Editorial - Δευτέρα 26 Μαΐου 2014
Δευτέρα 26 Μαΐου 2014
Ο λαός της Λέσβου αποφάσισε. Σπύρος Γαληνός Δήμαρχος Λέσβου. Χριστιάνα Καλογήρου Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Ο Σπύρος Γαληνός πέτυχε καθαρή νίκη με διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων που μεταφράζεται σε διαφορά 6.000 ψήφων. Η πολύμηνη προετοιμασία του Σπύρου Γαληνού, η επιλογή των συνεργατών του και οι χαμηλοί τόνοι του έδωσαν τη νίκη σε συνδυασμό με το «αντιμνημονιακό μέτωπο». Με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών στη Λέσβο (πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,9 % και δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 22,4%) είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο επέλεξε να στηρίξει Σπύρο Γαληνό. Το στοίχημα τώρα για το Σπύρο Γαληνό είναι μην υπάρξουν διασπαστικές τάσεις στην παράταξή του μιας και υπάρχουν άτομα που έχουν εκλεγεί με διαφορετική πολιτική προέλευση. Το ζήσαμε με τη δημοτική αρχή του Δ. Βουνάτσου και ελπίζουμε να μην το ξαναζήσουμε…
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Ν. Γιακαλής μη έχοντας κομματικό μηχανισμό στήριξης και έχοντας εξαντλήσει την επιρροή του όλα αυτά τα χρόνια στους αριστερούς ψηφοφόρους ήταν δύσκολο να επανεκλεγεί. Εξάλλου η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη δύναμη στο Βόρειο Αιγαίο. Η Χριστιάνα Καλογήρου πέτυχε να «τραβήξει» και ένα κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που της έδωσαν τη νίκη με αρκετά μεγάλη διαφορά (5.000 ψήφοι ή 5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου).
Θα πρέπει να σταθούμε σ’ ένα ακόμη σημείο των εκλογών στη Λέσβο. Η Χρυσή Αυγή είναι 5ο κόμμα στο νησί της Λέσβου με ποσοστό πάνω από 7% που μεταφράζεται σε πάνω από 3.300 ψήφους. Και ασφαλώς δεν είναι παρηγοριά το γεγονός ότι στην Ελλάδα είναι τρίτο κόμμα. Σε ένα νησί, όπως η Λέσβος, με παράδοση στους δημοκρατικούς αγώνες ένα τέτοιο ποσοστό θα πρέπει να μας προβληματίζει. Και να προβληματίζει όλους τους υποψηφίους. Είναι ανησυχητικό και ας μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε και η λειτουργία των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Μυτιλήνη.
Ας ευχηθούμε καλή θητεία (για 5 χρόνια) στον Σπύρο Γαληνό και στη Χριστιάνα Καλογήρου και μακάρι ο απολογισμός τους στο τέλος της θητείας του να κριθεί θετικός από τους πολίτες.