Skip to main content
|

Με έτος αναφοράς το 2014 θα γίνει η κατανομή των ενισχύσεων 2015-2019

Με έτος αναφοράς το 2014 θα γίνει η κατανομή των ενισχύσεων 2015-2019

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Επιδοτήσεις
«Η αρχική αξία του δικαιώματος το 2015 θα υπολογιστεί αφού προσαρμοστούν οι αξίες των δικαιωμάτων του 2014 στο νέο Εθνικό Φάκελο, έτσι όπως θα καθοριστεί με την αρχιτεκτονική και την κατανομή των κονδυλίων, μετά την απόφαση της ελληνικής πλευράς. Με τον τρόπο αυτό και τη σύγκλιση αυτού του τύπου, οι αρχικές μεταβολές για όλους τους γεωργούς θα είναι σχετικά μικρές. Η τελική αξία του δικαιώματος το 2019 ως βασική ενίσχυση, πέρα από οποιοδήποτε άλλο πριμ, θα μπορεί να υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο του δημοσιονομικού φακέλου της περιφέρειας με τις εκτάσεις που αναφέρονται στην ίδια περιφέρεια.
 
Τον τρόπο υπολογισμού του δικαιώματος ενίσχυσης από το 2015 και μετά περιέγραψε ο γγ του υπουργείου, Δημήτρης Μελάς.
 
Το πηλίκο που θα προκύπτει θα είναι η αξία ανά εκτάριο του κάθε δικαιώματος. Αφού λοιπόν έχει υπολογιστεί η αρχική αξία του 2015 και η τελική του 2019 μπορεί να γίνεται ετήσια προσαρμογή του με γραμμική ισόποση μείωση μέχρι το τέλος της περιόδου προσαρμογής. Αυτός είναι ένας απλός κατανοητός διοικητικά εύκολος τρόπος».
 
Με τα λόγια αυτά περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Μελάς, το πώς θα υπολογίζεται το δικαίωμα ενίσχυσης από το 2015 και μετά.
 
Κατά τη διάρκεια του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που έγινε στις 14 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν τελειώνουμε με αυτή την Κοινή Γεωργική Πολιτική στην επόμενη επταετία, αφού θα πρέπει να γίνει κι άλλη εξομείωση ενισχύσεων μεταξύ των κρατών-μελών σε δεύτερη φάση μετά το 2020».
 
Αν και απομένουν μόλις 20 μέρες από τη δημοσίευση της πρότασης του υπουργείου για το πώς θα εφαρμοστεί η νέα ΚΓΠ, ο κ. Μελάς μίλησε προκρίνοντας το σενάριο που προβλέπει μία περιφέρεια για καλλιέργειες και μία περιφέρεια για βοσκότοπους: «Ένα από τα ρεαλιστικά σενάρια είναι ο χωρισμός σε δύο περιφέρειες, ο οποίος, όσο και να φαίνεται απλοϊκός είναι αρκετά αποτελεσματικός. Αυτός ο διαχωρισμός θα μπορούσε με αγρονομικά κριτήρια να έχει κι άλλες υποδιαιρέσεις. Βέβαια, όσο περισσότερες υποδιαιρέσεις, τόσο περισσότερα λάθη και διοικητικό κόστος».
Στη συνέχεια, μιλώντας για το μέλλον, ξεκαθάρισε ότι «θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα πρέπει να έχουμε εξίσωση του δικαιώματος, ακόμα και μεταξύ βοσκότοπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων [μέχρι το 2026]», γνωρίζοντας τις διαφορές και τις στρεβλώσεις που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη.
 
Από την πλευρά του, στην ποικιλομορφία και στα 100 προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, που διαθέτει η Ελλάδα, προτείνει στους Έλληνες αγρότες να επενδύσουν ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος.
 
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Τσιόλος, επέμεινε στο ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ελλάδα την επταετία 2014-2020 θα είναι 19,785 δισ. ευρώ, παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα με την περίοδο 2007-2013. Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής σαφώς και δεν θα έχει ενιαία εφαρμογή σε όλα τα κράτη-μέλη, γιατί υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, μετά την τελευταία διεύρυνση της Ευρώπης. Όπως επίσης, υπάρχουν και διαφορετικές επιπτώσεις σε κάθε χώρα από την οικονομική κρίση. Οι περισσότερες χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, βλέπουν να αναπτύσσεται η γεωργία τους και μάλιστα να μπαίνουν νέοι επαγγελματίες στον τομέα.
 
