Skip to main content
|

Αγροτικοί Ιατροί στη Λέσβο θύματα της γραφειοκρατίας !

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου  και ειδικότερα η Λέσβος, έχουν έρθει αντιμέτωπες με την πιο ακραία μορφή της γραφειοκρατίας, η οποία ως γνωστόν, αποτελεί τη μεγαλύτερη μάστιγα του σύγχρονου ελληνικού κράτους και τη σημαντικότερη αιτία των δυσλειτουργιών που εμφανίζονται κατά καιρούς στη δημόσια διοίκηση.

Αυτή τη φορά, ο «δαίμων» της γραφειοκρατίας χτύπησε το επίδομα σίτισης και στέγασης των 500 ευρώ, που θέλησε να θεσμοθετήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τους αγροτικούς γιατρούς που θα θελήσουν να υπηρετήσουν στα μικρά νησιά της περιφέρειάς μας και στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στις 2 Απριλίου 2015 και βασίστηκε σε νόμο του κράτους που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης Φ.216 9/12/13, σύμφωνα με τον οποίο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να πριμοδοτούν τους γιατρούς που θα επιλέγουν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομιμότητα της απόφασης ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Το επόμενο διάστημα, το επίδομα των 500 ευρώ συμπεριλήφθηκε στις προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας για τους αγροτικούς γιατρούς και αποτέλεσε ένα σημαντικό κίνητρο για πολλούς νέους επιστήμονες, να επιλέξουν τα νησιά μας και τα χωριά μας για να υπηρετήσουν.
Η συνέχεια δυστυχώς, δεν είναι και τόσο ευχάριστη, ειδικά για τους γιατρούς που επέλεξαν τη Λέσβο, αφού παρά του ότι η Περιφέρεια άμεσα ενήργησε με σχετικές αποφάσεις και εντολές, ώστε να δοθεί το επίδομα στους γιατρούς, η απόφαση επέστρεψε από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου της Λέσβου, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες συνοδευτικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο Εσωτερικών και από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δικαιολογείται επαρκώς η σωστή διάθεση των χρημάτων αυτών.
 
ΟΙ «ΚΑΚΟΙ» ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αντίστοιχη Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου της Χίου, ενέκρινε τη δαπάνη αυτή για τους αγροτικούς γιατρούς της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
 
ΕΥΘΥΝΕΣ & ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Το θέμα έφεραν στην επικαιρότητα δύο γιατροί της Λέσβου, που υπηρετούν στα Αγροτικά Ιατρεία Αγιάσου και Σιγρίου και οι οποίοι θέλησαν να μάθουν για ποιο λόγο δεν πληρώνονται το επίδομα, το οποίο είχε συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας και μέτρησε στην απόφασή τους να επιλέξουν τη Λέσβο και τα συγκεκριμένα ιατρεία για να υπηρετήσουν.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Μπάλλας, κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Περιφερειάρχη, η οποία απάντησε εξηγώντας όλο το ιστορικό της υπόθεσης.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου Στρ. Παυλής, τόνισε ότι μπορεί η γραφειοκρατία στην περίπτωση αυτή να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πληρωμή των γιατρών, ωστόσο, επισημαίνει ότι και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όφειλε να καλύψει με ενέργειές της, όλες τις πτυχές της απόφασής της, ώστε να μην δώσει αφορμή στην ΥΔΕ να απορρίψει την απόφασή της.
«Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη βαρύνει το πολιτικό όργανο, στην προκειμένη περίπτωση την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όφειλε να είναι προνοητική και να έχει στη διάθεσή της όλες τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που ζητούν οι υπηρεσίες και επιπλέον όφειλε πριν βάλει την υποσημείωση στην προκήρυξη του Υπουργείου, να διευκρινίσει στους γιατρούς ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σίτιση και στέγαση. Στην περίπτωση της γιατρού του Σιγρίου, το ζήτημα της στέγασης έχει επιλυθεί, αφού παραχωρείται σπίτι από την κοινότητα για τον εκάστοτε αγροτικό γιατρό. Όσον αφορά τη σίτιση, μας είπαν ότι και αυτή σε περίπτωση που εφαρμοστεί τελικά η απόφαση, θα παρέχεται σε είδος από ταβέρνες της περιοχής.
Όλα τούτα, κατά την άποψή μου, είναι αστεία και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που προσπαθούν να επιλύσουν. Ας ελπίσουμε το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια καλή εξέλιξη και οι γιατροί που δικαιούνται τα χρήματα να τα πάρουν, χωρίς άλλα εμπόδια».
 
ΕΙΧΕ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ
Σχολιάζοντας το πρόβλημα που έχει προκύψει, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με μοναδικό γνώμονα την ευθύνη απέναντι στους νησιώτες και τη διασφάλιση της όσο το δυνατόν καλύτερης παροχής υπηρεσιών υγείας, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές και στα μικρά νησιά, προχώρησε στην ενέργεια, λαμβάνοντας τη συγκεκριμένη απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι πριν λάβουμε την απόφαση, ήρθαμε σε επαφή και πήραμε το πράσινο φως από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και από το Υπουργείο Εσωτερικών και όλες οι ενέργειες που κάναμε ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με τους αρμόδιους Υπουργούς.
Η απόρριψη της απόφασης πληρωμής από την ΥΔΕ της Λέσβου και μόνο, αποτέλεσε έκπληξη και ελπίζουμε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί σύντομα προς όφελος των νησιωτών και αποκατάστασης της δικαιοσύνης απέναντι στους γιατρούς, που ήρθαν στον τόπο μας για να υπηρετήσουν τον ευαίσθητο αυτό τομέα της υγείας».
 
Ο,ΤΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΜΕ
Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Αργυρίου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι εγκαίρως, από τον Οκτώβριο κατατέθηκαν στην ΥΔΕ όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά συνοδευτικά, προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση της πληρωμής των γιατρών.
«Τα χρήματα υπάρχουν κι έχουν δεσμευτεί για το σκοπό αυτό. Εμείς καταθέσαμε στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Λέσβου, την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, το σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, καθώς και την εντολή της Περιφερειάρχη. Η απόφαση επέστρεψε με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν οι σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, προκειμένου να αιτιολογηθεί επαρκώς η σκοπιμότητα της δαπάνης.
Άμεσα στείλαμε έγγραφα στα δύο Υπουργεία, Εσωτερικών και Υγείας, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής που είναι η προϊσταμένη αρχή όλων των Υ.Δ.Ε. Από τα Υπουργεία ζητάμε τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, ενώ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής ζητάμε διευκρινίσεις για το αν και κατά πόσο είναι απαραίτητη η διαδικασία που αιτείται η ΥΔΕ Λέσβου, προκειμένου να εγκρίνει την πληρωμή. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία εξέλιξη.
Παρακολουθούμε το θέμα και πιστεύω ότι θα επιλυθεί. Σ' αυτή την περίπτωση, θέλω να βεβαιώσω τους γιατρούς ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα τους δώσει ό,τι ακριβώς τους υποσχέθηκε και ότι δεν θα βγουν χαμένοι από την επιλογή τους, να έρθουν να υπηρετήσουν στον τόπο μας».
 
ΠΡΩΤΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ήταν η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, που έλαβε απόφαση για πριμοδότηση των αγροτικών γιατρών. Ακολούθησαν το παράδειγμά της κι άλλες περιφέρειες σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα σε καμία από τις περιοχές που εφαρμόστηκε.

 

Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις