Skip to main content
|

Η συμφόρηση της Λέσβου.... το σχέδιο ( ; ) της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη αποτύπωση (έκδοση 2/12/2019) της  εικόνας στα νησιά σχετικά με την  κατάσταση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα  την 1η Δεκεμβρίου 2019 στη δομή της Μόριας βρίσκονταν 16.753 άτομα και συνολικά σε όλο το νησί  19.003.  (Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία)

Αν υπολογιστούν και οι χθεσινές αφίξεις που δεν έχουν περιληφθεί στην αποτύπωση ο πληθυσμός προσφύγων/ μεταναστών πλησιάζει πλέον τα 20.000 άτομα.

Λίγους μήνες πριν και όταν ο πληθυσμός πλησίαζε τις 10.000 άτομα είχαμε βροχή από επιστολές του πρώην Δημάρχου Σ. Γαληνού και φορέων του νησιού που ζητούσαν άμεσα την αποσυμφόρηση. Παράλληλα δεκάδες φωνές από τα social media που φώναζαν για αποσυμφόρηση.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο μήνες η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι αρχές Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση της Λέσβου. Όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η υπόσχεση αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο: η συμφόρηση της Λέσβου!

Ενώ όλοι στο νησί ασχολούμαστε με το αν θα γίνει και που θα γίνει η νέα κλειστή δομή η συμφόρηση της Λέσβου είναι σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή καθώς ο χειμώνας είναι εδώ.

Με πληθυσμό 20.000 άτομα η αποσυμφόρηση της Λέσβου δεν μπορεί να γίνει σταδιακά με τις αναχωρήσεις 50 ή 100 ατόμων με το πλοίο της γραμμής. Η αποσυμφόρηση πλέον μπορεί να γίνει μόνο με τη μέθοδο του 2015: ναυλωμένα καράβια που θα μεταφέρουν χιλιάδες άτομα σε κάθε δρομολόγιο τους.

Η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο νησί μας έχει δύο εξηγήσεις:

Η πρώτη είναι ότι η αποσυμφόρηση είναι δύσκολη διότι πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις δομές στην ηπειρωτική χώρα. Οι μισθώσεις ξενοδοχείων και οι δομές που ΘΑ δημιουργηθούν δεν μπορούν να καλύψουν ΤΩΡΑ  την μαζική αποσυμφόρηση της Λέσβου. Σε περίπτωση που δεχθούμε αυτή την εξήγηση οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες καθώς αποδεικνύεται με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι όλα όσα έλεγαν ήταν απλά λόγια και δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείριση του θέματος.

Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι η Κυβέρνηση σκόπιμα επιλέγει την συμφόρηση της Λέσβου ώστε τα πράγματα να φθάσουν σε αδιέξοδο και να μπορεί να πιέσει ή καλύτερα να εκβιάσει για λύσεις  όπως η κατασκευή της κλειστής δομής.  Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης συνδέονται η αποσυμφόρηση και η δημιουργία της κλειστής δομής. Όμως η κλειστή δομή για να δημιουργηθεί σύμφωνα με τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα χρειαστεί χρονικό διάστημα 6 μηνών. Με τι πληθυσμό προσφύγων – μεταναστών θα βρεθεί η Λέσβος τους επόμενους 6 μήνες καθώς θα έχει μεσολαβήσει και η Άνοιξη που παραδοσιακά υπάρχουν ροές;  Όλα αυτά δημιουργούν μια δύσκολη εξίσωση καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν και κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι θα υπάρχει στο νησί μόνο η κλειστή δομή με 7.000 άτομα.  Όσα παραμένει αυτή η κατάσταση και ενόψει του χειμώνα, αυξάνουν οι πιθανότητες να έχουμε  νεκρούς στη Μόρια και εξεγέρσεις,  που μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι θα βαραίνουν την Κυβέρνηση αλλά εν κατακλείδι θα αποτελέσουν άλλο ένα επιχείρημα της Κυβέρνησης για το κλείσιμο της Μόριας και τη δημιουργία ελεγχόμενης κλειστής δομής. (Ας θυμηθούμε ότι και η δομή στον Καρά Τεπέ έγινε προσωρινά σε μια στιγμή κρίσης όταν και η προηγούμενη Κυβέρνηση το 2015 είχε αφήσει την κατάσταση να φθάσει στο απροχώρητο)

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους.  Όπως και αν επιλέξει  να τους χαρακτηρίσει κάποιος πρόσφυγες ή μετανάστες είναι άνθρωποι που ήρθαν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.  Και ας μην ξεχνάμε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά.

Εκτός από τη δημιουργία ή όχι της κλειστής δομής ας υπάρξει πίεση για την αποσυμφόρηση της Λέσβου. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός προσφύγων/ μεταναστών γίνεται δυσκολότερη η διαχείριση. Το να φθάσει η κατάσταση στα άκρα σίγουρα δεν ευνοεί την υλοποίηση των αιτημάτων του λεσβιακού λαού αντίθετα ευνοεί την επιβολή λύσεων ανάγκης…

Επομένως μήπως τελικά η πρώτη φάση του σχεδίου της Κυβέρνηση είναι η συμφόρηση της Λέσβου και μετά η δημιουργία κλειστής δομής;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις