Αστυνομικό Ρεπορτάζ

22/11/2023 - 19:47

Από τη Μυτιλήνη πέρασε ο «Δράκος των Εξαρχείων» - Αίτημα ασύλου ως ασυνόδευτος ανήλικος

Παράτυπος μετανάστης ο «Δράκος των Εξαρχείων» – Τι ίσχυε με την άδεια παραμονής του – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2022 για επίθεση σε μία γυναίκα και κρατούνταν στις φυλακές Γρεβενών, από οπού και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους τον περασμένο Αύγουστο.

 

Μετά τις αποκαλύψεις για τις έξι απόπειρες σεξουαλικών επιθέσεων που είχε πραγματοποιήσει ο «Δράκος των Εξαρχείων», στο φως έρχονται λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς υπό το οποίο είχε φτάσει στη χώρα μας ως πρόσφυγας το 2016 σε ηλικία 15 ετών και την άδεια παραμονής η οποία φαίνεται πως είχε λήξει από τον Απρίλιο του 2021.

O Εισαγγελέας σε βάρος του 23χρονου άσκησε ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για σεξουαλική βία, αλλά και για πλημμελήματα.

Ο αλλοδαπός καταγγέλεται στη νέα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, για σωρεία υποθέσεων σεξουαλικών επιθέσεων στα Εξάρχεια πριν λίγες ημέρες. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ανήλικο κορίτσι.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε Τακτικό Ανακριτή ενώπιον του οποίου θα απολογηθεί ο κατηγορούμενος την Παρασκευή.

Η πορεία του από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα

Ο εν λόγω Σύρος, υπέβαλλε αίτημα ασύλου στις 14/11/2016 στο Γραφείο Ασύλου Λέσβου ως ασυνόδευτος ανήλικος. Τότε ήταν μόλις 15 ετών και μεταφέρθηκε σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων.

Στις 20/3/2018 έλαβε προσφυγικό καθεστώς σύμφωνα με την πρωτοβάθμια απόφαση ασύλου.

Στις 18/5/2018 παρέλαβε την άδεια διαμονής του και στις 25/9/2018 το ταξιδιωτικό του έγγραφο δηλώνοντας συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα.

Το Γραφείο Ασύλου Αλίμου ενημέρωσε τον Εισαγγελέα ανηλίκων περί της αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας του.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η όποια αρμοδιότητα και ευθύνη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο συγκεκριμένος, ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας πλέον, απολάμβανε τα δικαιώματα και τις αστικές ευθύνες που έχουν και οι Έλληνες Πολίτες, σύμφωνα με την Ελληνική και διεθνή νομοθεσία άνευ άλλης εμπλοκής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τη 1/4/2021 έληξε η άδεια διαμονής του και ουδέποτε προσήλθε για την ανανέωση της. Συνεπώς, από 2/4/2021 και μέχρι σήμερα η διαμονή του στη χώρα είναι τυπικά παράνομη.

Αναφορικά με τη διαμονή του στη Δομή Μαλακάσας, μετά την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με τον Διοικητή της Δομής δεν υπήρξε ποτέ καμιά ενημέρωση, ούτε κάποιος Σύρος με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάστηκε ή έμεινε σε αυτήν.

Συνεπώς, κατά την αποφυλάκισή του ο συγκεκριμένος Σύρος ενημερώθηκε εγγράφως (αποφυλακιστήριο) για τους περιοριστικούς όρους, τους οποίους και δεν τήρησε αφού ουδέποτε εμφανίστηκε στη Δομή της Μαλακάσας.

 

Ποινική δίωξη

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκε ο 23χρονος το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις απανωτές επιθέσεις που φέρεται να έκανε σε γυναίκες, στην Αθήνα.

O εισαγγελέας του άσκησε ποινική δίωξη για βιασμό τετελεσμένο και σε απόπειρα, σε βάρος ανηλίκου και μη, κατά συρροή, για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και για τα πλημμελήματα της απλής σωματικής βλάβης και της απειλής.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί.

