Πολιτική

07/11/2019 - 06:34

Ληξιαρχικά μπερδέματα στη Λέσβο...

Ποιος κατάργησε τα 13 Ληξιαρχεία στη Λέσβο; Καταργήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ή από τη Νέα Δημοκρατία; Ποιος βοήθησε ώστε να επαναλειτουργήσουν τα 13 Ληξιαρχεία στη Λέσβο;  Η Κυβέρνηση ; Ο Γιάννης Μπουρνούς; Ο Ταξιάρχης Βέρρος; Ο Χαράλαμπος Αθανασίου; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους πολίτες της Λέσβου πρωί - βράδυ !!!

Ας σοβαρευτούμε!

Ένα θέμα - που σίγουρα δεν είναι τόσης μεγάλης σημασίας (αφού ακόμη και αν είχαν καταργηθεί τα Ληξιαρχεία θα μπορούσε μέσα από το ΚΕΠ να γινόταν η όλη διαδικασία) - ξαφνικά έγινε "μήλον της Έριδος". Και το θέμα έχει σχέση και με την προχειρότητα που έγινε η διάσπαση του Δήμου Λέσβου.

Πρώτος έσπευσε μα πανηγυρική ανακοίνωση ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς να ανακοινώσει "ξανανοίγουν τα 13 καταργηθέντα ληξιαρχικά γραφεία στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στις 23/09/19 στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς"

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η ανακοίνωση από το Δήμο Δυτικής Λέσβου "ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, είχε ζητήσει με παρέμβασή του στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο από τις 12 του περασμένου Σεπτέμβρη να μη συγχωνευτούν σε ένα τα Ληξιαρχεία του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου, δεδομένων των δυσκολιών που παρατηρούνται στις μετακινήσεις των δημοτών ενός εκ των μεγαλύτερων Δήμων στη χώρα. Και η εξέλιξη που έρχεται πια μέσα από τη Βουλή, δικαιώνει την άμεση παρέμβασή του, γλιτώνοντας από την ταλαιπωρία τους δημότες οι οποίοι εξαναγκάζονταν να διανύσουν έως και 60 χλμ. για μία και μόνο απλή τους Ληξιαρχική Πράξη."

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης μέσα στη βροχή των ανακοινώσεων για τα Ληξιαρχεία δεν πρόλαβε να βγάλει ανακοίνωση καθώς είχε κάνει και αυτός τη δική του παρέμβαση. Άφησε τη δόξα στους άλλους...

Και μετά από όλα αυτά ήρθε και η ανακοίνωση του Βουλευτή Λέσβου Χαραλάμπου Αθανασίου που κάπως βάζει τα πράγματα στη θέση τους... (η ανακοίνωση στο τέλος του κειμένου)

Όλο το αυτό το "ληξιαρχικό μπλέξιμο" είναι ένα δυνατό παράδειγμα για το πως λειτουργούμε. Τι πιο απλό να υπήρχε μια κοινή παρέμβαση Βουλευτών - Δημάρχων της Λέσβου προς το Υπουργείο Εσωτερικών!  Αλλά για άλλη μια φορά ο καθένας προτίμησε να λειτουργήσει ως μονάδα...

Πολύ σωστή η δήλωση του Χ. Αθανασίου "η συμβολή όλων στην λειτουργικότητα των δήμων πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες". Ας γίνει όμως πράξη! 

Πάντως η εποχή που οι πολίτες "τσιμπούσαν" στη φράση "κατόπιν των ενεργειών μου" έχει περάσει ανεπιστρεπτί...

Ελπίζουμε σύντομα να έρθει και στην χώρα μας η εποχή που δεν θα χρειάζεται η φυσική παρουσία του πολίτη στα Ληξιαρχεία... 

Η ανακοίνωση του Χ. Αθανασίου: 

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην «κατάργηση» των ληξιαρχείων, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Ν. 4600/9.03.2019, που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, συστήθηκαν δώδεκα νέοι δήμοι. Με τις διατάξεις του νόμου αυτού, εκτός των άλλων προχειροτήτων και εφόσον ΔΕΝ προβλέφθηκε διαφορετικά, τα ληξιαρχεία στις δημοτικές ενότητες καταργήθηκαν αυτοδίκαια με συνέπεια να λειτουργούν μόνο τα ληξιαρχεία στις έδρες των νέων (συνιστώμενων) δήμων και αυτό ακριβώς αποτύπωσε στην με αριθ. 92/2019 εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος, εντοπίζει το πρόβλημα και ύστερα από συνεννόησή μας, στις 12 Σεπτεμβρίου με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητεί να παραμείνουν τα ληξιαρχεία στις δημοτικές ενότητες.

Την ίδια μέρα (12.09.2019) σε προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, των Δημάρχου και Αντιδημάρχου του Δήμου Μυτιλήνης κ.κ. Κύτελη και Κατσαβέλλη, αντίστοιχα, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, παρουσία μου, υποβλήθηκε το ίδιο αίτημα και έκτοτε, με τις παρεμβάσεις των δύο Δήμων του νησιού μας, δεσμεύθηκε το Υπουργείο να ρυθμίσει το ζήτημα νομοθετικά.

Στη συνέχεια στις 23 Σεπτεμβρίου και ο συνάδελφος κ. Μπουρνούς με ερώτησή του υποβάλλει το ίδιο αίτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών και, βέβαια, πολύ καλά έπραξε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, με σχετική διάταξη νόμου, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, πρόσφατα, επέλυσε το πρόβλημα και έτσι επαναλειτουργούν όλα τα ληξιαρχεία.

Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι τα ληξιαρχεία ΔΕΝ τα κατήργησε η εγκύκλιος του Υπουργού, αλλά ο Ν. 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προέβλεψε διαφορετικά, ότι δηλαδή και τα ληξιαρχεία των δημοτικών ενοτήτων υφίστανται και όχι μόνο αυτά στις έδρες των νέων (συνιστώμενων) δήμων. Γιατί, οι εγκύκλιοι των Υπουργών δεν καταργούν υφιστάμενους Νόμους αλλά μόνο τους ερμηνεύουν και αυτό έκανε ο Υπουργός με την εγκύκλιό του, ερμηνεύοντας τον ως άνω νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν, λοιπόν, είχαν καταργηθεί τα ληξιαρχεία με την εγκύκλιο του Υπουργού, όπως αβασάνιστα αναγράφεται στα δημοσιεύματα, θα αρκούσε η ανάκληση της εγκυκλίου από τον Υπουργό με νέα εγκύκλιο και όχι να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση όπως και έγινε.

Αυτά για την ιστορία και με την παρατήρηση ότι η συμβολή όλων στην λειτουργικότητα των δήμων πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Μοιράσου το άρθρο!