Skip to main content
|

Οι δύο προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή - Γράφει ο Χρήστος Τσιβγούλης

Χρήστος Τσιβγούλης / Πρόεδρος Κοινότητας Κώμης - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης  με τον συνδυασμό "ΜΠΡΟΣΤΑ" / Παναγιώτης Χριστόφας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Χρήστος Τσιβγούλης

Γράφει ο Χρήστος Τσιβγούλης / Πρόεδρος Κοινότητας Κώμης - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης  με τον συνδυασμό "ΜΠΡΟΣΤΑ" / Παναγιώτης Χριστόφας

 

Μεγάλο ζητούμενο για την αυτοδιοικητική κίνηση «Μπροστά» του Παναγιώτη Χριστόφα. στην οποία συμμετέχω ως υποψήφιος, είναι η μετατροπή της Μυτιλήνης σε βιώσιμη πόλη και το ζωντάνεμα των χωριών του δημου μας. Η καθαριότητα της Μυτιλήνης, η ανάγκη δημιουργίας χωρών άθλησης, ποδηλατοδρόμων, πεζόδρομων και χώρων στάθμευσης αποτελούν βασικούς στόχους της αυτοδιοικητικής μας κίνησης. Επιπλέον η βελτίωση του οδικού δικτύου, η συνδεσιμότητα, η δημιουργία παιδικών σταθμών, χωρών πολιτισμού, εστίασης και παιδικών χαρών αποτελούν προτεραιότητες που θα μπορέσουν να κρατήσουν τους νέους ανθρώπους στα χωριά μας. Ένας άλλος τομέας προτεραιότητας είναι ο τουρισμός. Η Λέσβος είναι ιδανικός τόπος που μπορεί να συνδυάζει μεγάλο εύρος διαφορετικών τύπων θεματικού τουρισμού. Η επόμενη δημοτική  αρχή θα κληθεί να πάρει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν του νησιού μας συμβάλλοντας στην ευημερία των πολιτών χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του  ευλογημένου τόπου μας .

 Ο Παναγιώτης Χριστόφας έχει το όραμα και το σχέδιο που χρειάζεται και είμαι σίγουρος ότι μπορεί και θέλει να μετατρέψει το ζητούμενο αυτό  σε ζώσα πραγματικότητα. Η προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής θα γίνει όμως μέσα σε ένα πλαίσιο εξωγενών προκλήσεων των οποίων η διαχείριση θα είναι από τα  στοιχήματα στην αυτοδιοικητική πορεία της. Σε αυτές τις προκλήσεις θέλω να σταθώ και να μοιραστώ τις σκέψεις μου.

