Τελικά μήπως μας καταλαβαίνουν καλύτερα οι Δήμαρχοι εκτός Λέσβου;
Εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική η σημερινή παρέμβαση - ενημέρωση από την κα Χιωτέλλη σχετικά με όσα έγιναν στην επιτροπή της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό. Αυτό που προκαλεί έκπληξη και ταυτόχρονα οργή είναι ότι οι Δήμαρχοι εκτός Λέσβου μάλλον μας καταλαβαίνουν καλύτερα και προτείνουν καλύτερες λύσεις για το νησί μας...
Αναλυτικά η παρέμβαση της κας Χιωτέλλη:
Την Πέμπτη 18/02/2020 συνεδρίασε για πρώτη φορά η επιτροπή Προσφυγικού, Μεταναστευτικού και Κρίσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε. Δ.Ε.)
Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν 26 άτομα Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από το Δήμο Μυτιλήνης συμμετέχει ο Δήμαρχος κ. Κύτελης και εγώ.
Στη κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε, όσον αφορά τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα και στην πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία «υπερδομής» στο νησί, πιστεύω πως με τη συμμετοχή μας σ’ αυτή την επιτροπή έχουμε μια πολλή καλή ευκαιρία να συζητήσουμε και να θέσουμε τα αιτήματά μας σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση πέρα από την ενημέρωση που έγινε στα μέλη της για τις προσφυγικές ροές, ασχολήθηκε με δύο κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντικά θέματα.
α)Το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία της κατανομής προσφύγων – μεταναστών
β)Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και θεσμών για την ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών.
Η συζήτηση έγινε σ’ ένα πολύ καλό κλίμα και αποτέλεσε για εμένα θετική έκπληξη η διαπίστωση πως έχει γίνει πια κατανοητό στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης πως πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στα νησιά που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών ροών.
Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Χρυσάφης Αλέξανδρος, Δήμαρχος Σερρών, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης πρότεινε το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο.
- Αποσυμφόρηση των νησιών.
- Να ηττηθούν οι μεμονωμένες φωνές που αρνούνται τη φιλοξενία προσφύγων
- Να υιοθετηθεί αντικειμενικό σύστημα ισοκατανομής για όλη την Ελλάδα με βάση πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια. (Όσοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε αριθμό, μίλησαν για 1000-1500 άτομα).
- Ενδοπεριφερειακή ισοκατανομή ( Σε κάθε περιφέρεια να υπάρχει ισοκατανομή μεταξύ των Δήμων της) των νέων δομών στο εσωτερικό της χώρας.
- Συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στις επιτροπές που διαχειρίζονται το παραπάνω θέμα.
Στο σημείο αυτό της συζήτησης ενημέρωσα τον πρόεδρο πως ο κ Μηταράκης έχει πρόθεση να δημιουργήσει στο Δήμο Μυτιλήνης νέα δομή 3.000 ατόμων όπως λέει εκείνος, 5.000 κατά το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την ΕΕ και 6.000 σύμφωνα με την προκήρυξη που ανέβηκε στη Διαύγεια για την σίτιση των προσφύγων. Τον ενημέρωσα επίσης πως στον τόπο μου ανησυχούμε πως από μέρα σε μέρα θα αρχίσουν οι εργασίες για αυτή τη δομή, και επειδή ακόμα και ο αριθμός των 3000 είναι διπλάσιος από τον αριθμό που ως επιτροπή εκτιμήσαμε πως πρέπει να φιλοξενείται στο νησί, πρότεινα να ζητηθεί από τον κ. Μηταράκη το πάγωμα αυτών των εξελίξεων έως ότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Οκ. Πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημα αυτό και δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στον κ. Μηταράκη.
Η ενημέρωση αυτή από τη μεριά μου αγαπητοί συμπολίτες γίνεται για δυο λόγους.
Πρώτον γιατί πιστεύω πως έχω την υποχρέωση να σας ενημερώνω για ότι σας αφορά, πόσο μάλλον για ένα τέτοιο θέμα που απασχόλησε, απασχολεί και θα απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμα τον τόπο, την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Δεύτερον γιατί πιστεύω πως η ενημέρωση των πολιτών είναι προαπαιτούμενο της δημοκρατίας.
Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση σας ενημερώνω για να δείτε και μόνοι σας πόσο κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται η Δημοτική αρχή στη διαχείριση του προσφυγικού για τον τόπο μας. Πόσο υποτελής και δεσμευμένη στις κομματικές επιταγές και στα σχέδια του Μηταράκη.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής Προσφυγικού, Μεταναστευτικού και Κρίσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε. Δ.Ε.) οι αυτοδιοικητικοί που συμμετείχαν ανήκουν στην πλειοψηφία τους στον ίδιο πολιτικό χώρο που ανήκει και η Δημοτική Αρχή του κ. Κύτελλη.
Τόνισαν όμως πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικεί και αρθρώνει το δικό της αυτόνομο λόγο και ρόλο.
Θα διεκδικήσουν από τον κ. Μηταράκη την αποσυμφόρηση των νησιών την ύπαρξη ΚΥΤ στα νησιά 1000-1500 ατόμων.
Την ίδια στιγμή που η Δημοτική αρχή του κ. Κύτελλη υιοθετεί την πρόταση Μηταράκη και βάζει «κόκκινες γραμμές» στα 3000 άτομα.
Τα συμπεράσματα δικά σας!
Σχετικά με το δεύτερο θέμα «Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και θεσμών για την ενσωμάτωση των προσφύγων-μεταναστών» πρόεδρος της επιτροπής μας ενημέρωσε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία «Εστία» κα «Ήλιος» και στις κοινωνικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν, για την στέγαση και στήριξη των προσφύγων και μεταναστών που παίρνουν άσυλο και επιλέγουν να μείνουν στη χώρα μας.
Προτείναμε την διερεύνηση προγραμμάτων που θα στηρίζουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους ενήλικες καθώς και την διαμόρφωση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, προγραμμάτων στέγασης και επαγγελματικής ένταξης. Εδώ σίγουρο είναι πως θα χρειαστεί η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι σίγουρο πως έχουμε δρόμο μπροστά μας και πως τα πάντα θα δοκιμαστούν και θα αποδειχθούν στην πράξη.
Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι πως θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνω με υπευθυνότητα για κάθε εξέλιξη στα πλαίσια της επιτροπής Προσφυγικού, Μεταναστευτικού και Κρίσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε. Δ.Ε.) στην οποία συμμετέχω.
Χιωτέλλη Εριφύλη
Επικεφαλής της παράταξης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»
Μέλος της επιτροπής Προσφυγικού, Μεταναστευτικού και Κρίσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε. Δ.Ε.)