Αθλητικά

02/08/2024 - 13:31

«Γκρεμίστε τα τείχη» της Μυτιλήνης για την Μηλένα! Χάλκινο μετάλλιο στην κωπηλασία

Μυθικός τερματισμός και χάλκινες οι Φίτσιου/Κόντου στο σκιφ ελαφρών βαρών

Οι δύο Ελληνίδες κωπηλάτριες έκαναν ένα μυθικό ντεμαράζ στο φινάλε του τελικού του σκιφ ελαφρών βαρών και έφεραν το δεύτερο μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η κατάταξη του τελικού

  • 1.Έμιλι Κρεγκ/Ίμοτζεν Γρκαντ (Μ. Βρετανία) 6:47.06
  • 2.Τζιανίνα φαν Χρόνινγκεν/Ιονέλα Κόζμιουκ (Ρουμανία) 6:48.78
  • 3.Ζωή Φίτσιου/Mηλένα Κοντού (Ελλάδα) 6:49.28
  • 4.Σάνον Κοξ/Τζάκι Κιντλ (Νέα Ζηλανδία) 6:51.65
  • 5.Αϊόφε Κάσεϊ/Μάργκαρετ Κρέμεν (Ιρλανδία) 6:45.57
  • 6.Μόλι Ρέκφορντ/Μισέλ Σέκσερ (ΗΠΑ) 6:55.60 

 

Λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών από τους Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή, οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού αναδείχτηκαν «χάλκινες» στο ίδιο αγώνισμα, των γυναικών, στην κωπηλασία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Αυτό είναι και το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στις γυναίκες, μετά το χάλκινο που είχαν κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού έδωσαν «μάχη» αρχικά με το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας για να περάσουν από 4ες στην 3η θέση, κάτι που κατάφεραν. Και ήταν κοντά και στο ασημένιο μετάλλιο, αλλά στα τελευταία μέτρα οι Ρουμάνες Τζιανίνα Έλενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς άντεξαν στην πίεση του ελληνικού πληρώματος για να περάσουν δεύτερες τη γραμμή του φίνις με 6:48.78. Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού τερμάτισαν τρίτες με χρόνο 6:49.28. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν Βρετανίδες Έμιλι Κρέιγκ και Αϊμότζιν Γκραντ με 6:47.06 που είχαν ξεχωρίσει νωρίτερα στη διαδρομή και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχει στο πρόγραμμα για τελευταία φορά, αφού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (2028) θα αντικατασταθεί με την Παράκτια κωπηλασία.

Από το 2004, στους έξι τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, λοιπόν, η ελληνική κωπηλαδσία μετρά έξι Ολυμπιακά μετάλλια μέχρι στιγμής (σ.σ. αύριο, 3/8 αγωνίζεται στον τελικό του σκιφ ο «χρυσός» στο Τόκιο Στέφανος Ντούσκος). Έχουν προηγηθεί δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004 στην Αθήνα, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο, το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ και το χάλκινο των Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρου Γκαϊδατζή σήμερα (2/8/2024) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών στο Παρίσι (2024).

 

Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου

 

 

 

Συγχαρητήρια μηνύματα:

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης με αφορμή την συγκλονιστική παρουσία της Μηλένας Κοντού στον τελικό της Κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες  του Παρισιού και της κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα λόγια πλέον είναι φτωχά για να περιγράψουν τα συναισθήματα που μας διακατέχουν  για την ιστορική αυτή επιτυχία της Μηλένας Κοντού. Μια επιτυχία η οποία μας γεμίζει από περηφάνια αλλά και ταυτόχρονα ευθύνες να «χτίσουμε» ως αυτοδιοίκηση και ως κοινωνία πάνω σε αυτήν και να «επιστρέψουμε» στην Μηλένα και στις επόμενες γενιές αυτή την χαρά που σήμερα αισθανόμαστε.

Θέλω να συγχαρώ την Μηλένα και την συναθλήτρια της Ζωή και να τις ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των Λεσβίων και Βορειοπελαγιτών για τις στιγμές που μας χάρισαν και τα συναισθήματα με τα οποία «πλημμυρίσαμε» όλες αυτές τις ημέρες.

Να συγχαρώ τους γονείς της στους οποίους ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της επιτυχίας γιατί τράβηξαν κουπί όλα αυτά τα χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες και η σημερινή ημέρα αποτελεί δικαίωση.

