Editorial

02/05/2014 - 07:49

Editorial - Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

yle="text-align: justify;">Παρασκευή 2 Μαΐου 2014
Το γεγονός ότι ζει και βασιλεύει η ανασφάλιστη εργασία δεν είναι κάτι νέο. Όταν η ανασφάλιστη εργασία συνδυάζεται με τον αυταρχισμό, τις απειλές και απουσία μηχανισμών ελέγχου τότε το θέμα γίνεται εκρηκτικό.
Χθες, πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι σε γνωστό καφέ της πόλης μας, αποφάσισαν να απεργήσουν στέλνοντας ένα μήνυμα στον εργοδότη τους για τις αυθαιρεσίες του και για τη μη εφαρμογή των Νόμων. Παράλληλα έστειλαν μήνυμα και προς όλους τους συνάδελφούς τους, που εργάζονται στο χώρο της  εστίασης χωρίς ασφάλεια. Το μήνυμά τους στόχο είχε και την αφύπνιση των ελεγκτικών μηχανισμών.  Ποια ήταν η εξέλιξη;
Σήμερα οι εργαζόμενοι του καφέ θα απολυθούν. Ασφαλώς και ο εργοδότης θα βρει κάποια άλλη αφορμή να τους απολύσει και όχι την πρωτομαγιάτικη απεργία αφού δεν επιτρέπονται απολύσεις για όσους κάνουν απεργία την πρωτομαγιά.
Το θέμα αποκτά πλέον νέες διαστάσεις; Αυτοί οι εργαζόμενοι θα μείνουν μόνοι τους; Η αυθαιρεσία θα εξακολουθεί να βασιλεύει;  Το Εργατικό Κέντρο θα αντιδράσει;  Θα «ξυπνήσουν» και οι άλλοι εργαζόμενοι στα καφέ της πόλης μας;
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί και η «υποκρισία» των μηχανισμών ελέγχου.  Πως είναι δυνατόν ένα καφέ που λειτουργεί σχεδόν 24ωρες το 24ωρο να καλύπτετε από εργαζόμενους που βάζουν την εβδομάδα  1 ή 2 ένσημα! Καλά ακούσατε! Υπάρχουν καταγγελίες για καφέ της πόλης που βάζουν μόνο 1 ή 2 ένσημα στους εργαζομένους τους κι ας εργάζονται όλε τις μέρες.  Οι εργοδότες με αφορμή την κρίση εκμεταλλεύονται το άφθονο υλικό που υπάρχει προς εκμετάλλευση.  Φοιτητές και άνεργοι.  
Επειδή πολλοί μας γράφουν γιατί δεν αναφέρουμε το όνομα του καφέ  απαντάμε ότι στόχος μας δεν είναι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Γιατί αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο συγκεκριμένο καφέ.  Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ας εφαρμόσουν τους Νόμους.  Στόχος μας είναι η ανάδειξη του θέματος και όχι η επίθεση σε κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση.  Οι μηχανισμοί ελέγχου και το Εργατικό Κέντρο αν θέλουν ας δώσουν τα στοιχεία στη δημοσιότητα.
 

Μοιράσου το άρθρο!