Editorial - Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014
Τελικά τα σαλιγκάρια δεν είναι χρυσός! Αυτό αποδείχτηκε στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Β. Αιγαίου και το Επιμελητήριο Λέσβου.
Τα τελευταία χρόνια και στη Λέσβο πολλοί ήταν και οι αγρότες-επιχειρηματίες που σκέφτηκαν να ασχοληθούν με την σαλιγκαροτροφία. Ο Γεωπόνος Αβραάμ Νικολαΐδης βασικός ομιλητής της εκδήλωσης τόνισε ότι από τις μονάδες που δημιουργήθηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα το 70% δεν λειτουργούν πλέον γιατί κρίθηκαν ασύμφορες.
Και κρίθηκαν ασύμφορες γιατί οι μονάδες δεν έλαβαν καλή τεχνογνωσία, ενώ κάποιες εταιρείες τους άφησαν ξεκρέμαστους και αυτό είχε ως συνέπεια οι αποδόσεις να περιοριστούν, κατά μέσο όρο, σε μόλις 100-150 κιλά ανά στρέμμα, στις εκτατικές εκτροφές, όταν για να μην «μπαίνει μέσα μια τέτοια θα πρέπει να έχει παραγωγή κατ’ ελάχιστον 1 τόνο το στρέμμα».
Μόνο στο νομό Ξάνθης τον οποίο ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ως παράδειγμα, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους 30 εκτροφές σαλιγκαριών και οι επενδυτές έχασαν από 25.000 έως και 80.000 ευρώ ο καθένας», εξηγεί για να προσθέσει πως λίγο-πολύ ίδια είναι η εικόνα σε όλη την Ελλάδα, πλην λίγων εξαιρέσεων.
Επίσης ο κος Νικολαΐδης κατέρρευσε το μύθο ότι οι παραγωγοί μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους στη Γαλλία σε νωπή μορφή. Στην Γαλλία το 95 % του σαλιγκαριού που καταναλώνει είναι σε τυποποιημένη – επεξεργασμένη μορφή και μόνο το 5 % είναι σε νωπή μορφή, Οπότε δεν είναι μόνο θέμα η παραγωγή αλλά και η τυποποίηση.
«Παρά τα προβλήματα, που εμφανίστηκαν κυρίως από το γεγονός ότι παίχθηκαν παιχνίδια στην πλάτη των επενδυτών, ο κλάδος έχει προοπτικές ανάπτυξης. Όμως, χρειάζεται προσοχή, συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματιών και οργάνωση για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι όγκοι που ζητούν στο εξωτερικό και να τυποποιηθεί το προϊόν. Όσο για τους νέους που ενδιαφέρονται να μπουν στο αντικείμενο εκείνο που έχει αξία να γνωρίζουν είναι να ψάξουν να βρουν πού θα διαθέσουν την παραγωγή τους και μετά να επενδύσουν»
Από την πλευρά του ο Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιος Λαγουτάρης στην εισήγησή του ανέλυσε τα προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση μονάδων σαλιγκαροτροφίας. Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με την αδειοδότηση των μονάδων ζωικής παραγωγής .
Αν μη τι άλλο η ημερίδα ήταν χρήσιμη για όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τη σαλιγκαροτροφία. Προσγείωσε όσους πίστευαν ότι τα σαλιγκάρια είναι το εύκολο χρήμα. Τέλος, όπως αναφέρθηκε, θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές ημερίδες από την Περιφέρεια και τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας. Στη σημερινή εποχή η υπεύθυνη ενημέρωση είναι το ζητούμενο.