Ο «Σπύρος Γαληνός» δεν ήταν ο Σπύρος Γαληνός!
Οι τηλεφωνικές απάτες είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Επιτήδειοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας ή επιχειρηματίες και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.
Τι γίνεται όμως όταν ο απατεώνας χρησιμοποιεί το όνομα του Δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού;
Σύμφωνα με το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ της Λέσβου» / ρεπορτάζ Στρατής Σαμιώτης άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε σε ξενοδοχείο τη Μυτιλήνης και προσποιήθηκε ότι ήταν ο Δήμαρχος Λέσβου και επιθυμούσε να κλείσει δωμάτια για λογαριασμό του Δήμου Λέσβου. Ο άγνωστος άνδρας παίζοντας πάντα το ρόλο του Δήμαρχου ζήτησε από τον ξενοδόχο μια διευκόλυνση με την κατάθεση 1000 ευρώ σε λογαριασμό του τα οποία θα επέστρεφε μάλιστα με τόκο 50 ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες.
Όμως ο ξενοδόχος γνώριζε τον Δήμαρχο ( τον πραγματικό Δήμαρχο! ) κράτησε ανοιχτή την επικοινωνία με τον δήθεν Δήμαρχο και ενημέρωσε αμέσως το γραφείο του Δημάρχου.
Η γραμματέας του Δημάρχου κα Άννα Ταξείδη επικοινώνησε με τον άγνωστο άνδρα και τον άκουσε εκπληκτική να λέει: " Ο Δήμαρχος Λέσβου είμαι, ο Σπύρος ο Γαληνός, αν μπορείτε να με διευκολύνετε μεταφέροντας 1.000 ευρώ και θα σας τα επιστρέψω άμεσα"
Δόθηκε η υπόσχεση ότι θα μεταφερθούν τα χρήματα και ενημερώθηκε η Αστυνομική Δ/νση . Προς το παρόν είναι σε εξέλιξη οι έρευνες και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί ο απατεώνας. Είναι άγνωστο αν έχει κάνει κι άλλες απάτες χρησιμοποιώντας το όνομα του Σπύρου Γαληνού ή αν έχει παρόμοια δράση σε άλλες πόλεις.
Υπενθυμίζουμε μερικές βασικές οδηγίες από την Ελληνική Αστυνομία:
• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.