Αστυνομικό Ρεπορτάζ

27/11/2023 - 20:04

Ναυάγιο στη Λέσβο: Έρευνα για ύποπτο φορτίο στο πλοίο

Γιατί ο πλοίαρχος δεν έστειλε νωρίτερα σήμα «mayday»

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», μίλησε στο Βραδινό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA σχετικά με τα δεδομένα που εξετάζονται γύρω από το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Λέσβου.

Στις πιο πρόσφατες πληροφορίες καταγράφεται ότι οι Λιμενικοί έχουν την εικόνα ότι το πλοίο είχε επικοινωνία συνεχώς με την τουρκική πλευρά, με ανθρώπους τουρκικών εταιρειών και το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ειδοποιήθηκε την τελευταία στιγμή.

Τον περασμένο Αύγουστο, συγκεκριμένα στις 25 Αυγούστου, στην νοτιοανατολική Ρουμανία, στο λιμάνι Ντουλτσέα, έγινε έλεγχος στον συγκεκριμένο πλοίο και διαπιστώθηκαν συνολικά 65 παραβάσεις.

Ο πλοίαρχος, ο αντιπλοίαρχος και μέλη του πληρώματος δεν είχαν πιστοποιητικό, ενώ δεν είχαν δηλωθεί και πολλά ζητήματα του πλοίου.

Το κυριότερο όλων, όμως, είναι ότι υπήρχε αναντιστοιχία των δηλωμένων καυσίμων και της κατανάλωσης καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι το «Raptor» είχε κι άλλα καύσιμα προκειμένου να κάνει και δρομολόγια πέρα από αυτά που δήλωνε.

Στο εν λόγω ταξίδι είχε αποδειχθεί ότι έκανε και άλλες στάσεις και συναντούσε άλλα πλοία εν μέσω θαλάσσης.

Όταν ο πλοίαρχος ρωτήθηκε γι’ αυτές τις στάσεις και γιατί δεν έπιανε αμέσως λιμάνι στον προορισμό που δήλωνε, είχε απαντήσει ότι «δυστυχώς ο αγοραστής του ξηρού φορτίου αποσύρθηκε και ψάχναμε εν μέσω θαλάσσης άλλους αγοραστές».

Σημειώνεται ότι πλοίο της ίδιας εταιρείας, είχε βυθιστεί στην Κίσσαμο Χανίων τον Ιανουάριο του 2022.

Γιατί ο πλοίαρχος δεν έστειλε νωρίτερα σήμα «mayday»

Το πλοίο «Raptor», μήκους περίπου 100 μέτρων, βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής (26/11) σε θαλάσσια περιοχή 4 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Είχε αναχωρήσει, στις 22 Νοεμβρίου, φορτωμένο με 6.000 τόνους αλάτι και 14 άτομα πλήρωμα (δύο υπηκόους Συρίας, έναν Ινδό και έντεκα Αιγύπτιους) από τη Δεκέλεια της Αιγύπτου. Προορισμός του ήταν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πιθανότατα εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθισή του ήταν θέμα χρόνου.

Το χρονικό της βύθισης

Το ράπτορ μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. 14 τα μέλη του πληρώματος, από Συρία, Αίγυπτο και Ινδία.

Στις 03:06 τα ξημερώματα 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της σκάλας Ερεσού σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 04:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. 07:11 πρώτα λεπτά, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα.

Μία ώρα μετά, στις 08:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται.

Μοιράσου το άρθρο!