Η πρώτη πρόκληση είναι μεταναστευτική  κρίση της οποίας η διαχείριση  είναι απαραίτητη προϋπόθεση ευημερίας του τόπου μας.  Το μεταναστευτικό  είναι θέμα ταμπού που δεν έχει συζητηθεί εκτενώς προεκλογικά, όμως οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δεν μας επιτρέπουν εφησυχασμό και μας διδάσκουν ότι η  τοπική αυτοδιοίκηση έχει την δύναμη να αποσυνδέσει ένα τόπο από το μεταναστευτικό. Αυτό έχει συμβεί  στη Χίο όπου πλέον δεν μεταφέρονται παράτυποι μετανάστες από άλλες περιοχές και  υφίσταται μόνο ένα μικρό καταγραφικό κέντρο. Αντίθετα στη Σάμο, στην οποία φτιάχτηκε η υπερδομή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4400 παράτυποι μετανάστες σε ένα χώρο χωρητικότητας 2000 και ήδη ο δήμαρχος φωνάζει για αποσυμφόρηση. Επομένως οι υπερδομές δεν είναι η λύση του μεταναστευτικού όπως εδώ και χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι αλλά μάλλον η επισφράγιση της διαιώνισης του προβλήματος. Ο αγώνας που έχουμε δώσει και πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε διέπεται από ρεαλισμό και είναι να υπάρχει στη Λέσβο μόνο ένα μικρό καταγραφικό κέντρο. Όχι υπερδομές όπως η Βάστρια και ο Κάρα Τεπές. Στη περίπτωση δε του Κάρα Τεπέ η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση του προκειμένου εκεί να μεταφερθεί το εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης όπως προβλέπει το Masterplan της πόλης.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά την πολιτική  προστασία η οποία θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής Χριστόφα. Οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών έχουν αποδείξει ότι ως πολιτεία ( και πολίτες) δεν είμαστε προετοιμασμένοι  να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Κατά την άποψη μου η μεγαλύτερη απειλή για την Λέσβο είναι οι πυρκαγιές. Το νησί μας διαθέτει αυτή στιγμή το μεγαλύτερο δάσος τραχείας πεύκης της χώρας μας. Ένα μοναδικό  αλλά και πολύ εύφλεκτο δάσος το οποίο βρίσκεται σε αδιάλειπτη συνέχεια με το μεγαλύτερο αμιγές ελαιοδάσος της πατρίδας μας. Σχεδόν το 90% των δασών της Λέσβου ανήκουν είτε στους δήμους είτε σε ιδιώτες. Για αυτά τα δάση δεν υφίστανται διαχειριστικές μελέτες ( οι οποίες είναι ευθύνη των δήμων)  από το 2009. Οι μελέτες αυτές καθορίζουν το πλαίσιο διαχείρισης και εν τελεί προστασίας των δασών.  Τα δάση της Λέσβου λοιπόν  με ευθύνη των δήμων έχουν αφεθεί στην τύχη τους και περιμένουν την καταστροφή τους.

Επιπρόσθετα το ΣΤΕ με την πρόσφατη απόφαση  του επί της προσφυγή μας για την Βάστρια, ακύρωσε την άδεια διάνοιξης οδού πρόσβασης στην υπερδομή  και μπλόκαρε ουσιαστικά την λειτουργία της. Το ΣΤΕ έκρινε  ότι η Βάστρια  θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη περιοχή Natura και τα προστατευόμενα ήδη αυτής. Κυρίως  όμως έκρινε και ρητά ανέφερε  ότι η λειτουργία της δομής στη Βάστρια θα αυξήσει  κατακόρυφα τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο μεγάλο πευκοδάσος του νησιού μας (λόγω της διέλευσης πολλών ανθρώπων από και προς τη δομή) με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευημερία και την ασφάλεια του τόπου μας.

Αντίθετα με αυτά που γίνονται μέχρι σήμερα η νέα δημοτική αρχή σε συνέργεια με τον δήμο Δ. Λέσβου και την περιφέρεια επιβάλλεται να εκπονήσει τις απαιτούμενες διαχειριστικές μελέτες για τα δάση μας. Παράλληλα η στήριξη των υφιστάμενων εθελοντικών  κλιμακίων Πολιτικής Προστασίας και η παροχή κινήτρων για να δημιουργηθούν νέα σε περιοχές που δεν υφίστανται  θα βρεθούν  μεταξύ των προτεραιοτήτων της επόμενης δημοτικής αρχής. Επιπλέον  η τοπική μας κοινωνία πρέπει  να θέσει ως προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, την μελέτη του πως οι γεωργικές καλλιέργειες θα γίνουν ανθεκτικότερες έναντι της κλιματικής κρίσης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση στις μέρες μας διαθέτει τα εργαλεία προκειμένου να οδηγήσει ένα τόπο στην ευημερία. Άδολη αγάπη  για τον τόπο χρειάζεται, όραμα, σχέδιο, συνέπεια λόγων και έργων, σκληρή δουλεία και αποφασιστικότητα. Στην αυτοδιοικητική κίνηση «Μπροστά» με τον Παναγιώτη Χριστόφα, αν μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας, είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε σκληρά και να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις  για να πάμε τον τόπο μας Μπροστά.

δ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία