Πολιτική

19/03/2021 - 12:14

Το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασυλου» συνεχίζει τον εγκλωβισμό και γκριζάρει τα νησιά μας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» , δεν είναι παρά η «φυσική συνέχεια» της στρατηγικής της ΕΕ,  εξίσου επικίνδυνη όσο και η προηγούμενη του 2015, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει ως το «τέλος του εγκλωβισμού» και ως το άνοιγμα μιας νέας σελίδας «αλληλεγγύης» ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.  Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο.

Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να γεννήσει προσδοκίες, όπως επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στη Λέσβο και στη Χίο και πρόσφατα στη Σάμο, ότι πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση του μόνιμου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, κάτι που επιβεβαιώνει ο όλος σχεδιασμός της δημιουργίας αυτών των τεράστιων δομών φυλακών. Όσο κι αν με μεθοδεύσεις ο Υπουργός επιχειρεί να θολώσει την πραγματική εικόνα, παίζοντας την κολοκυθιά με τους αριθμούς και τη χωροταξία, τα 700 εκατομμύρια ευρώ για τα κέντρα,   είναι πολλά και δείχνουν τα μεγέθη των στρατοπέδων συγκέντρωσης για τα θύματα των πολέμων τους !

Όλα αυτά γιατί δεν αλλάζει, αντίθετα οξύνεται η πραγματικότητα, που γεννά το πρόβλημα.

Το σκεπτικό του Νέου Συμφώνου αναπτύσσεται στη διαχείριση των συνεπειών των προσφυγικών- μεταναστευτικών ροών. Αφήνεται έξω από το κάδρο η μεγάλη ευθύνη που έχει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών- μελών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή (που βαφτίζονται ανθρωπιστική βοήθεια) που δημιουργούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ, αλλά Μπάιντεν,  στη Συρία το φανερώνουν.

Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν ότι η φωτιά που δημιουργεί τους πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθεί να καίει και αναζωπυρώνεται από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γι αυτό και προσπαθούν να χτίσουν νέα τείχη επώδυνα και για τους νησιώτες και για τους προσφυγικούς πληθυσμούς.

Ταυτόχρονα μέσα από την κομψή γλώσσα των σαλονιών της ΕΕ, κρύβεται η εργαλειοποίηση του προβλήματος και τα παζάρια με την Τουρκική κυβέρνηση και τις απαιτήσεις της , αλλά και οι στοχεύσεις  αφενός στο «νόμιμο εμπόριο» ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, για ταλέντα γίνεται λόγος στα επίσημα κείμενα, και αφετέρου για τη διείσδυση σε τρίτες χώρες , ανάδοχες χώρες τις ονομάζουν , ώστε με τον έναν ή άλλο τρόπο να συνάπτουν προτιμησιακές συμφωνίες για τα σχέδιά τους.

Ο κυνισμός φτάνει στο απόγειό του όταν ανθρώπινες ζωές φτάνουν να λογαριάζονται ως αλγόριθμοι, ποσοστά και ξεροί αριθμοί.

Ο μύθος της “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” καταρρίπτεται για ακόμα μία φορά και με τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται.

Δίνεται έμφαση στο διαμοιρασμό των απελάσεων και της καταστολής στα σύνορα, σε πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για την απόρριψη των αιτημάτων ασύλου και όχι, βέβαια, στην υποδοχή στα κράτη-μέλη των αιτούντων άσυλο, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα τα κράτη της υποδοχής, να μην εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε χώρες που δεν επιλέγουν και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα τους που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Για ποια αλληλεγγύη συζητούν η κυβέρνηση και η ΕΕ, όταν η πρόταση πάει πίσω ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις, που προτάθηκαν το 2015;;

Οι βασικές διατάξεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, όσο και η ουσία του Κανονισμού του Δουβλίνου, παραμένουν σε ισχύ, προμηνύοντας ότι ο διπλός εγκλωβισμός στη χώρα θα εξακολουθήσει.

Η ίδια η υλοποίηση του σχεδίου για κλειστά/ ελεγχόμενα κέντρα στα νησιά, αποτελεί πρακτικά την αποδοχή του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Η κυβέρνηση υλοποιεί την υποχρέωση για δημιουργία μόνιμων κέντρων, όπως και αν τα ονομάζει κάθε φορά, κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων. Επιχειρεί να επεκτείνει αυτό το καθεστώς και στον Έβρο.

Όλα αυτά, όταν μάλιστα η ίδια η επιστημονική επιτροπή της βουλής διαπιστώνει , ότι το να δημιουργείται αυτό το «πλάσμα δικαίου» για την προδιαλογή των αιτούντων άσυλο, να θεωρείται ότι δεν έχουν εισέλθει στο έδαφος της χώρας, μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, αφού γκριζάρει τα νησιά και το νησί μας .

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όσων από τους τοπικούς άρχοντες των νησιών μας (δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου) έβαλαν πλάτη να περάσει η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. 

Τα όσα λένε εκ των υστέρων, σε επιστολή τους οι δήμαρχοι για το θέμα , να είχαν φωνή όταν κλήθηκαν στο Μαξίμου να τα πουν και όχι τώρα να παρουσιάζονται ως μωρές παρθένες.

 Να συντάσσονταν με την πλειοψηφία του Χιακού, Λεσβιακού και Σαμιακού λαού , που είναι απέναντι σε αυτά τα σχέδια και όχι να παίζουν το ρόλο της κερκόπορτας της κυβέρνησης και του υπουργού της, γιατί είναι…ρεαλιστές!

Η συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς, η διατήρηση και αναπαραγωγή των αιτιών των μεταναστευτικών- προσφυγικών κυμάτων, η επί της ουσίας συμφωνία με το νέο σύμφωνο της ΕΕ, οι κυβερνητικές προβλέψεις για κέντρα- φυλακές μεγαλύτερης χωρητικότητας, καταρρίπτουν όλο το αφήγημα περί αποσυμφόρησης που παρατηρήθηκε το 2020 και η οποία είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου και η παράταξη «Άλλος δρόμος» που συνυπογράφει την ανακοίνωση /ψήφισμα ήταν είναι και θα είναι απέναντι σε αυτές τις πολιτικές του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας και στη χώρα μας και επιμένει  στις προτάσεις της που αφορούν:

  • Κατάργηση προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, η οποία ομολογείται άλλωστε ότι έχει καταστεί έτσι και αλλιώς ανενεργή. Να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και εκεί να αιτηθούν άσυλο.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spot στα νησιά του Αιγαίου, καμιά δομή πολύμηνου εγκλωβισμού, όπως και να ονομαστεί σε Αιγαίο και Έβρο. Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά.
  • Η κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, και απευθείας μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τον Έβρο ποταμό.
  • Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες ασύλου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων που έχουν γίνει, η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών διαμονής.
  • Να ακυρωθούν οι εξώσεις προσφύγων, να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και να αρθεί η διακοπή του μηνιαίου βοηθήματος. Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από το κράτος και όχι τις ΜΚΟ για τη σχεδιασμένη ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία.
  • Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των μεταναστών που διαμένουν για χρόνια στη χώρα μας, ενάντια στις ποικιλόμορφες διακρίσεις και εμπόδια. Μακροχρόνιες άδειες παραμονής χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις, καμία διάκριση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, υγειονομικά, προνοιακά και λοιπά δικαιώματα, καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας υπό καθεστώς παρατυπίας, άμεση αντιμετώπιση με σύναψη διακρατικών συμφωνιών, της άρνησης των ασφαλιστικών ταμείων να στείλουν τις συντάξεις στις χώρες καταγωγής χιλιάδων συνταξιούχων μεταναστών.
  • Μόνον η αφύπνιση και η κοινή δράση κατοίκων και προσφύγων/μεταναστών θα σταματήσουν τα ολέθρια σχέδιά τους.
  • Να σταματήσει κάθε συμμετοχή και στήριξη της χώρας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, που διαιωνίζουν τον πόλεμο και τις καταστροφές για τους λαούς.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου

« ο Άλλος Δρόμος»

 

Μοιράσου το άρθρο!