Skip to main content

Ζητούν την στελέχωση Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου-Χίου-Σάμου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΑΜΟΥ

 

ΠΡΟΣ

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχαήλ

Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  1. Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου
  2. Διευθύνσεις Αστυνομίας Λέσβου-Χίου-Σάμου
  3. ΠΟΑΞΙΑ-ΠΟΑΣΥ

 

ΘΕΜΑ: «Στελέχωση Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου-Χίου-Σάμου».

 

Παρακαλούμε όπως, προκειμένου να υπάρχει ορθολογική διαχείριση του εν θέματι αντικειμένου, ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:

  1. Οι Διευθύνσεις δικαιοδοσίας της Γ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, μέχρι τον Νοέμβριο του έτους 2020 ενισχύονταν με αστυνομικό προσωπικό, για τη διαχείριση της αυξημένης παρουσίας μεταναστών και προσφύγων. Λόγω της στελέχωσης των Δ.Α. Λέσβου, Χίου και Σάμου με 580 Συνοριακούς Φύλακες, ο αριθμός των εν λόγω Αστυνομικών σταδιακά μειώνεται.
  2. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1/7433/2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2219/Β/10-6-2019) «Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Κινητών Μονάδων Υποδοχής και Ταυτοποίησης» προβλέπεται στα Κ.Υ.Τ., μεταξύ άλλων, να λειτουργούν:

α. Κλιμάκιο Ταυτοποίησης και Εξακρίβωσης Ιθαγένειας με αρμοδιότητα την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των πολιτών τρίτων χωρών, την εξακρίβωση της ταυτότητας και της ιθαγένειας τους, την καταγραφή και συμπλήρωση του εντύπου screening, τη λήψη και καταχώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογραφίας, την παραγωγή της έκθεσης εξακρίβωσης

β. Κλιμάκιο εξωτερικής φύλαξης και ασφάλειας με αρμοδιότητα την εξωτερική και εσωτερική φύλαξη και ασφάλεια του Κέντρου και ειδικότερα τον σωματικό έλεγχο των νεοεισερχομένων και τον έλεγχο των αποσκευών τους, τον έλεγχο των επισκεπτών, προσωπικού υπηρεσιών, οργανισμών και οργανώσεων που έχουν σχέση με το Κ.Υ.Τ., τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ερευνών σε όλους τους χώρους του Κ.Υ.Τ., την εσωτερική φρούρηση και επιτήρηση των ασφαλών περιοχών για τα ασυνόδευτα ανήλικα και ευάλωτες ομάδες, την εκτέλεση πεζών περιπολιών εσωτερικά του Κέντρου για την τήρηση της τάξης και την πρόληψη παράνομων ενεργειών, την εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας και του σχεδίου εκκένωσης του Κέντρου, την επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρής διασάλευσης της τάξης ή σε άλλες περιπτώσεις σοβαρής ανάγκης, με βάση τους κανόνες της αστυνομικής τακτικής, τις διατάξεις του Π.Κ. και Κ.Π.Δ., την τήρηση βιβλίου συμβάντων και την υποστήριξη για άμεση παραπομπή και μεταφορά των ενδιαφερομένων στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα/Τμήμα Ασφαλείας, την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε περίπτωση αναφοράς περί τέλεσης αξιόποινης πράξης, εφόσον η πράξη διώκεται μετά από έγκληση, σχετικά με τη δυνατότητα προσφυγής τους στη δικαιοσύνη και τη σχετική διαδικασία και την άμεση ενέργεια σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Τα Κλιμάκια αυτά προβλέπεται να στελεχώνονται από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

  1. Είναι προφανές ότι τυχόν σχεδιαζόμενη στελέχωση των εν λόγω κλιμακίων αποκλειστικά με Συνοριακούς Φύλακες, θα προκαλέσει δυσχέρειες στη λειτουργία των Κ.Υ.Τ., λαμβάνοντας υπόψη την μόλις δίμηνη εκπαίδευση τους και την έλλειψη εμπειρίας τους. Η παρουσία ενός αναγκαίου αριθμού Αστυνομικών σε κάθε κλιμάκιο, είναι απαραίτητη για τη συνδρομή στο έργο των Συνοριακών Φυλάκων. Σε περίπτωση που σταματήσουν να αποσπώνται Αστυνομικοί στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, το βάρος αναπόφευκτα θα πέσει στο ήδη υπάρχον αστυνομικό προσωπικό, που είναι ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένο από τις λοιπές καθημερινές ανάγκες διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών (γραφειοκρατική διαχείριση αλλοδαπών, έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, σχηματισμός δικογραφιών, φύλαξη και μεταγωγές κρατουμένων κλπ).
  2. Σημειώνεται ιδίως το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου και Σάμου. Στη Λέσβο υπάρχουν πενήντα έξι (56) κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι πενήντα (50) στους βαθμούς από Αστυφύλακα μέχρι Ανθυπαστυνόμου. Στη Σάμο υπάρχουν ενενήντα επτά (97) κενές οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού, η πλειοψηφία των οποίων στους βαθμούς από Αστυφύλακα μέχρι Ανθυπαστυνόμου (185 παρόντες σε σύνολο 275 οργανικών θέσεων). Ακόμα και στη Χίο υπάρχουν είκοσι μία (21) κενές οργανικές θέσεις.
  3. Από το μειωμένο αυτό προσωπικό, ήδη αναζητούνται επιθυμούντες να στελεχώσουν ως επικεφαλής-διμοιρίτες τις Διμοιρίες και τις Ομάδες Επιχειρησιακής Ετοιμότητας που θα συγκροτήσουν οι Συνοριακοί Φύλακες, γεγονός που θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των ΔΑ Λέσβου, Χίου και Σάμου.
  4. Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται η συνέχιση των αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού, για τη στελέχωση των αντίστοιχων κλιμακίων των ΚΥΤ με το ελάχιστο αναγκαίο αστυνομικό προσωπικό, καθώς και των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου και Σάμου με επιπλέον Αστυνομικούς (ανακριτικούς υπαλλήλους) για την στελέχωση των υφιστάμενων Υπηρεσιών τους.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΠΕΣΣΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία