Στα σουπερ μαρκετ της Μυτιλήνης η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου - Ενημερωτική δράση
Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου έδωσε δυναμικά το παρόν σήμερα Τετάρτη 15 Απρίλη ημέρα πανελλαδικής δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων super market και στην πόλη της Μυτιλήνης.
Στις συζητήσεις με τους εργαζομένους τονίστηκε η σημασία των μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας και πάνω απ’ όλα της συνεχούς διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, ειδικά σε κρίσιμες συγκυρίες σαν την τωρινή της πανδημίας όπου γίνεται προσπάθεια, η προστασία από τον ιό να γίνει «ατομική ευθύνη» του καθενός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι όμιλοι των super market κατέγραψαν ρεκόρ τζίρου αυτές τις ημέρες και ταυτόχρονα επικαλούνται τον αυξημένο φόρτο εργασιών για όλο και εντατικότερη εργασία από τους υπαλλήλους, με όλους τους κινδύνους τους οποίους έχει μια τέτοια πρακτική στα μετρα προστασίας και υγείας.
Δώσαμε το μήνυμα ότι, ενάντια σ’ αυτές τις επιδιώξεις κυβέρνησης κι εργοδοσίας προτάσσουμε τον συλλογικό αγώνα κι ότι το σωματείο είναι και πρέπει να παραμείνει το αποκούμπι του κάθε συναδέλφου μας, κι ακριβώς σ’ αυτήν την κατεύθυνση ενημερώσαμε για την έγκαιρη καταβολή του Δώρου Πάσχα που λήγει σήμερα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους για οποιοδήποτε πρόβλημα, προσπάθεια αλλαγής εργασιακών σχέσεων, μη καταβολή δώρου Πάσχα, αδειών και κλπ που αντιμετωπίσουν στο χώρο εργασίας τους να επικοινωνούν με το σωματείο στο email eiylesvou@gmail.com ή πρωινές ώρες τις καθημερινές στο τηλέφωνο 22510-22734.
Ενημέρωση για το δώρο του ΠΑΣΧΑ
Συνάδελφοι, μπροστά στον καταιγισμό παραπληροφόρησης κυβέρνησης κι εργοδοσίας που αξιοποιούν την πανδημία για να μπερδέψουν τους εργαζομένους, ενημερώνουμε υπεύθυνα τους συναδέλφους για το Δώρο Πάσχα, το οποίο φέτος αποκτά επιπλέον σημασία ενόψει των πιέσεων που δεχόμαστε.
Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται και φέτος μέχρι τη Μ. Τετάρτη σε όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας κι απαγορεύεται η καταβολή του σε είδος κάθε μορφής. Καθώς και η οποία συμφωνία για μη καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου είναι άκυρη.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το Δώρο Πάσχα μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει ο ίδιος ή μέσω του σωματείου του στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά και να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα για την άσκηση δίωξης κατά του εργοδότη με αυτόφωρη διαδικασία. Καλό είναι να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, η ΠΝΠ της 30ής Μαρτίου 2020 (άρθρο 19) προβλέπει αναφορικά με το δώρο Πάσχα τα ακόλουθα:
·Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με απόφαση της δημόσιας αρχής καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίοι ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020.
·Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το δώρο Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής, ενώ το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από το κράτος. Στις παραπάνω περιπτώσεις το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι/ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.
Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κ.λπ. όταν χορηγούνται κατ' επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κ.λπ. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας, ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.
Συνάδελφοι όπως κάθε εργατική κατάκτηση ο καλύτερος τρόπος περιφρούρησης κι αυτού του δικαιώματος είναι η συλλογική διεκδίκηση και καταγγελία μέσα από τα εργατικά σωματεία. Μπροστά σε αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο του νησιού να μην φοβηθεί και να καταγγείλει αμέσως την οποιαδήποτε, έστω και απόπειρα κλοπής του Δώρου Πάσχα από την εργοδοσία στο τηλ. 22510-22734 πρωινές ώρες και στο e-mail eiylesvou@gmail.com.