4 χρόνια Αντιδήμαρχος Πολιτσμού Δήμου Μυτιλήνης, 20 σημαντικά έργα - παρεμβάσεις
Τα 4 σχεδόν χρόνια που ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης είχε την στήριξη του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και την εμπιστοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορεί σε κάποιους να μην άρεσαν οι απόψεις του ή τα έργα του αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν υπήρξε απραξία στα θέματα του Πολιτισμού στο Δήμο Μυτιλήνης. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης άφησε το αποτύπωμά του. Και το αποτύπωμα αυτό δεν ήταν μόνο εντός Λέσβου. Σημαντικές δράσεις του Δήμου Μυτιλήνης είχαν στόχο την εξωστρέφεια. Να ακουστεί η Λέσβος - επιτέλους και για καλό λόγο - και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Βέβαια - επειδή ζούμε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη - μόλις έγινε γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Πάναγο Κουφέλο άρχισε η γνωστή τακτική της λάσπης. Ο καλός Αντιδήμαρχος Πολιτισμού σε λίγες ημέρες μεταμορφώθηκε σε άτομο "περιορισμένης τιμιότητας".... Λάσπη που αφορά κυρίως τη διαχείριση των δύο μεγάλων συναυλιών στη Μυτιλήνη που έγιναν φέτος το καλοκαίρι στη Μυτιλήνη. Την απάντησή του την έχει δώσει αρχικά με συνέντευξη τύπου πριν από λίγο καιρό και η ολοκληρωτική απάντηση θα δοθεί πλέον στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Ας δούμε τι έγινε τα τελευταία 4 χρόνια στο χώρο του πολιτισμού στη Μυτιλήνη.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019- ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΤΣΑΚΥΡΗΣ
1.ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΕΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
2. ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ
3. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΕΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ( Τυρταίου 4 ) και καταγραφή όλης της περιουσίας των σχημάτων.
5 Ανασύσταση της Φιλαρμονικής Δήμου Μυτιλήνης. Λέσχης Σκάκι
6. Δημιουργία Φωτογραφικού Εργαστηρίου Μυτιλήνης
7. Ψηφιοποίηση με τη βοήθεια της ΦΕΜ όλου των πινάκων του Μουσείου Θεοφίλου και της Πινακοθήκης. Έκδοση συλλεκτικού νομίσματος με τη συνεργασία της Τράπεζας Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών
7α Αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης « ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΛΕΙΔΑΡΑ» . Η Δημοτική βιβλιοθήκη αναβαθμίζεται και από 80 συνδρομητές το 2019 περίπου σήμερα έχει φτάσει πάνω από 1000, ενώ λειτουργεί και σαν χώρος δημιουργικής απασχόλησης με διαμόρφωση και του αύλιου χώρου.
8. Συνεργασία με μεγάλα Ιδρύματα της χώρας , όπως Θεοχαράκη και Ιστορικό μουσείο - Ίδρυμα της Υδρας. Εκθέσεις με έργα του Θεόφιλου στα ως άνω Ιδρύματα όπου συγκέντρωσαν χιλιάδες επισκέπτες . 9. Εορτασμός 200 χρόνων απ την Επανάσταση του 1821. Οι απόγονοι των ηρώων ανακηρύχτηκαν επίτιμοι Δημότες. Μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής σε συνεργασία με τη Eurobank . Έλευση και Έκθεση στη Μυτιλήνη και στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ της Χάρτας του Ρήγα και της Καρδιάς του Μιαούλη με πλοίο του πολεμικού Ναυτικού από την Υδρα. Μελέτη σε συνεργασία με την εταιρία Λεσβιακών μελετών για το στήσιμο μνημείο στην αγορά της Μυτιλήνης αφιερωμένο στους Λέσβιους Φιλικούς του 1821 και τους σφαγιασθέντες στο « γιουλούσι» της 27ης Μαίου 1821.