Νωρίτερα, το Agronews μετέδιδε σε απευθείας σύνδεση την κοινή συνέντευξη τύπου του Επιτρόπου Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος και του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και στα εργαλεία αναδιοργάνωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων της Ελλάδας, που προσφέρει η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική.
 
Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Cioloş τοποθετήθηκε  σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ενώ ανέφερε τις σημαντικές ιδιαιτερότητες που διαθέτει η Ελλάδα και πώς μπορεί να αξιοποιήσει τις κοινοτικές ενισχύσεις για μια πιο βιώσιμη και ισχυρή γεωργία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που παράγει η χώρα μας, πάνω στα οποία μπορεί να «πατήσει» η γεωργία της.
 
Ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης παρουσίασε τις κατευθύνσεις  πολιτικής για τη διαμόρφωση του οράματος, τους στόχους  και τη στρατηγική για την ελληνική γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη για το 2020 και τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων, αξιοποιώντας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις δυνατότητες και τα κονδύλια που παρέχονται στη χώρα μας, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. 
 
Στην ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε τις άμεσες ενισχύσεις «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» για τους αγρότες, καθώς σε περιόδους κρίσης αποτελούν σχεδόν το 60% του αγροτικού εισοδήματος. Αναφερόμενος στην ποιότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων κάλεσε την Επιτροπή να δώσει μια συνετή λύση όταν καταθέσει την έκθεσή της για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας καταγωγής για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να προστατεύεται ο καταναλωτής από τυχόν παραπλάνηση και να αποδίδεται στον παραγωγό η προστιθέμενη αξία που δικαιούται.
 
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο ξενοδοχείο Κάραβελ, ο κ. Τσιόλος μίλησε για την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού που αλλάζει τα δεδομένα και δίνει τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης των τιμών παραγωγού και της συμβολαιοποίησης της γεωργίας από τη μεριά των παραγωγικών συνεταιριστικών οργανώσεων. «Για πρώτη φορά αυτές οι συλλογικές συμφωνίες επεκτείνονται σε όλα τα γεωργικά προϊόντα και όχι μόνο στο γάλα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόλος.
 
Νωρίτερα, ο κ. Τσαυτάρης αναρωτήθηκε αν «μπορούμε να πάμε στη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική με 6.500 αγροτικούς συνεταιρισμούς; Μπορούμε να έχουμε το 25% των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών όλης της Ευρώπης;» και συμπλήρωσε ότι: «Είδαμε από την εφαρμογή του Μητρώου Οργανώσεων πόσοι μπορούν πραγματικά να συνεχίσουν να λειτουργούν την επόμενη περίοδο και από αυτούς πιστεύω ότι δεν χρειάζονται περισσότερο από 1.000, μαζί με τις 180 Ομάδες Παραγωγών που έχουν δημιουργηθεί. Θέλουμε μία γεωργία με νέους και υγιείς συνεταιρισμούς.»
 
Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο μέτρο για το Μέτρο ενίσχυσης της ίδρυσης Ομάδας Παραγωγών, αλλά και της δυνατότητας να δημιουργηθεί Ένωση Ομάδων Παραγωγών, κάτι που οδηγήσει σε ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών έναντι των βιομηχανιών με τις οποίες συνεργάζονται, είτε μέσω συλλογικών συμφωνιών (συμβολαίων) είτε μέσω της αυτονομης επέκτασής τους στη μεταποίηση.
 
Θέλοντας να περάσει κι ένα μήνυμα στην τωρινή ηγεσία των συνεταιριστικών οργανώσεων, ο κ. Τσαυτάρης λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του πρότεινε «να δώσουν οι παλιοί χώρο στους νέους, και τους αγρότες και τους σχηματισμούς».
 
Παράλληλα, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει άριστο δυναμικό στην Ελλάδα για να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
 
πηγή: www.agronews.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία