Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου απέστειλε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου και τον αναπληρωτή υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη.
Τα θέμα της επιστολής είναι το εξής: «Χαμηλότοκα δάνεια, μ’ επιτόκιο κάτω του 3% (τουλάχιστον) στις Πολύ Μικρές / Μικρές Επιχειρήσεις, που επένδυσαν κι ολοκλήρωσαν το φυσικό κι οικονομικό τους αντικείμενο, με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο, για τα ποσά που τις οφείλουν, εδώ και πολύ καιρό, Δημόσιο/ Δ.Ο.Υ., από επιχορηγήσεις / επιστροφές ΦΠΑ».
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Περ. Π. Αντωνίου και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Τεκές, συνυπογράφουν την επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στο γραφείο του πρωθυπουργού, στα γραφεία αντιπροέδρων της κυβέρνησης, στον υπουργό και υφυπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, Γ. Νικητιάδη και Π. Αλιβιζάτο, αντίστοιχα, στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, στα Δ.Σ. ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ και στα ΜΜΕ.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια των σχετικών δημοσιευμάτων και προηγούμενων υπομνημάτων μας (που επισυνάπτουμε), υποχρέωση της Πολιτείας, στα πλαίσια της ίσης Μεταχείρισης κι αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού ή και πρακτικών «δεσπόζουσας αντιμετώπισης» των μεν, σε βάρος των δε, τόσο για την: -Άμβλυνση των δυσμενέστατων συνεπειών σε βάρος επιχειρήσεων (απειλούμενων με πλειστηριασμούς, λουκέτο ή αφελληνισμό και στην καλύτερη περίπτωση συρρίκνωση της περιόδου λειτουργίας τους), που τόλμησαν μεσούσης της ύφεσης, να επενδύσουν με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό, όσο και τη -Στήριξη της επιχειρηματικότητάς τους (αλλά και της Απασχόλησης κλπ), είναι ο χαμηλότοκος δανεισμός των ποσών, που οφείλουν στις επιχειρήσεις εδώ και πολύν καιρό, Δημόσιο και Δ.Ο.Υ., από επιχορηγήσεις κι επιστροφές ΦΠΑ, με το ευνοϊκό επιτόκιο των 3,6 – 4,5% αν όχι πολύ χαμηλότερο, αφού πρόκειται για «δικά» τους χρήματα – που «έβαλαν» οι επιχειρήσεις εξ ιδίων - κι όχι δάνεια τρίτων (π.χ. Τραπεζών κι άλλα), όπως αναφέρεται (σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξαγγελίες) για τις νέες επενδύσεις, που υπάγονται στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
Ιδιαίτερα κρίσιμη η σημασία του χαμηλότοκου δανεισμού κι επείγει, για τη βιωσιμότητα των Πολύ Μικρών / Μικρών (π.χ. δυναμικότητας περίπου της τάξεως των 50 δωματίων), εξωστρεφών, εντάσεως εργασίας (και παγίων), κυρίως των ετήσιας λειτουργίας / εκτός σχεδίου Πόλης, Ξενοδοχείων, ευαίσθητων προορισμών, μ’ «αρνητική ρευστότητα» - κλειδωμένες τις υποχρεώσεις / πληρωμές τους και στον αυτόματο πιλότο τα δικαιώματα / εισπράξεις τους (και από επιχορηγήσεις / επιστροφές ΦΠΑ) – που πληρώνουν 365 μέρες το χρόνο, «θεμελιώνοντας» μόνο… δικαίωμα είσπραξης (πόσα, πότε κι αν εισπραχθούν, ουδείς……. γνωρίζει!) 40 – 60 μέρες ετησίως, οι τζίροι των οποίων, στην, εκτός αιχμής, περίοδο, δραματικά υπολείπονται των οφειλών τους, από ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία, λογαριασμούς Πετρελαίου / Ρεύματος / Νερού / Τηλεφώνων, εκτάκτων επιβαρύνσεων, δαπανών διοίκησης / λειτουργίας / αδειοδοτήσεων / αμοιβών τρίτων κλπ, κλπ, ων ουκ έστιν αριθμός.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Αντί χαμηλότοκου δανείου, χορήγηση Βεβαίωσης – Πιστωτικού Σημειώματος από Υπουργείο Οικονομικών / Δ.Ο.Υ., στ’ όνομα της Επιχείρησης, που να επέχει θέση αξιογράφου, μ’ έκδοση «κουπονιών», αξίας π.χ. των 500 ή 1000 euro το καθένα, για το σύνολο (ή και μέρος) της υπό είσπραξη επιχορήγησης / επιστροφής ΦΠΑ.Κύριε Υπουργέ,
Με τον Αναπτυξιακό, όπως «εφαρμόσθηκε» τελευταία (εδώ και 3-4 χρόνια) και σ’ αντίθεση μ’ άλλα Προγράμματα (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, LEADER κλπ), «βγαίνει η ψυχή» των ενδιαφερομένων, χρωστώντας παντού κι όχι μόνο, να «φθάσουν» (όχι να «πληρωθούν»), στην εκταμίευση της 1ης δόσης, όταν ήδη έχουν, προ πολλού καιρού (1 και 2 χρόνια πριν), ολοκληρώσει το συνολικό οικονομικό, φυσικό κι…….. αδειοδοτικό αντικείμενο της επένδυσής τους, λειτουργούν κανονικά και δεν έχουν εκταμιεύσει ούτε ευρώ (όταν π.χ. στον Εναλλακτικό, με την έναρξη χορηγείται προκαταβολή 50%).
Μ’ άλλα λόγια, κάνουμε ό,τι μπορούμε να «διαφημίσουμε» την αναποτελεσματικότητα των «λειτουργιών / διαδικασιών» του Αναπτυξιακού Νόμου, που κατά τα άλλα προσβλέπουμε και προσδοκούμε ξένες κι όχι μόνο, επενδύσεις, όταν δεν έχουν πεισθεί οι ντόπιοι, επιτείνοντας μέσα στην ύφεση την ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ, καθιστάμενοι συγχρόνως (άθελά μας;), ως Προορισμοί, εν δυνάμει «διαφημιστές» των απέναντι ακτών, στους κατά καιρούς επίδοξους ξένους επενδυτές και κακοί πρεσβευτές κακών πρεσβειών στους δικούς μας (φίλους, συγγενείς, ομογενείς κ.ά.).
Κι όλα τούτα, διότι δεν υπάρχει Follow up, ούτε (ίσως ;) δημόσιος απολογισμός (ή και δημοσιοποίηση προόδου επενδύσεων, πόρων κατά Περιφέρεια και Κλάδο κλπ), οπότε οι δυσλειτουργίες του Αναπτυξιακού αντί να «ανατάσσονται» επιτείνονται κι όχι μόνο.
Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλούμε για τις δικές σας παραπέρα, άμεσες ενέργειες, προκειμένου ν’ αρθούν το γρηγορότερο οι αναίτιες καθυστερήσεις, στρεβλώσεις / αγκυλώσεις ή και υποστελεχώσεις Υπηρεσιών, για την απεμπλοκή των επενδύσεων και την αποτροπή των συνεπειών, που απειλούν Επιχειρήσεις, Απασχόληση και τον Τόπο μας, πριν να είναι πολύ αργά για όλους»