρμογή του άρθρου 9 της σύμβασης του πανεπιστημίου με τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και επιβολή προστίμων σε περίπτωση που δεν τηρείται εξολοκλήρου η σύμβαση.  
  •  Προσαρμογή της σύμβασης με βάση την ιδιαιτερότητα κάθε καταλύματος πέραν των πάγιων απαιτήσεων του πανεπιστημίου.
  •  Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας έτσι ώστε να μην έχουν πρόσβαση τρίτα άτομα τα οποία δε συνοδεύουν τους δικαιούχους.

 

Είναι θέμα νοοτροπίας η συμμετοχή των φοιτητών στα Πανεπιστημιακά δρώμενα και είναι υπεύθυνη στάση όλων των φοιτητών που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων και κατέχουν θέσεις Δ.Σ και οργάνων Συνδιοίκησης να είναι τυπικοί έναντι των καθηκόντων τους.


Εμείς ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης σταθεροί στο έργο μας ζητάμε από τα αρμόδια όργανα να αναδιοργανωθούν για την βελτίωση των συνθηκών που διαμένουν οι φοιτητές στις εστίες, για τα δρομολόγια, για τα εισιτήρια και για τους ελέγχους ποιότητας του φαγητού στην λέσχη.

 

 

Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

Μοιράσου το άρθρο!