Skip to main content

Περι οίνου ο λόγος: Συνεχίζει τις γευσιγνωσίες οίνου ο Σύλλογος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Συνεχίζει τις γευσιγνωσίες ο Σύλλογος γευστικής και εικαστικής παρέμβασης οίνου «Περί οίνου ο λόγος». Η δεύτερη γευσιγνωσία του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτη 31/8 στο εστιατόριο – ταβέρνα «Το παραμύθι», στο φανάρι Μυτιλήνης.

Ο πιλοτήριος οίνος της βραδιά ήταν το «Λημνία Γη» από το Κτήμα Χατζηγεωργίου. Ένας λευκός ξηρός οίνος Π.Ο.Π. που παράγεται από σταφύλια της ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας σε ορεινούς αμπελώνες της Βορειοανατολικής Λήμνου. Χαρακτηριστικό στοιχείο του είναι τα έντονα αρώματα λουλουδιών (π.χ. γιασεμί, νυχτολούλουδο) που σε μεγάλο βαθμό υπερκαλύπτουν τα αρώματα που δίνει ο καρπός του σταφυλιού.  Οι φιάλες ήταν μια ευγενική προσφορά στην ομάδα γευσιγνωσίας του Συλλόγου από την ταβέρνα «Το παραμύθι».

Στην διαδικασία της γευστικής δομικής μπήκαν τρία κρασιά:

1) Amuse, ροζέ από το Κτήμα Μουσών, του 2015/ /Muses Estate, 9 Μούσες, της Άσκρης Θηβών.  Σε μια εποχή που στην κατηγορία των ροζέ κρασιών καθοριστικό ρόλο έχουν οι αποχρώσεις του ροζ το Amuse πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Βγαίνει στην αγορά με χρώμα βερικοκί που πάρα πολύ δύσκολα θα το συναντήσει κανείς σε ροζέ κρασί. Γενική εκτίμηση της ομάδας γευσιγνωσίας του Συλλόγου είναι πως πρόκειται για ένα τίμιο κρασί που δεν προσπαθεί να πλανέψει τον καταναλωτή με το χρώμα του.  Παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Sauvignon Blanc και Μούχταρο. Το Μούχταρο είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία ερυθρών κρασοστάφυλλων που χρειάζεται πολύ προσεκτική διαχείριση. Για το Sauvignon Blanc δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά, πρόκειται για μια διεθνή ποικιλία Γαλλικών κρασοστάφυλων. Η οινοποίηση με τα στέμφυλα για διάστημα έξι ωρών δίνει το βερικοκί χρώμα στο Amuse.

Πριν την γευστική δοκιμή έγινε μετάγγιση σε καράφα και ανάδευση για να απελευθερωθούν τα αρώματα του κρασιού.

2) Μαυροτράγανο, ερυθρός 2004, santo wines winery. Το Μαυροτράγανο είναι μια ποικιλία κρασοστάφυλων της Σαντορίνης, η οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια κινδύνευε να εξαφανιστεί. Σήμερα, παραμένει μια σπάνια ποικιλία ερυθρών κρασοστάφυλων για την οποία αναπτύσσεται μεγάλη συζήτηση στους οινικούς κύκλους. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως έχει λαμπρό μέλλον χάρη στο πλήθος των αρωμάτων και των γευστικών χαρακτηριστικών που μπορεί να δώσει στα κρασιά που παράγονται από αυτή.

Βέβαια χρειάστηκε πολύ δουλειά ώστε στο τελικό αποτέλεσμα να αναδειχθούν τα υπέροχα αρώματά της, που θυμίζουν εκλεκτό καφέ, καπνό, σοκολάτα υγείας και γλυκά κόκκινα φρούτα. Πολύ δουλειά χρειάστηκε για να τιθασεύσουν οι πλούσιες τανίνες.

Η αναφορά μας στα αρώματα και τις γεύσεις που δίνει το Μαυροτράγανο είναι ενδεικτική. Οι έμπειροι γευσιγνώστες σίγουρα θα βρουν πολύ περισσότερο όταν το δοκιμάσουν.

Οι δύο φιάλες που χρησιμοποιήθηκαν στην γευσιγνωσία ήταν από την κάβα του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Διρχαλίδη, όπου είχε γίνει η παλαίωση τους.

Για την γευστική του δοκιμή έγινε μετάγγιση σε καράφα ώστε να απομακρυνθεί το ίζημα που βρίσκονταν στον πάτο των φιαλών και για να αναδειχθούν τα αρώματα του κρασιού.

 

3) Πέτρα και φως, ερυθρός, του 2013, σε φιάλη μάγκνουμ, οινοποιείο της Γ. Λαφαζάνης Α.Ε. Πρόκειται για ένα στιβαρό κόκκινο κρασί που της Οινοποιείας Λαφαζάνη που έχει παλαιωθεί για 12 μήνες σε βαρέλι, σε αυτό κυριαρχούν τα αρώματα και οι γεύσεις του Αγιωργίτικου με καλά ισορροπημένες τανίνες, « καθαρά» αρώματα και γεύσεις. Ισχυρή η παρουσία του μαύρου κερασιού και του βύσσινου. Φυσικά έντονη είναι η παρουσία του αρωμάτων που δίνει στο κρασί η παλαίωση σε δρύινο βαρέλι. Ήταν το δεύτερο κρασί που κέρδισε τις εντυπώσεις της ομάδας γευσιγνωσίας. Επίσης ήταν το πρώτο κρασί από φιάλη μάγκνουμ στο οποίο έγινε γευσιγνωσία από τον σύλλογο «Περί Οίνου ο λόγος».

Το Αγιωργίτικο είναι μια από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές του Ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές. Η οινική περιοχή της Νεμέας, και ειδικότερα το αμπελοτόπι του Κούτσι από όπου προέρχεται το Πέτρα και φως δίνει πολύ καλά κρασιά της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Στο συγκεκριμένο κρασί έγινε γευσιγνωσία κατά το ήμιση από την καράφα και κατά το ήμιση από την φιάλη για να αναδειχθεί η σημασία της μετάγγισης του κρασιού στην καράφα.

 

Ευχαριστούμε το εστιατόριο – ταβέρνα «Το παραμύθι» για την φιλοξενία της εκδήλωσης μας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία