Τουρισμός

11/09/2024 - 08:03

Μυτιλήνη: το λιμάνι της αγωνίας για το "5ευρω"

Το ΦΕΚ το γνώριζαν από τον Ιούνιο!

Από τη μια είχαμε την προσπάθεια του Κώστα Μουτζούρη για χορήγηση βίζας σε Τούρκους επισκέπτες συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανοίγοντας έτσι το δρόμο της φετινής τουριστικής έκρηξης από την γειτονική χώρα  και...

από την άλλη έχουμε το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο που αποφάσισε τώρα - Σεπτέμβριο μήνα - να εφαρμόσει ΦΕΚ του Ιουνίου σύμφωνα με το οποίο ζητούνται 5 ευρώ ανά επισκέπτη από την Τουρκία! 

Το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι πλοιοκτήτες και τουριστικοί πράκτορες (εφόσον δεν είναι εφικτό να το πληρώσουν οι επισκέπτες) είναι 500.000 ευρω!

Στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού λιμενικού Ταμείου κ. Παναγιώτης Τακτικός τόνισε ότι απλά εφαρμόζει το νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας.  Ασφαλώς και το ερώτημα δεν είναι γιατί εφαρμόζει το νόμο.... το ερώτημα είναι γιατί εφαρμόζει ΤΩΡΑ το νόμο! Χαρακτηριστικά ο κ. Τακτικός δήλωσε:

"Το θέμα ήταν γνωστό από τις 10 Ιουνίου, είχε γίνει μια σύσκεψη τις πρώτες μέρες έκδοσης του νόμου, ευελπιστούμε ότι θα είχε κάποια περίοδο χάριτος αλλά δεν προέκυψε κάτι τέτοιο. Είχαμε στείλει και εμείς και κάποια άλλα Λιμενικά Ταμεία στο Υπουργείο κάποιο αντίστοιχο έγγραφο αλλά δεν πήραμε απάντηση. Προχθες που έτυχε να είμαι στην έκθεση της Θεσσαλονίκης και είχαμε μια συνάντηση με το Υπουργείο για άλλα θέματα των λιμανιών και έθεσα το ερώτημα αυτό αν προέκυψε κάτι νεότερο η απάντηση ήταν κάθετη : ήδη έπρεπε να έχει εισπραχθεί από τις 10 Ιουνίου και μετά. Μάλιστα κάποιος συνάδελφος από άλλο Λιμενικό Ταμείου μου είπε ότι εμείς το βάλαμε από 9 Ιουνίου"

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο γνώριζε το ΦΕΚ από την ημέρα της έκδοσή του. Επίσης αρκέστηκε στο να στείλει ένα έγγραφο στο Υπουργείο και απλά περίμενε... Περιμενε μήπως και δεν εφαρμοστεί! 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για το θέμα και ότι πρέπει να εισπραχθεί επειδή πήγε στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης!  Δηλαδή αν δεν είχε πάει στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης δεν θα γινόταν η χθεσινή σύσκεψη με τους τουριστικούς πράκτορες και το Ταμείο δεν θα ζητούσε την είσπραξη;

Είναι όλα αυτά που συμβαίνουν πραγματικά παράξενα... Νομικό πρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης γνωρίζει την έκδοση ενός νόμου και ... απλά περιμένει μήπως δεν εφαρμοστεί;

Δύο επιλογές είχε το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο από τον Ιουνίου που γνώριζε: ή να εφαρμόσει το ΦΕΚ και όσα ορίζει ή να κάνει όλες τις νομικές ενέργειες σε συνέργεια με τους τουριστικούς πράκτορες ώστε να μην εφαρμοστεί άμεσα.

Προφανώς και αρκέστηκαν σε ένα έγγραφο προς το Υπουργείο!

Από την πλευρά τους οι πλοιοκτήτες και τουριστικοί πράκτορες ήταν σε στάση αναμονής αμέσως μετά την έκδοση ΦΕΚ - δηλώνουν ευθέως ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση - και κράτησαν σταθερή την τιμή του εισιτηρίου για να ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία.

Τέλος οι τουριστικοί πράκτορες θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη μη αποδεχόμενοι την αναδρομική  ισχύ του "5ευρου"  και από την άλλη Δημοτική Αρχή και Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο πρέπει να δώσουν απαντήσεις για τους χειρισμούς τους! 

Μοιράσου το άρθρο!