Να συγχαρώ την Διοίκηση του ΝΟΜ, τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ, τους προπονητές της Μηλένας και όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες που καθημερινά έδιναν τις δικές τους μάχες για να έρθει η σημερινή ημέρα.

Μηλένα ευχαριστούμε…»

 

 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος για την Ολυμπιονίκη μας

Ένα ιστορικό επίτευγμα, ένα μοναδικό αίσθημα υπερηφάνειας και ένα βροντερό «παρών» του λεσβιακού αθλητισμού στο κορυφαίο μάλιστα επίπεδο, μας κάνει ξανά να αισιοδοξούμε πως όταν θέλουμε, επιμένουμε και προσπαθούμε κόντρα σε κάθε λογής αντιξοότητες, μπορούμε να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό προς τα έξω και να ανέβουμε σε βάθρα.

Όλα αυτά, χάρη σε ένα δικό μας νέο κορίτσι, τη Μηλένα Κοντού που είναι εδώ και λίγη ώρα Ολυμπιονίκης μαζί με τη συναθλήτριά της          Ζωή Φίτσιου. Και μας δεσμεύουν ακόμα περισσότερο, ειδικά εμάς τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, να προσφέρουμε τις καλύτερες συνθήκες και υποδομές για τον αθλητισμό του τόπου μας που διαχρονικά μας χαρίζει τεράστιες επιτυχίες!

Μπράβο Μηλένα! Μπράβο Ζωή!

 

-----

Συγχαρητήριο μήνυμα Παναγιώτη Παρασκευαϊδη, Βουλευτή Ν. Λέσβου, για το χάλκινο μετάλλιο των Μηλένα Κοντού και Ζωής Φίτσιου, στον τελικό του διπλού σκιφ ελευθέρων βαρών γυναικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας γεμίσατε τις ψυχές όλων των Λεσβίων, Αιγαιοπελαγιτών και Ελλήνων με την μεγάλη σας επιτυχία στο τελικό του διπλού σκιφ ελευθέρων βαρών γυναικών, των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο!!

Προβάλατε την Λέσβο, την Ελλάδα, τον Ελληνικό Αθλητισμό, Παγκόσμια!

Τα Θερμά μου Συγχαρητήρια!!

Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

 

-----

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΚΚΕ

Πολλά συγχαρητήρια στην Μυτιληνιά Μηλένα Κοντού και στη Ζωή Φίτσιου για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους αθλητές και στις αθλήτριες που συνεχίζουν την προσπάθειά τους!

Μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα για το Χάλκινο Ολυμπιακό Μετάλλιο της Μηλένας Κοντού και της Ζωής Φίτσιου

«Το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο της Μυτιληνιάς αθλήτριας του ΝΟΜ Μηλένας Κοντού και της συναθλήτριάς της Ζωής Φίτσιου μας γεμίζει περηφάνια.

Μηλένα, Ζωή φέρετε το «γλυκό» βάρος της ευθύνης του να αποτελείτε πρότυπο για κάθε παιδί που ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Είστε όμως ήδη εδώ και καιρό πρότυπο και για όλους εμάς.

Είστε η απόδειξη, πως ακόμη και ο φαινομενικά πιο δύσκολος στόχος, με ένα βήμα τη φορά, με προσήλωση, επιμονή και δουλειά μπορεί να επιτευχθεί.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε εσάς, στις οικογένειές σας, στους προπονητές σας και σε όλους όσους στήριξαν την προσπάθειά σας.

Ευχόμαστε να είστε γερές και είμαστε βέβαιοι πως θα γνωρίσετε και άλλες επιτυχίες!»

 

-----

Βάσω Χοχλάκα

Συγχαρητήρια στη δική μας Μηλένα Κοντού και στη Ζωή Φίτσιου για το καταπληκτικό επίτευγμά τους.

Για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα πίσω από αυτή την κατάκτηση.

Και φυσικά στους γονείς της και ιδιαίτερα, ας μου επιτραπεί, στο δάσκαλό μας Προκόπη Κοντό έναν από τους καλύτερους εκπαιδευτικούς που κοσμούν τα σχολεία της Λέσβου.

Είμαστε όλοι υπερήφανοι, όλη η Λέσβος, όλη η  Ελλάδα.

Μηλένα και Ζωή ευχαριστούμε!!

Βάσω Χοχλάκα

-----

   Επιμελητήριο Λέσβου

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΜΗΛΕΝΑ ΚΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΦΙΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΙΝΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ 

Με αφορμή την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στον τελικό της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκφράζουν την χαρά και τη συγκίνησή τους για την επιτυχία της Μηλένας μας και της συναθλήτριάς της Ζωής.

