Αγροτικά - Αλιεία

02/08/2024 - 08:48

Ανησυχία και στον Μαντάμαδο για την εξάπλωση της πανώλης - Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ – ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΜΕΛΟΣ ΟΑΣΛ

Η εξάπλωση πανώλης στα αιγοπρόβατα και η θανάτωση πάνω από 10.000 ζώων, μας δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε περάσει ευλογιά, καταρροϊκό πυρετό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα κρούσματα οφείλονται σε νόμιμη εισαγωγή ζωικού κεφαλαίου από τη Ρουμανία. Εδώ προκύπτει το ζήτημα αν ελέγχονται τα ζώντα ζώα που έρχονται στο νησί είτε από τρίτες χώρες, είτε από κράτη μέλη της ΕΕ είτε από την χώρα μας. Είτε αυτά πάνε για άμεση σφαγή είτε για ζωή.

Τα κρούσματα μας υπενθυμίζουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Σε σύγκριση με πριν 2 δεκαετίες ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ το ζωικό κεφάλαιο του νησιού ιδίως σε αιγοπρόβατα, το προσωπικό της κτηνιατρικής υπηρεσίας είναι μειωμένο. Πως θα γίνεται ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος , στις εισαγωγές, στα κοπάδια για να προλαβαίνουμε τέτοιες καταστάσεις με τις ζωονόσους. Εν τέλει πως θα επιτελέσει το έργο της η υπηρεσία για ουσιαστική επιστημονική στήριξη στην κτηνοτροφία, για ασφαλή ποιοτικά εγχώρια  προϊόντα στο πιάτο όταν υπάρχει υποστελέχωση.

Με τα ημίμετρα της κυβέρνησης, με την γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων, υπάρχει ο κίνδυνος οι μεγαλέμποροι να το εκμεταλλευτούν ως αφορμή και να εισάγουν κρέατα αμφιβόλου ποιότητας για να τα διοχετεύσουν στην αγορά. Αυτό θα δημιουργήσει άλλο ένα χτύπημα στους κτηνοτρόφους. Είναι περίοδος που δίνονται πρόβατα για σφαγή για την ανανέωση των κοπαδιών. Θα είναι μεγάλη ζημιά αν μείνουν απούλητα τα πρόβατα ή αν μειωθεί η τιμή τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- Μέτρα για να μην εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας, όπως έλεγχοι στα εισερχόμενα ζώα, στις  εισόδους του νησιού.

- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, όπως διεκδικούν άλλωστε και οι σύλλογοι των Κτηνιάτρων.

 - Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης

- Τώρα να θεσμοθετηθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

-Να μας ενημερώσει επίσημα η κτηνιατρική υπηρεσία, αν έχει γίνει εισαγωγή προβάτων το τελευταίο διάστημα στο νησί μας από τη Ρουμανία η ακόμα και αν υπάρχει υποψία για να πάρουμε τα μέτρα μας.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας που έχασαν τα ζώα τους, κάποιοι για δεύτερη φορά και διεκδικούμε μαζί τους την πλήρη αποζημίωση

Μοιράσου το άρθρο!