Παρουσίαση βιβλίου:Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912
Οι εκδόσεις «Αιολίδα» παρουσιάζουν το βιβλίο Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912 (Α΄ έκδοση: 1913)
την Τετάρτη 22 Αυγούστου και ώρα 19.30 στον εξωτερικό χώρο του Οινοποιείου «Οινοφόρος» στον Καρά Τεπέ (πάνω από τον σταθμό της Πυροσβεστικής).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλευτής
Θεόδωρος Παραδέλλης, Πανεπιστημιακός
Αντώνης Βογιατζής, Επιμελητής της έκδοσης
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Στρατής Λιαρέλλης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912
Επανέκδοση του βιβλίου «Διάφοραι Μελέται περί των νήσων. Α: Λέσβος»,
που κυκλοφόρησε στη Μυτιλήνη το 1913
Επιμέλεια: Αντώνης Βογιατζής
Πρόλογος: Βασίλειος Μαρκεζίνης
Εκδόσεις Αιολίδα
Το 1913 η Γενική Διοίκησις Νήσων Αιγαίου ανέθεσε την περιγραφή και την καταγραφή της Λέσβου σε κρατικούς λειτουργούς με σπουδές, εμπειρία και μεράκι. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους για την γεωργία, την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, το εμπόριο και όλους τους τομείς κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας, διαβάζουμε σ’ αυτήν την επανέκδοση.
«Το βιβλίο, που παρουσιάζεται εδώ, μαρτυρεί και τις δυσχέρειες, που γενικότερα η Χώρα μας και ειδικότερα η Λέσβος, υπέστησαν υπό τον τουρκικό ζυγό και μετά, κατά τη διάρκεια της σταδιακής ολοκληρώσεως του νέου Ελληνικού κράτους. Οι εκθέσεις των πρώτων Ελλήνων αξιωματούχων, που επισκέφθηκαν την Λέσβο και κατέγραψαν λεπτομερώς την γεωλογία, την γεωργία και κτηνοτροφία, την οικονομία και την εκπαίδευσή της στην ανατολή της Ελευθερίας, προβάλλουν ταυτόχρονα και την φτώχεια, που πέρασε το νησί, αλλά και την ελπίδα που δημιούργησε στους κατοίκους του η απελευθέρωσή του. Οι ίδιες εκθέσεις μαρτυρούν, επίσης, τον επαγγελματισμό των πρώτων εκείνων Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων, που με υπομονή, γνώση, κατανόηση και, ακόμα, με συγκινητική ανθρωπιά για τα δεινά του φτωχότερου τμήματος των κατοίκων της νήσου, παρεσκεύασαν τις καταγραφές τους, κατέδειξαν τις αδυναμίες της οικονομίας της και προέβησαν σε υποδείξεις, με πολλή καλή επίγνωση της καταστάσεως και γνώση για τα μέτρα που υπεδείκνυαν.»
Από τον πρόλογο του Βασίλειου Μαρκεζίνη