Σοβαρά προβλήματα στην ένταξη νέων δικαιούχων (αφορά όσους έκαναν αίτηση στις αρχές του 2012) στο προγράμμα της Βιολογικής Γεωργίας για 800 περίπου ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τη Λέσβο αλλά όλους τους Βιοκαλλιεργητές. Και όλο αυτό το μπάχαλο είναι αποτέλεσμα της προχειρότητας και της γραφειοκρατίας. Πολλές αιτήσεις απορρίπτονται από τη μηχανογραφική βάση για μερικά τετραγωνικά μέτρα ή επειδή δεν πληρούν τη πυκνότητα (8 ελαιόδεντρα στο στρέμμα με βάση την έκταση που υπάρχει στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και όχι στην αίτηση του παραγωγού) ή επειδή το υπουργείο δεν "αναγνωρίζει" τη εγγραφή των παραγωγών στο Μητρώο Αγροτών
Αναλυτικά τα σημαντικότερα προβλήματα είναι:
1. Το ηλεκτρονικό πρόγραμμα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται υπολογίζει τον αριθμό των δηλωθέντων δέντρων ανά ελαιοκομικό εκτάριο και απορρίπτει τα αγροτεμάχια εκείνα τα οποία δεν έχουν έναν ελάχιστο, αυθαίρετα ορισμένο, αριθμό δέντρων Αντίθετα τα αγροτεμάχια αυτά προσμετρούνται στην ΑΕΕ ως ελαιοκομικά εκτάρια και συνυπολογίζονται στην συμμετοχή σε άλλα μέτρα (Εξισωτική) και ενεργοποιούν δικαιώματα, ανεξάρτητα αριθμού δέντρων.
2. Αιτήσεις απορρίπτονται εάν ο αιτών δεν έχει προσκομίσει σύμβαση με Πιστοποιητικό Οργανισμό. Η σχετική ΚΥΑ και η προκήρυξη αναφέρουν ότι ο αιτών δύναται να προσκομίσει σχετική σύμβαση και μετά την απόφαση ένταξης του στο μέτρο.
3. Πολλοί παραγωγοί δεν εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών ενώ η διαδικασία εγγραφής έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και στον φυσικό φάκελο προσκομίζεται αντίγραφο της εγγραφής!
4. Άλλος λόγος απόρριψης αγροτεμαχίων είναι η ασυμφωνία έκτασης μεταξύ τίτλων κατοχής (συμβόλαια, Ε9, ενοικιαστήρια) και έκτασης στην ΑΕΕ ή εξατομίκευσης. Θα πρέπει να διευκρινιστεί με κάθε δυνατό τρόπο ότι:
α. Η Ελλάδα δεν διαθέτει κτηματολόγιο έτσι ώστε μέσω του ΚΑΕΚ να διαπιστώνεται η πραγματική έκταση. Τα παλαιά συμβόλαια αναφέρουν τον χωρικό προσδιορισμό (θέση, όρια κλπ) ενώ στην έκταση αναφέρονται ως έγγιστα (περίπου). Η δήλωση της έκτασης στο Ε9 δεν απαιτεί τοπογραφικό διάγραμμα.
β. Έστω και στην περίπτωση που υπάρχει τοπογραφικό για τα αγροτεμάχια και η δήλωση στο Ε9 έχει γίνει βάση αυτού, το τοπογραφικό μετράει συνολική επιφάνεια της ιδιοκτησίας και όχι την καλλιεργούμενη έκταση που καταγράφεται στην ΑΕΕ και την Εξατομίκευση.
5. Στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα αξιολόγησης που χρησιμοποιείται εμφανίζεται μια στήλη που φέρει την ονομασία «Ευρεθείσα έκταση» δίπλα στις στήλες «Ολική επιλέξιμη», «Ψηφιοποιημένη», «Αιτούμενη». Ενώ είναι άγνωστη η προέλευση και η σημασία της στήλης αυτής, κάθε διαφορά, ακόμα και 0,01 εκταρίου, οδηγεί σε απόρριψη του αγροτεμαχίου! Δεν είναι δυνατό να κατανοηθεί η προέλευση της στήλης αυτής καθώς η Ψηφιοποιημένη, η Ολική επιλέξιμη και η Αιτούμενη έκταση ταυτίζονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η εν λόγω στήλη διαφέρει και οδηγεί στην απόρριψη.
6. Και τέλος, ακόμα μια αστοχία του προγράμματος αξιολόγησης: από πού προκύπτει ότι η απόρριψη ενός αγροτεμαχίου οδηγεί σε απόρριψη ολόκληρης της αίτησης του παραγωγού; Η σχετική ΚΥΑ και η προκήρυξη δεν αναφέρουν σε κανένα σημείο κάτι σχετικό με απόρριψη αίτησης από απόρριψη ενός αγροτεμαχίου.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα και να μην απορριφθούν οι αιτήσεις των παραγωγών.
Επίσης απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι έλεγχοι που διεξάγονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τυχόν αποκλίσεις στις εκτάσεις των προς ένταξη Βιοκαλλιεργητών με τα αποτελέσματα ελέγχου θα σημαίνουν και την απόρριψη τους! (μιλάμε για διαφορά έστω και μερικών τετραγωνικών μέτρων. Τέλος πρόβλημα θα υπάρχει και με τους ελαιοπαραγωγούς του Πλωμαρίου που είναι σε τηλεσκοπικό έλεγχο και κανείς δεν γνωρίζει τι θα βγάλει αυτός ο έλεγχος...