Skip to main content
|

Πρότυπη Ωκεανογραφική Άσκηση στο ανατολικό Αιγαίo

Πρότυπη Ωκεανογραφική Άσκηση στο ανατολικό Αιγαίo
Πρότυπη Ωκεανογραφική Άσκηση στο ανατολικό Αιγαίo

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Για 7η συνεχή χρονιά και αρχικά υπό δυνατούς ανέμους, υλοποιείται από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, Πρότυπη Ωκεανογραφική Άσκηση στο ανατολικό Αιγαίο. Σε αυτήν συμμετέχει 35μελής ομάδα επιστημόνων και φοιτητών από το πανεπιστήμιο του Cardiff Ουαλίας καθώς και 15μελής ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με χρήση δύο ερευνητικών σκαφών.
 
Ο συνδυασμός εφαρμοσμένης έρευνας και σύγχρονου εξοπλισμού και με επίκεντρο την ιδιαίτερης σημασίας βιοποικιλότητα του ανατολικού Αιγαίου, αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα. Αυτά τα στοιχεία  έχουν αναδείξει τη συγκεκριμένη Ωκεανογραφική Άσκηση, σε υποχρεωτικό εξεταζόμενο μάθημα των τελειόφοιτων φοιτητών Θαλάσσιας Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Cardiff, κατά τα επτά τελευταία χρόνια. Διδάσκεται δε στο ανατολικό Αιγαίο, με επίκεντρο τη βάση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» στη Σάμο.
 
Η έρευνα στην οποία συμμετέχουν οι φοιτητές και οι επιστήμονες, επικεντρώνεται σε διάφορους τομείς όπως:
-Βιολογική χαρτογράφηση των προστατευόμενων και παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων με την παράλληλη χρήση: σόναρ, υποβρύχιας ρομποτικής κάμερας και μεθόδων structure scanning (σάρωσης δομής βυθού). Έμφαση δίνεται στην αποτύπωση θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, που έχουν καταστραφεί από παράνομη αλιεία με μηχανότρατα και άλλα συρόμενα εργαλεία
 -Καταγραφή και φωτοταυτοποίηση των πληθυσμών θαλασσίων θηλαστικών με τη χρήση ψηφιακών οπτικοακουστικών μέσων.
-Έλεγχος ποιότητας και παραγωγικότητας του θαλασσινού νερού με χημικές αναλύσεις καθώς και αναλύσεις περιεκτικότητας ζωοπλαγκτού και φυτοπλαγκτού, στο εργαστήριο του «Αρχιπελάγους».
-Συλλογή δεδομένων αλλά και δειγμάτων από τους μόνιμους σταθμούς παρατήρησης και καταγραφής της βιοποικιλότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων.
 
Τα δεδομένα που καταγράφονται και αναλύονται στο πλαίσιο της Πρότυπης Ωκεανογραφικής Άσκησης αποτελούν για το «Αρχιπέλαγος» ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο στη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των οικοσυστημάτων των θαλασσών μας, που αλλάζουν διαρκώς υπό την επίδραση ποικίλων αιτιών, ανθρωπογενών αλλά και φυσικών.
 
Τέτοιου τύπου δραστηριότητες εφαρμοσμένης επιστημονικής κατάρτισης, αποτελούν μια πολύτιμη πηγή γνώσης αλλά και ένα ανεκτίμητο εργαλείο στη μεγάλη προσπάθεια για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως στηρίζουν και την τοπική οικονομία, με την προσέλκυση εκατοντάδων επιστημόνων και φοιτητών ετησίως στα νησιά του Αιγαίου, εκτός τουριστικής περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύονται διεθνώς τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, καλλιεργώντας τη διασύνδεση με τον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο.
 
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μετά από πολυετή ανάπτυξη και με συνεχή βελτίωση των δραστηριοτήτων εφαρμοσμένης εκπαίδευσης στην περιβαλλοντική έρευνα και προστασία, επεκτείνει τα μνημόνια συνεργασίας που διατηρεί με επιλεγμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Στοχεύει στην διαβαθμισμένη εδραίωση αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών, τόσο στη Σάμο, όσο και στην Ικαρία, τις Οινούσσες, τους Λειψούς καθώς σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Διότι, η επένδυση στη γνώση, αποτελεί μια κυρίαρχη επένδυση στον άνθρωπο και το περιβάλλον!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις