«Στα πάνω» οι τιμές του λαδιού
- Τη βάση για το "άνοιγμα της αγοράς" στο ελαιόλαδο αναμένεται να αποτελέσουν στη Λέσβο οι περυσινές τιμές, αν όχι και βελτιωμένες
- «Δεν θα επωφεληθούν όσο πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί μας λόγω μειωμένης παραγωγής», σημειώνει ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου
Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου
Σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου θα παραμείνουν και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όπως όλα δείχνουν, οι τιμές του ελαιολάδου, καθώς η μειωμένη παραγωγή που αναμένεται στην Ισπανία και λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων δίνει ώθηση στις τιμές του προϊόντος με τους ιδιώτες και τους συνεταιριστές να περιμένουν έντονο το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ιταλών.
Ο Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, Λακωνίας ο οποίος κάθε χρόνο ανοίγει πρώτος την αγορά με δημοπρασίες του εξαιρετικά ποιοτικού πρώιμου ελαιολάδου της ποικιλίας Αθηνολιάς αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο το βαρόμετρο, αναμένεται να δώσει πρόσκληση για τους εμπόρους προς τα τέλη του μηνός για να διαθέσει τις πρώτες μικρές ποσότητες της νέας σοδειάς. Την ίδια ώρα, όμως, ο Συνεταιρισμός διαθέτει ποσότητες προϊόντος της περσινής παραγωγής σε τιμές από τα 2,90 ευρώ το κιλό και, όπως, ανέφεραν τα στελέχη της Πρωτοβάθμιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης στα "Νέα της Λέσβου", είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τιμές που θα δοθούν στο προϊόν νέας εσοδείας θα είναι αυξημένες από τις περσινές.
Το φρέσκο φετινό ελαιόλαδο εκτιμάται ότι θα κάνει "ποδαρικό" στην αγορά για περιοχές, όπως η Κρήτη και η Μεσσηνία, με τιμές που θα υπερβαίνουν τα 2,70 ευρώ, την ίδια ώρα όμως συνεχίζει να παραμένει ζητούμενο αν η Ένωση Συνεταιρισμών Λέσβου με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει (όπως και άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις) θα κάνει "επιθετικό παιχνίδι" στην αγορά προς όφελος των ντόπιων ελαιοπαραγωγών, διαμορφώνοντας τις τιμές σε υψηλότερο επίπεδο από τις περσινές κατά την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.
Στελέχη της οργάνωσης εκτιμούσαν χθες ότι στη χειρότερη περίπτωση οι τιμές του ελαιολάδου θα "ανοίξουν" για τη Λέσβο στα περυσινά ικανοποιητικά (σχετικά) επίπεδα ή έστω βελτιωμένες κατά λίγο. Από τον ιδιωτικό τομέα, μιλώντας στα "Νέα της Λέσβου" ο έμπορος ελαιολάδου Παναγιώτης Κωστέλλης, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο, εκτίμησε ότι η βάση για τις τιμές του ελαιολάδου νέας εσοδείας θα είναι οι περσινές τιμές (ο άσος είχε διαμορφωθεί στα 2,30 ευρώ).
«Χάνουμε από την παραγωγή»
Από τη δική του πλευρά, πάντως, ο πρόεδρος της ΕΑΣΛ Αλέκος Γιαζιτζόγλου τόνισε το αυτονόητο ότι ενώ και φέτος οι τιμές αναμένονται βελτιωμένες για τους ελαιοπαραγωγούς, οι αγρότες του τόπου μας δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό, καθώς η παραγωγή αναμένεται μειωμένη. «Όσο καλές και να είναι οι τιμές που θα διαμορφωθούν στο ελαιόλαδο οι ελαιοπαραγωγοί μας δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν όσο πρέπει, δεδομένου ότι αναμένεται για άλλη μια χρονιά μειωμένη ελαιοπαραγωγή στο νησί», σημείωσε ο κ. Γιαζιτζόγλου.
Εδώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ύψος της παραγωγής που αναμένεται για την προσεχή ελαιοκομική περίοδο στη Λέσβο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 10.000 και 13.000 τόνων λαδιού και μάλιστα αυτό σε μια χρονιά που αναμενόταν να είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Σε κάθε περίπτωση, η Λέσβος "έχει να δει" παραγωγή ελαιολάδου από 25.000 τόνους και άνω από την ελαιοκομική περίοδο του 2002 - 2003, ενώ μόνο την ελαιοκομική σεζόν 2005-2006 καταφέραμε να "πιάσουμε" τους 20.000 τόνους λαδιού.
Από το 2004 μέχρι το 2014 αν εξαιρέσουμε την ελαιοκομική περίοδο 2005-2006, η παραγωγή κινείται κάτω των 10.000 τόνων και μόνο σε τρεις ελαιοκομικές περιόδους κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας τους υπερβήκαμε.
Η φωνή της αγοράς
Αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουν "κατά νου" οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις σε διεθνές επίπεδο, το ισοζύγιο μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης αναμένεται να διαμορφωθεί ελλειμματικό τη χρονιά που έχουμε μπροστά μας στο κομμάτι της προσφοράς, πράγμα που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των τιμών, χωρίς να αποκλείονται ακόμα πιο ευχάριστες εξελίξεις προς το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου. Οι Ιταλοί τυποποιητές (και οι Ισπανοί) είναι δεδομένο ότι θα κάνουν το παν για να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες που θα καλύψουν τα συμβόλαιά τους για εξαγωγές, πληρώνοντας καλά το ελληνικό ελαιόλαδο.
Και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου πάντως στην τελευταία έκθεσή του εκτίμησε άνοδο των τιμών λόγω της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγής στην Ισπανία για την περίοδο 2014-2015. Αξίζει μάλιστα, τέλος, να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι που πέρασε εκτός από τις ανοδικές τάσεις που καταγράφηκαν στις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο τρίτες χώρες που στο παρελθόν αποτελούσαν πηγές εισαγωγής φτηνότερου ελαιόλαδου, όπως η Τυνησία, να διαθέτουν το ελαιόλαδό τους σε υψηλότερες τιμές από το ελληνικό προϊόν.