Editorial

05/05/2014 - 06:30

Editorial - Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

yle="text-align: justify;">Δευτέρα 5 Μαϊου 2014
Ακόμη ένα σημαντικό βραβείο για το ελαιόλαδο της Λέσβου. Αυτή τη φορά σε παγκόσμιο διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό ελαιολάδου στον κόσμο Νέας Υόρκης (ΝΥΙΟΟC New York International Olive Oil Competition) το ελαιόλαδο εvoᶾ Efstratios Kamatsos κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Αξιόλογες προσπάθειες ελάχιστων ελαιοπαραγωγών της Λέσβου που προσπαθούν να αναδείξουν την αξία που έχει το λεσβιακό ελαιόλαδο. Συνέχεια ακούμε για τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και για τη διατροφική αξία του λεσβιακού ελαιολάδου αλλά μέχρι εκεί.
Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι ενώ εμείς μένουμε στις διαπιστώσεις η αγορά ελαιολάδου ανοίγει και νέες χώρες εισβάλουν δυναμικά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν βγάζουμε μόνο εμείς καλό λάδι. Στο διαγωνισμό ελαιολάδου στη Νέα Υόρκη το Μεξικό με 6 συμμετοχές κέρδισε 3 βραβεία. Επίσης δυναμική εμφάνιση έχει κάνει και η Σλοβενία. Χώρες που μέχρι πριν χρόνια δεν είχαν ιδιαίτερη παρουσία στην αγορά ελαιολάδου σήμερα πετυχαίνουν και πωλήσεις και βραβεία. Να μην μιλήσουμε για τις μεγάλες δυνάμεις Ισπανία και Ιταλία που σαρώνουν σε όλους τους τομείς.
Αν δεν υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός σε μερικά χρόνια το λεσβιακό και γενικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο θα έχει παραγκωνιστεί από τις νέες χώρες. Θα αποτελεί είδος προς εξαφάνιση στις διεθνής αγορές και μόνη παρηγοριά μας θα είναι μερικά βραβεία.
Αλλά πως μπορούμε να μιλάμε για κεντρικό σχεδιασμό όταν έχουμε να κάνουμε με το ανίκανο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών που είναι σε εξέλιξη. Το πρόγραμμα κλείνει στις 16 Μαΐου. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατατεθεί ο φάκελος του υποψηφίου Νέου Γεωργού είναι η υποβολή ΟΣΔΕ 2014 ( Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης). Αυτό όμως δεν είναι εφικτό γιατί ούτε στη Λέσβο ούτε σε άλλες περιοχές έχει ξεκινήσει το ΟΣΔΕ 2014. Δέκα μέρες πριν το κλείσιμο του προγράμματος κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Περίπου 600 άτομα (υποψήφιοι Νέοι γεωργοί) στο Βόρειο Αιγαίο είναι όμηροι της ανικανότητας. Επίσης θεωρητικά το ΟΣΔΕ 2014 πρέπει να ολοκληρωθεί έως 15 Μαΐου (κάθε χρόνο λέμε ψέματα στην Ε.Ε. ότι το ΟΣΔΕ ολοκληρώνεται στις 15 Μαΐου...). Αν το Υπουργείο και η πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι που είναι απλά θέμα οργάνωσης ας σκεφτούμε τι κάνει σε θέματα που θέλουν και όραμα και ιδέες όπως είναι η αγορά ελαιολάδου.
Είναι δύσκολο να ελπίζεις... Μετά από όλη αυτή τη μαυρίλα των «μνημονίων» και τις αναλύσεις ειδικών για στροφή στον πρωτογενή τομέα είναι αδιανόητο να συμβαίνουν όλα αυτά... Μέχρι πότε θα μας βγάζουν το λάδι;

Μοιράσου το άρθρο!