10. Έλευση για πρώτη φορά και έκθεση από το μουσείο της Υδρας των κειμηλίων του Παύλου Κουντουριώτη στο Φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
11. Μνήμη των 100 ετών απ΄ τη Μικρασιατική Καταστροφή. Συνεργασία με όλους τους φορείς της πόλης και πραγματοποίηση Συνεδρίου σε συνεργασία με την Εταιρία Λεσβιακών μελετών Ίδρυση μνημείου στην Παναγιούδα. Μαθητικός Διαγωνισμός Έκθεσης σε συνεργασία με την Α/ θμια Εκπαίδευση και την Εταιρία Αιολικών μελετών .Έκδοση Ημερολογίου – Λευκώματος αφιερωμένο στις Αλησμόνητες Πατρίδες.
12. Καθιέρωση για πρώτη φορά Έκθεσης Βιβλίου με την επωνυμία « Στράτης Μυριβήλης»
14. Ανάδειξη του Εργου του Τίτου Ξηρέλη. Καθιέρωση πανελλήνιας Συνάντησης Χορωδιών με επιχορήγηση της Πολυφωνικής Χορωδίας Μυτιλήνης με τίτλο « Τίτος Ξηρέλης» και έκδοση του έργου του μεγάλου μουσικού με τη συνεργασία Επιστημονικής Επιτροπής.
15. Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
Βράβευση των απόμαχων ψαλτών του νησιού και χρηματοδότηση της έλευσης με μέριμνα απ το Ε Σ. του Αγ. Θεράποντα των Τιμίων Δώρων του Χριστού τα Χριστούγεννα του 2019 .
Καθιέρωση για πρώτη φορά του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΉΣ ΜΟΥΣΙΚΉΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ με την επωνυμία « ΘΕΟΔΩΡΕΙΑ», αφιερωμένο στον πολιούχο της πόλης , σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολή Μυτιλήνης και την Εφορία Αρχαιοτήτων. Αδελφοποίηση με την Ελληνική Κοινότητα του Νεοχωρίου Βοσπόρου Κωνσταντινουπόλεως όπου η πατρίδα του Αγ. Θεοδώρου. Μέσα σε δύο έτη το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί στο πανελλήνιο ως το πιο οργανωμένο και υψηλής ποιότητας στο πανελλήνιο και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
16. Με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού πραγματοποιείται το 2022 μετά από 15 έτη η Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Λέσβο , με κύριο οργανωτη τη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και χορηγούς Δήμο Μυτιλήνης , Δήμο Δυτικής Λέσβου και Περιφέρεια Β. Αιγαίου
17. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ .Για πρώτη φορά η Αντιδημαρχία Πολιτισμού μεριμνά για το στολισμό της πόλης και των χωριών . Η Μυτιλήνη τα τελευταία τρία έτη θεωρείται απ΄ τους πιο όμορφους χριστουγεννιάτικους νησιωτικούς προορισμούς και στολισμένες πόλεις.
Καθιέρωση υψηλού επιπέδου Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων με επίκεντρο για πρώτη φορά τις Χριστουγεννιάτικες Συναυλίες, αυτής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ το 2019 και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών το 2022.
18 . Χρηματοδότηση δεκάδων συλλόγων κυρίως των χωριών ιδίως την δύσκολή περίοδο του covid-19
19. ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. To Λεσβιακό Καλοκαίρι , το θερινό πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης , αποκτά ταυτότητα και αναδεικνύεται στα πιο ξακουστά της Ελλάδος , με μεγάλες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις , στο κάστρο, στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης και στις δημοτικές Ενότητες , δίνοντας εξωστρέφεια στο νησί μας
20. « Το μεγαλύτερο Συρτάκι» στο Αιγαίο» , με την πιανίστρια Ελενα Ξυδιά και το σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη , με τη βοηθεια του ΛΟΙΑΘ και των χορευτών του Δήμου συγκεντρώνει πα΄νω από 1.000.000 προβολές σε όλο τον κόσμο με αναφορά τη Μυτιλήνη