Ο Πρόεδρος χαρακτηριστικά δηλώνει: «Η αφοσίωση στο στόχο, η συνεχής προσπάθεια και η σκληρή δουλειά αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας και μας γεμίζουν με υπερηφάνεια για την εξαιρετική επίδοση και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην κωπηλασία του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Η επιτυχία αυτή δεν είναι μόνο μια προσωπική διάκριση, αλλά και τιμή για ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικότερα την Λέσβο, αναδεικνύοντας το νησί μας σε παγκόσμιο επίπεδο και αποδεικνύοντας ότι με πίστη, επιμονή και σκληρή δουλειά μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα.

Επίσης συγχαίρουμε τις οικογένειες των αθλητριών, τους προπονητές και τη Διοίκηση του ΝΟΜ.

Μηλένα και Ζωή μας κάνατε υπερήφανους!»

 

Για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΡΣΙΝΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.& Δ.Ε

 

---

Πανάγος Κουφέλος

Η σημερινή ημέρα θα γραφτεί με χρυσά γράμματα για τον Λεσβιακό Αθλητισμό. Όπως και το όνομα της Μηλένας Κοντού, η οποία δοξάζει την Λέσβο και την Ελλάδα. 

Η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου πέραν της δικαίωσης των κόπων μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων, δημιουργεί σε όλους μας τεράστια ευθύνη και υποχρέωση. 

Πριν «ρίξουμε τα τείχη» για να υποδεχτούμε το Χρυσό κορίτσι της Λέσβου, ας θέσουμε από δω και πέρα όλοι όσοι ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση, τις βάσεις για να χτίσουμε υποδομές για αυτά τα παιδιά. 

Μηλένα σε ευχαριστούμε που μας εκανες ακομα μια φορα υπερήφανους και συγνώμη που είμαστε δίπλα σου μόνο στα εύκολα.

 

----

Μετά την ολοκλήρωση του τελικού κωπηλασίας ελαφρών βαρών γυναικών ο Βουλευτής Ν. Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε: 

«Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και συγκίνηση, συγχαίρω θερμά τις αθλήτριές, Μηλένα Κοντού του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης και Ζωή Φίτσιου, για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η εξαιρετική τους επίδοση και το αδάμαστο πνεύμα τους αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας. 

Οι επιτυχίες αυτές δεν είναι απλώς αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης, αλλά και απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας και της ομαδικότητας. 

Η Μηλένα γίνεται από σήμερα πρότυπο για όλα τα παιδιά της επαρχίας αποδεικνύοντας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα αρκεί να τα κυνηγάς! 

Συγχαρητήρια και ευχαριστίες αξίζουν στους γονείς σας, στους προπονητές σας και σε όλους όσοι συνέβαλλαν στη σημερινή σας μεγάλη επιτυχία, οδηγώντας σας στο βάθρο της μεγαλύτερης παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης, των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ευχόμαστε στις αθλήτριές μας καλή συνέχεια, γεμάτη ακόμη με μεγαλύτερες επιτυχίες και κατακτήσεις. Το παράδειγμά τους μάς γεμίζει όλους με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού αλλά και της λεσβιακής κωπηλασίας!»

 

----

Πάνος Πίτσιος

Συγχαρητήρια στη μεγάλη αθλήτρια του Ν.Ο.Μ. Μηλένα Κοντού και στην Ελληνίδα συναθλήτριά της Ζωή Φίτσιου, για το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν στην Ολυμπιάδα του Παρισιού.

Πολύ μεγάλη περηφάνια για όλους τους Έλληνες και ακόμα παραπάνω για όλους τους Μυτιληνιούς και φυσικά για τη μεγάλη οικογένεια του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης και όλους τους ανθρώπους του, που τον υπηρέτησαν και τον υπηρετούν από διάφορες θέσεις.

Ο κορυφαίος διαχρονικά σύλλογος της Λέσβου, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί και δημιουργεί μεγάλα ταλέντα και σπουδαίους αθλητές & αθλήτριες.

Φυσικά, τα εύσημα ανήκουν και στον προπονητή της Μηλένας σε επίπεδο συλλόγων, τον παλαίμαχο πρωταθλητή του Ν.Ο.Μ. και φίλο μας Αρίστο Βογιατζή !!!

 

 

Μοιράσου το άρθρο!