Αστυνομικό Ρεπορτάζ

23/11/2023 - 08:28

«Δράκος» των Εξαρχείων: «Τα έχω κάνει όλα και όταν βγω θα τα ξανακάνω» - Πότε πέρασε από τη Λέσβο

Δράκος των Εξαρχείων: Ανερυθρίαστος και θρασύτατος εμφανίστηκε στην απολογία του στους αστυνομικούς, ο 23χρονος Σύρος, ομολογώντας για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες πως «τα έχω κάνει όλα και όταν βγω θα τα ξανακάνω», ενώ –μάλιστα- είπε ότι προτιμούσε τις μικροκαμωμένες!

Όσον αφορά στο λόγο, όπως υποστήριξε ο ίδιος: «Ήθελα να πάω με γυναίκα...».

Ποινική δίωξη για βιασμό στον «δράκο» των Εξαρχείων

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, στον «δράκο» των Εξαρχείων ασκήθηκε ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για σεξουαλική βία, αλλά και για πλημμελήματα.

Ειδικότερα, ο 23χρονος από τη Συρία είναι πλέον αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούν βιασμό τετελεσμένο και σε απόπειρα, σε βάρος ανηλίκου και μη, κατά συρροή, γενετήσιες πράξεις με ανήλικο, καθώς και για τα πλημμελήματα της απλής σωματικής βλάβης και της απειλής.

Το χρονικό των επιθέσεων

Όσον αφορά στο χρονικό των επιθέσεων του 23χρονου Σύρου «Δράκου» των Εξαρχείων, η πρώτη σεξουαλική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης(16/11) στην οδό Στουρνάρη.

Ο δράστης ακολούθησε μια γιατρό στο ασανσέρ και άρχισε να την θωπεύει. Η γυναίκα έβαλε τις φωνές, και ένας ένοικος του είδε τον νεαρό τον κυνήγησε μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η δεύτερη επίθεση, ήταν σε βάρος ανήλικου κοριτσιού, και σημειώθηκε στις 14:30 της 18ης Νοεμβρίου 2023, με θύμα μία 13χρονη μαθήτρια.

Το παιδί κατέθεσε ότι ενώ ανέβαινε τις εξωτερικές σκάλες γυμναστηρίου στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, άγνωστος άντρας την άρπαξε από τη μέση και προέβη σε γενετήσιες πράξεις. Το παιδί φωνάζοντας απέτρεψε το δράστη και εκείνος τράπηκε σε φυγή.

Η συνέχεια ήρθε στις 07:10 της 20ης Νοεμβρίου 2023 όταν μια 29χρονη μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας των Εξαρχείων και κατέθεσε ότι ενώ βρισκόταν στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Νικηταρά, ένας περίεργος άντρας με χρήση σωματικής βίας, την ακινητοποίησε, την πέταξε στο έδαφος και αφού της έκλεισε το στόμα, προέβη σε γενετήσιες πράξεις τις οποίες δεν ολοκλήρωσε, καθώς το σημείο προσήλθαν κάτοικοι και διερχόμενοι πολίτες με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή.

Η τελευταία επίθεση έλαβε χώρα στις 07:25 της 20ης Νοεμβρίου, λίγα λεπτά μετά την επίθεση στην Εμμανουήλ Μπενάκη, όπου έστησε ενέδρα σε μία νεαρή γυναίκα, ηλικίας 27 ετών, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ακινητοποίησε, της έκλεισε το στόμα και προσπάθησε να τη βιάσει. Ωστόσο το θύμα πρόβαλε σθεναρή αντίσταση και απελευθερώθηκε, με αποτέλεσμα ο δράστης να φύγει τρέχοντας.

 

Η πορεία του από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα

Ο εν λόγω Σύρος, υπέβαλλε αίτημα ασύλου στις 14/11/2016 στο Γραφείο Ασύλου Λέσβου ως ασυνόδευτος ανήλικος. Τότε ήταν μόλις 15 ετών και μεταφέρθηκε σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων.

Στις 20/3/2018 έλαβε προσφυγικό καθεστώς σύμφωνα με την πρωτοβάθμια απόφαση ασύλου.

 

Στις 18/5/2018 παρέλαβε την άδεια διαμονής του και στις 25/9/2018 το ταξιδιωτικό του έγγραφο δηλώνοντας συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα.

Το Γραφείο Ασύλου Αλίμου ενημέρωσε τον Εισαγγελέα ανηλίκων περί της αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας του.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η όποια αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο συγκεκριμένος, ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας πλέον, απολάμβανε τα δικαιώματα και τις αστικές ευθύνες που έχουν και οι Έλληνες Πολίτες, σύμφωνα με την Ελληνική και διεθνή νομοθεσία άνευ άλλης εμπλοκής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τη 1/4/2021 έληξε η άδεια διαμονής του και ουδέποτε προσήλθε για την ανανέωση της. Συνεπώς, από 2/4/2021 και μέχρι σήμερα η διαμονή του στη χώρα είναι τυπικά παράνομη.

Αναφορικά με τη διαμονή του στη Δομή Μαλακάσας, μετά την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με τον Διοικητή της Δομής δεν υπήρξε ποτέ καμιά ενημέρωση, ούτε κάποιος Σύρος με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκε ή έμεινε σε αυτήν.

Συνεπώς, κατά την αποφυλάκισή του ο συγκεκριμένος Σύρος ενημερώθηκε εγγράφως (αποφυλακιστήριο) για τους περιοριστικούς όρους, τους οποίους και δεν τήρησε αφού ουδέποτε εμφανίστηκε στη Δομή της Μαλακάσας.

Γιατί ο Οικονόμου καρατόμησε τον διοικητή του Α.Τ. Ωρωπού

Εξάλλου, τη διοικητική διερεύνηση σχετικά με τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων του συλληφθέντος «Δράκου» των Εξαρχείων, που είναι πίσω από τις επιθέσεις κατά γυναικών στα Εξάρχεια καθώς και την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού ζήτησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, μετά από επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Αρχηγό, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Σημειώνεται, πως ο 23χρονος «Δράκος των Εξαρχείων» από τη Συρία ήταν έξω από τη φυλακή με συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους που ήταν η παραμονή του σε δομή της Μαλακάσας και τρεις φορές εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα.

Ωστόσο, ο 23χρονος «Δράκος» των Εξαρχείων είχε παραβιάσει τους όρους, δηλαδή δεν ήταν στη Δομή, ούτε εμφανιζόταν σε αστυνομικό τμήμα, γεγονός που οδήγησε στην καρατόμηση του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος του Ωρωπού από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονικό της αποφυλάκισης του 23χρονου «Δράκου» υπό όρους

Όπως έγινε γνωστό ο δράστης είχε συλληφθεί και πάλι στις 10 Αυγούστου του 2022 όταν επιτέθηκε σε 70χρονη από την Ουκρανία στην περιοχή του Αλίμου. Συγκεκριμένα την είχε πλησιάσει στη στάση λεωφορείου την είχε ρίξει στο έδαφος και αποπειράθηκε να την βιάσει.

Η γυναίκα έβαλε τις φωνές με αποτέλεσμα περαστικοί να σπεύσουν στο σημείο και να απομακρύνουν από πάνω της τον δράστη, ο οποίος τελικά συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο νεαρός Σύρος κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Γρεβενών κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού.

Ωστόσο συμπληρώθηκε το 12μηνο της προφυλάκισης δίχως να δικαστεί και έτσι το καλοκαίρι αφέθηκε ελεύθερος.

Μοιράσου το άρθρο!