Skip to main content
|

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΕΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΑΛΗΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΕΣ

Δυναμικά έθεσε στην ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα της αλιείας με μηχανότρατες στο Στενό της Μυτιλήνης ο κ. Σπύρος Γαληνός, καθώς από την περιοχή του Ακρωτηρίου Αγριλιάς μέχρι τις Νησίδες Τοκμάκια καθίσταται προβληματική η αλιεία, με την εφαρμογή του Κανονισμού  1967/2006.

Σύμφωνα με αυτόν τον Κανονισμό, το όριο για να επιτραπεί η αλιεία με μηχανότρατα είναι η απόσταση τριών μιλίων από τις ακτές ή βάθος πενήντα μέτρων. Κατά συνέπεια, οι μηχανότρατες της Μυτιλήνης λόγω του ότι σε αυτήν την απόσταση από τις ακτές δεν υφίσταται βάθος 50 μέτρων είναι υποχρεωμένες να πηγαίνουν ή πέρα από την απόσταση αυτή, οπότε εισέρχονται σε Τουρκικά ύδατα και υφίστανται τις συνέπειες γι’ αυτό, είτε να μένουν παροπλισμένες και αυτός ο χώρος να αλιεύεται μόνο από τους Τούρκους ψαράδες.

Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι αυτό το στενό της Μυτιλήνης αποτελεί το μόνο απάγγειο μέρος που μπορούν να ασχολούνται οι αλιείς όταν υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στην συνέχεια ο κ. Γαληνός έθεσε το πάγιο αίτημα των επαγγελματιών μέσης αλιείας να επιτραπεί στο στενό της Μυτιλήνης η αλιεία στις μηχανότρατες στα δύο ναυτικά μίλια ανεξαρτήτως του βάθους.

 

Απευθυνόμενος, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής,  στον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδη, ο βουλευτής ν.Λέσβου κ. Γαληνός είπε:

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Έλληνες αλιείς θυματοποιούνται συνεχώς από το συνδυασμό του θεσμικού πλαισίου και της τουρκικής ασυδοσίας.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι απαγορεύσεις για τους Έλληνες αλιείς λειτουργούν ως ελευθέρας για τους Τούρκους αλιείς που κυριολεκτικά σαρώνουν το Αιγαίο, ανεξάρτητα με αυτά που σας λένε.

Αποτελεί επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου δεν έπραξε όλα όσα μπορούσε, όλα όσα όφειλε να πράξει στο συγκεκριμένο τομέα.»

Το αίτημα που έθεσε ο βουλευτής ν. Λέσβου συνάντησε την στείρα άρνηση του υπουργού που ακολουθεί την παράδοση των προκατόχων του να κρύβονται πίσω από το κοινοτικό δίκαιο και να παίζουν το γνωστό παιχνίδι της διάχυσης της υπαιτιότητας και της αρμοδιότητας που τελικά ισοδυναμεί με αναρμοδιότητα.

Η αξιολόγηση του κ. Γαληνού για την στάση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων συνοψίζεται στην δήλωση: «θα μου επιτρέψετε να πω ότι περίμενα μία διαφορετική απάντηση και αυτό γιατί απευθύνομαι σε πολιτικό και όχι σε κάποιον υπάλληλο του Υπουργείου σας ή κάποιας διεύθυνσης αλιείας μίας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.»

 

   

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις