Αγροτικά - Αλιεία

30/09/2024 - 16:14

Έχουμε φέτος ελιές στη Λέσβο, εργάτες για το μάζεμα δεν έχουμε..

Οι ελιές είναι από τα τοπικά και ξεχωριστά προϊόντα της Λέσβου και αυτή την περίοδο γίνεται η συγκομιδή της ελιάς, ωστόσο στο νησί αυτή η διαδικασία γίνεται με δυσκολία, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Ο ελαιοπαραγωγός και ελαιοτριβέας, Μιχάλης Τζωρτζής, από την περιοχή της Κώμης Λέσβου, μίλησε στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 και αναφέρθηκε στα εμπόδια που συναντούν κατά τη συγκομιδή, παρά την παραγωγική χρονιά που διένυσαν.

«Έχουμε μια εξαιρετική χρονιά, όσον αφορά την παραγωγή ελιάς στο νησί, μετά από περίπου πέντε περιόδους, αλλά δυστυχώς από τη μία ο καιρός και από την άλλη η έλλειψη προσωπικού, θεωρητικά θα μειώσουν αυτή τη ποσότητα συγκομιδής. Παρά το γεγονός ότι έχουμε καλή χρονιά. Ο καρπός είναι πάρα πολύ, αντιμετωπίζουμε το σοβαρό θέμα της λειψυδρίας. Η έλλειψη χεριών είναι καθοριστική, πώς θα μαζέψουμε φέτος; Ίσως μεταξύ μας θα ανταλλάξουμε χέρια, αλλά η ποσότητα είναι τεράστια, δεν θα προλάβουμε ίσως. Θα έπρεπε σήμερα να έχω 10 άτομα και έχω τρία. Θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερο καρπό γίνεται, καταστροφικό όμως είναι αυτό, γιατί θα πάμε σε βάθος χρόνου να κάνουμε συγκομιδή και η ελιά από άγουρη θα γίνει ώριμη. Θα μείνουν πολλά κτήματα αμάζευτα», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Δείτε το βίντεο με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Λαχουρή: 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!