 

Οι έξι επιθέσεις

Ο 23χρονος είχε επιτεθεί σε συνολικά πέντε γυναίκες στο κέντρο της Αθήνας. Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου (18/11) όταν ο άγνωστος προσέγγισε μία 13χρονη, την έπιασε από τη μέση και προσπάθησε να προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της.

Δύο ημέρες μετά, δηλαδή στις 20 Νοεμβρίου, μια κοπέλα 29 ετών μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας των Εξαρχείων και κατέθεσε ότι ενώ βρισκόταν στη συμβολή των οδών Εμμανουήλ Μπενάκη και Νικηταρά, ένας περίεργος άντρας με χρήση σωματικής βίας, την ακινητοποίησε, την πέταξε στο έδαφος και αφού της έκλεισε το στόμα, προέβη σε γενετήσιες πράξεις τις οποίες δεν ολοκλήρωσε καθώς το σημείο προσήλθαν κάτοικοι και διερχόμενοι πολίτες με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή.

Την ίδια ημέρα, 10 λεπτά αργότερα, μάλλον ο ίδιος δράστης, έστησε καρτέρι και στην Ζωοδόχου Πηγής. Την ώρα που περνούσε από το σημείο μία 27χρονη της όρμησε και της έκλεισε το στόμα. Το θύμα προέβαλε αντίσταση και κατάφερε να ελευθερωθεί, με τον άνδρα να αποχωρεί τρέχοντας.

Στις 16 Νοεμβρίου, ο δράστης ακολουθούσε επί της οδού Στουρνάρη μία 52χρονη γιατρό στην οδό Στουρνάρη 51. Όταν εισήλθε στην πολυκατοικία εισήλθε και αυτός μαζί της στον ανελκυστήρα, της έκλεισε το στόμα, της σήκωσε το φόρεμα και της θώπευσε τα οπίσθια. Επειδή πατούσαν τα κουμπιά των ορόφων, ο δράστης και το θύμα, ο ανελκυστηρας ανεβοκατέβαινε ώσπου έφτασε στο ισόγειο. Εκεί άνοιξε την πόρτα και τράπηκε σε φυγή.

Η πέμπτη περίπτωση πρόκειται για καταγγελία μιας 25χρονης κοπέλας η οποία δέχτηκε επίθεση στις 15 Νοεμβρίου και ώρα 01:00, στη συμβολή των οδών Παράσχου και Ασωπίου όταν στάθμευσε το όχημα της. Οπως περιέγραψε είδε τον δράστη να την κοιτάει επίμονα και νόμιζε ότι θέλει να την κλέψει. Την ακολουθούσε πεζός επί 5 λεπτά παρά τον έντονο βηματισμό της κοπέλας και την παρότρυνσή της να μην την ακολουθεί. Επειδή αυτός ήρθε πολύ κοντά της εκείνη φώναξε δυνατά και τρομοκρατημένος ο δράστης έφυγε πεζός.

Γιάννης Οικονόμου: Καρατόμησε τον Διοικητή του ΤΑ Ωρωπού

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, όταν πληροφορήθηκε όταν δεν τηρούνταν οι περιοριστικοί οροί που είχαν επιβληθεί στον «Δράκο των Εξαρχείων», που συνελήφθη χθες το βράδυ για επιθέσεις εναντίον γυναικών στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ύστερα από επικοινωνία που είχε το πρωί ο κ. Οικονόμου με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, ζήτησε τη διοικητική διερεύνηση σχετικά με τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων του 23χρονου συλληφθέντα καθώς και την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού.

Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος είχε συλληφθεί το καλοκαίρι του 2022 για επίθεση σε μία γυναίκα και κρατούνταν στις φυλακές Γρεβενών, από οπού και αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους τον περασμένο Αύγουστο.

 

με πληροφορίες από newpost.gr/ ΑΠΕ - ΜΠΕ / thetoc.gr/

Μοιράσου το άρθρο!