Άρθρα - Γνώμες

10/01/2011 - 19:10

Παράνομες χωματερές: Κι όμως είναι ακόμη εδώ...

Άρθρο από το Ιστολόγιο της Ηλέκτρας

Κύριοι τοπικοί άρχοντες, πριν από ένα μήνα περίπου, μετά από απόφαση του πρώην νομάρχη Λέσβου, ο τότε αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης υπέγραψε για την παύση λειτουργίας επτά ενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), στο νησί της Λέσβου. Μια από τις χωματερές που έπρεπε να είχε σταματήσει είναι κι αυτή της Στύψης, που βρίσκεται στη θέση "Τράπεζα". Κι όμως, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, φορτηγά μεταφέρουν τόνους σκουπιδιών στη συγκεκριμένη χωματερή (χωματερή - δήθεν σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων), απ’ όλα τα χωριά του δήμου Πέτρας, γεγονός που επαναλαμβάνεται πολλά χρόνια τώρα, και έχει προκαλέσει τη γιγάντωση και το πολλαπλασιασμό των απορριμάτων σε ανησυχητικό βαθμό.

Να σας θυμίσω, κύριοι τοπικοί άρχοντες, πρώην και νυν, ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και καταστρέφουν το περιβάλλον. Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών, απαιτούνται τουλάχιστον 25 χρόνια για να αποκατασταθεί η ζημιά στο περιβάλλον, σε κάθε περιοχή που λειτουργεί ανεξέλεγκτη χωματερή. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν μια χωματερή είναι ανενεργή, αυτή μολύνει και ρυπαίνει το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα για πολλά χρόνια. Μιλάμε για μια τοξική βόμβα, που είτε δεν είχατε καταλάβει τόσο καιρό πόσο επικίνδυνη είναι, είτε κάνατε τα στραβά μάτια, πράγμα που δεν με εκπλήσσει καθόλου. Όμως τα ψέματα τέλειωσαν!

Από τις 28 Δεκεμβρίου η χωματερή της Στύψης έπρεπε να είχε κλείσει, όπως και όλες οι παράνομες χωματερές της χώρας μας, σύμφωνα με τελεσίγραφο που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Εξ ου και η απόφαση του πρώην νομάρχη πριν από ένα μήνα. Αν δεν συμμορφωθούμε, καλούμαστε να πληρώσουμε ημερήσιο πρόστιμο 195,84 ευρώ ανά χωματερή από την ημέρα που έχει εκδοθεί η δεύτερη καταδίκη έως την πλήρη συμμόρφωση και 21,42 ευρώ ανά χωματερή για κάθε μέρα που μεσολάβησε από την πρώτη έως τη δεύτερη καταδίκη.

Αγαπητοί μου τοπικοί άρχοντες, είστε σε θέση να καταλάβετε, ότι σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία, το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι τσουχτερά πρόστιμα και καταδικαστικές αποφάσεις;;;

 

Παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών… εδώ και τώρα!!!

Μοιράσου το άρθρο!