Για την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ οι περιορισμοί της πρωτόγνωρης συγκυρίας που διανύουμε λειτούργησαν ως πρόκληση. Και έτσι, έρχεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα διαφορετικό από των προηγούμενων ετών, που όμως καταδεικνύει περισσότερο από ποτέ το διεθνή του χαρακτήρα, τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με τους σημαντικότερους σολίστες της εποχής μας, τη σημαντική θέση που έχει δίπλα στα σημαντικότερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης αλλά και στην κοινωνία της Λέσβου.
Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι Synchronicity, ο Συγχρονισμός, συμβολίζοντας την ιδέα ότι η μουσική μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του χρόνου και του χώρου για να στείλει ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας και ενότητας, καθώς μουσικοί Έλληνες και ξένοι θα συγχρονιστούν από το Μόλυβο, την Στουτγάρδη και το Βερολίνο για να ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα απαιτητικό, αντάξιο της αξίας που έχει καθιερώσει το Φεστιβάλ στις συνειδήσεις των μουσικόφιλων, διεθνώς.
Το πρόγραμμα φέτος θα ενώσει την Ελλάδα και τη Γερμανία και θα μεταδοθεί στο σύνολό του μέσω live streaming από τα social media του Φεστιβάλ, ραδιοφωνικά στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αλλά και τηλεοπτικά.
Στις 23 Ιουλίου η καθιερωμένη προφεστιβαλική συναυλία θα γίνει στην Στουτγάρδη, Γερμανίας, με απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση από το γερμανικό κανάλι SWR, ενώ το κυρίως φεστιβάλ θα είναι διήμερο.
Οι φετινές συναυλίες θα δοθούν στις 17 & 18 Αυγούστου 2020 σε ειδικά επιλεγμένο σημείο του Μολύβου, με άριστη ακουστική αλλά και τις προϋποθέσεις για να προβληθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο οικισμός ο οποίος θα «φωτιστεί» από το γνωστό σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. Το πρωί της 18ης θα πραγματοποιηθεί κονσέρτο μπροστά από το «Βοστάνειο» νοσοκομείο στην Μυτιλήνη προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα συγχρονιστούν για να ερμηνεύσουν το μουσικό πρόγραμμα.
Στο φετινό Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του συνθέτη Νίκου Χαριζάνου „MOMENTS“ op.219. Εννέα παιδιά που ζουν στη Λέσβο ηχογράφησαν ήχους, τραγούδια και μελωδίες που αντιπροσωπεύουν το νησί ή αρέσουν στα ίδια και ο συνθέτης τα «έντυσε» με μελωδίες 4 οργάνων: φλάουτο, φαγκότο, τσέλο και γαλλικό κόρνο. Το έργο έχει 3 μέρη. Τα δύο θα παρουσιαστούν βιντεοσκοπημένα και το 3ο, ζωντανά στον Μόλυβο, από το μουσικό Στάθη Καραπάνο.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στέκεται και φέτος, ως σύμβολο ελπίδας, επιμονής και δράσης σε δύσκολες περιόδους, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας θετικής αντίρροπης δύναμης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν φέτος είναι οι παγκοσμίου φήμης:
Στο Μόλυβο: Danae Doerken (πιάνο), Kiveli Doerken (πιάνο), Jonian Ilias Kadesha (βιολί), Δανάη Παπαματθαίου - Matske (βιολί), Στάθης Καραπάνος (φλάουτο), David Orlowsky (κλαρινέτο)
Στο Βερολίνο: Lars Vogt (πιάνο), Christian Tetzlaff (βιολί), Benedict Kloeckner (τσέλο).
Στη Στουτγάρδη: Sebastian Manz (κλαρινέτο), Maximilian Hornung (τσέλο), Philippe Tondre (όμποε), Sarah Christian (βιολί), Kiveli Doerken (πιάνο), Danae Doerken (πιάνο)
Στην Αθήνα μέσω διαδικτύου: Διονύσης Γραμμένος (φλάουτο)
Το Πρόγραμμα του κυρίως Φεστιβάλ - ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
J. Haydn: London Trio no. 1 (Hob. IV)
B. Bartók: Contrasts για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο Sz. 111
G. Fauré: Sicilienne για φλάουτο και πιάνο
F. Mendelssohn: Konzertstück Nr. 2 (split screen) για basset horn, κλαρινέτο και πιάνο
με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου (κλαρινέτο)
J. Brahms: Piano Trio C minor op. 101
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ:
J. Haydn: Divertissement op. 100, no. 2 για φλάουτο, βιολί και τσέλο
Νίκος Χαριζάνος: „MOMENTS“ op.219 – για φλάουτο, φαγκότο, τσέλο και γαλλικό κόρνο. Παγκόσμια πρεμιέρα
N. Skalkottas: Duo για βιολί και τσέλο, AK 44
L.v. Beethoven: Duo για φλάουρο και κλαρινέτο WoO 2
C. Debussy: Piano Trio G major
Ελληνικός Εθνικός Ύμνος: split screen
¨ Όλοι οι μουσικοί που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ από τη Γερμανία ή διαδικτυακά, συμμετέχουν αφιλοκερδώς