Skip to main content
|

Ερωτήσεις Χ. Αθανασίου για το φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και ΦΠΑ στα τεχνικά έργα

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα την επιβολή ειδικού φόρου (20%) επί της αξίας των διαφημίσεων που πραγματοποιούνται στην τηλεόραση.

Με την παρ. 12 του άρθ. 5 του Ν. 3845/2010 και τις εν συνεχεία εκδοθείσες Διαταγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) ήτοι: ΠΟΛ. 1271/2013 και ΠΟΛ. 1016/2015, επιβάλλεται ειδικός φόρος, με συντελεστή 20%, στην αξία των διαφημίσεων που προβάλλονται στην τηλεόραση.

Ο φόρος αυτός, βαρύνει άμεσα τις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί, εισπράττεται από τα τηλεοπτικά μέσα και αποδίδεται στο Δημόσιο μέχρι την 20/1 κάθε έτους, για τα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, για τις διαφημίσεις του προηγούμενου έτους.

Η ισχύς της παραπάνω διάταξης άρχισε σύμφωνα με το νόμο την 1/7/2010, όμως με συνεχόμενες παρατάσεις είχε ανασταλεί - αδρανοποιηθεί η διάταξη αυτή, παρότι ήταν μνημονιακή απαίτηση για πραγματικούς λόγους(αυξανόμενη κρίση στην κοινωνία).

Η μνημονιακή αυτή απαίτηση του 2010, υποχρέωσε την τότε κυβέρνηση να νομοθετήσει τον πρόσθετο αυτό φόρο και στη συνέχεια καμία κυβέρνηση δεν εξέδωσε απόφαση υλοποίησης, αδρανοποιώντας έτσι την διάταξη της παρ. 12, αρθ. 5 του ν. 3845/2010.

Έρχεται τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να υλοποιήσει από 1/1/2015 το μνημονιακό αυτό φόρο, επιβάλλοντας χαράτσι 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος του διαφημιζόμενου προϊόντος (υπάρχει ήδη ΦΠΑ και αγγελιόσημο για ορισμένες τηλεοπτικές επιχειρήσεις), έχοντας ως συνέπεια να λειτουργεί η διαφήμιση υπέρ των πολυεθνικών επιχειρήσεων που μπορούν να πληρώσουν ακριβή διαφήμιση, οδηγώντας στο κλείσιμο και στερώντας την επαρχία από την αντικειμενική ενημέρωση.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:

Θα επιμείνει στην επιβολή αυτού του ειδικού φόρου, που θα δημιουργήσει νέο κύμα ανέργων στην ιδιωτική οικονομία, ή θα αποφασίσει στην αναστολή του φόρου, όπως σοφά έπρατταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι σήμερα οι λόγοι αναστολής μάλλον δεν έχουν εκλείψει αλλά επιτείνονται διαρκώς.


 

       Ο Βουλευτής Ν.Λέσβου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσε ερώτηση μαζί με τον Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη ,προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη με θέμα τον ΦΠΑ σε εκτέλεση ορισμένων τεχνικών έργων σύμφωνα με το Νόμο 4281/2014.

      Οι Βουλευτές τόνισαν , ότι σημαντικός αριθμός έργων υποδομής υλοποιούνται από φορείς (δικαιούχους) που υπάγονται σε ΦΠΑ και ως εκ τούτου ο ΦΠΑ επί της δαπάνης κατασκευής των έργων αυτών είναι μη επιλέξιμος.

Οι περισσότεροι εκ των φορέων αυτών δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να πληρώσουν στους αναδόχους τους τον αναλογούντα ΦΠΑ, περιορισμένοι αρκετές φορές, προσωρινά στην εξόφληση της αξίας τιμολογίων προ ΦΠΑ.

Το γεγονός αυτό επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην «έτσι και αλλιώς» μειωμένη ταμειακή ρευστότητα των αναδόχων.

Συνέπεια αυτού είναι πολλά έργα με δικαιούχους χαμηλής χρηματοοικονομικής ρευστότητας να καθυστερούν στην εξόφληση των τιμολογίων ή να διακυβεύεται η ολοκλήρωση τους με άμεση επίπτωση στην απορρόφηση των πόρων ΕΣΠΑ.

Για την  αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης, υπό όρους, του μη επιλέξιμου ΦΠΑ από το Π.Δ.Ε με τη παρ. 5 του αρθ. 242 του Ν. 4072/2012.

Επίσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών ψηφίστηκε η διάταξη της παρ. 10 του αρθ. 1 του Ν. 4281/2014 με το οποίο προβλέπεται η αντιστροφή υποχρέωσης του ΦΠΑ δηλαδή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εκτέλεσης έργων ο εργολήπτης- ανάδοχος δεν χρεώνει ΦΠΑ στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία, αλλά ο υπόχρεος ορίζεται ο λήπτης του τιμολογίου.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω και για την κατασκευή τεχνικών έργων υπόχρεοι για την απόδοση του ΦΠΑ προς το Δημόσιο καθίσταται ο λήπτης τιμολογίου αντί του αναδόχου – εργολήπτη, που είναι ο εκδότης του τιμολογίου (αντιστροφή υποχρέωσης).

Κατά συνέπεια οι εργολήπτες- ανάδοχοι τεχνικών έργων (ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ.) εκδίδουν τιμολόγια, χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα επί των οποίων εκτελούνται οι εργασίες αυτές (τεχνικά έργα) ανήκουν σε αναθέτουσες αρχές (κύριοι έργων), οι οποίες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν αυτό το τεχνικό έργο ως επενδυτικό αγαθό σε δραστηριότητα που υπάγεται σε ΦΠΑ.

Ειδικότερα για την εφαρμογή της μη επιβολής ΦΠΑ επί των τιμολογίων από τους εργολήπτες – αναδόχους πρέπει σωρευτικά να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. να πρόκειται για εκτέλεση τεχνικού έργου (παρ. 2β, αρθ. 6 του Ν. 2859/2000 κωδ ΦΠΑ)

β. ο κύριος να είναι η αναθέτουσα αρχή των ΠΔ 59/2007 και 60/2007.

γ. ο λήπτης του τιμολογίου να είναι ο κύριος του έργου

δ. η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα της αναθέτουσας αρχής, από την οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το έργο, να υπάγεται σε ΦΠΑ (Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τις προμήθειες και την παροχή υπηρεσιών).

Σημειώνεται ότι ο καθορισμός των αναθετουσών αρχών σύμφωνα με το ΠΔ 59/2007 και το ΠΔ 60/2007 ορίζονται ως εξής:

α. το κράτος

β. οι Περιφέρειες και οι δήμοι

γ. οι Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου

δ. οι ενώσεις μιας και ή οι περισσότερες από αυτές

Οι εργολήπτες – ανάδοχοι που αναλαμβάνουν την παραγωγή τεχνικών έργων σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν επιβάλλουν ΦΠΑ επί των τιμολογίων που εκδίδουν για πράξεις που διενεργούν από τις 8/8/2014 ημερομηνίας δημοσίευσης του Ν. 4281/2014.

Επί των τιμολογίων αυτών πρέπει να αναγράφεται “Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης”. Οι εργολήπτες εξακολουθούν να διατηρούν με την ρύθμιση αυτή το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών (δαπανών) τους.

Στις περιπτώσεις δε που εκτελούνται τεχνικά έργα από δικαιούχους - φορείς υλοποίησής τους, για λογαριασμό τρίτων μέσω εγγράφων συμφωνιών ισχύουν: α) στα εκδιδόμενα τιμολόγια από τους εργολήπτες – αναδόχους με λήπτες τους κύριους των έργων, από 8/8/2014 και μετά δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, εφόσον πληρούνται και οι άλλες προϋποθέσεις.

β) αν όμως τα τιμολόγια δεν εκδίδονται προς τον κύριο του έργου, αλλά προς τους δικαιούχους - φορείς υλοποίησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αντιστροφή της υποχρέωσης δεδομένου ότι λείπει η προϋπόθεση της κυριότητας του έργου από τον λήπτη του τιμολογίου όπως ορίζει η διαταγή και κατά συνέπεια στα τιμολόγια αυτά επιβάλλεται ΦΠΑ.

Ύστερα από τα ανωτέρω οι εργολήπτες ανάδοχοι διαμαρτύρονται για τα εξής:

α) ότι κατά την εκτέλεση αυτών των τεχνικών έργων έχουν πληρώσει ΦΠΑ στις εισροές (δαπάνες) τους

β) για το ΦΠΑ αυτό των εισροών εξακολουθούν να διατηρούν το δικαίωμα έκπτωσής του, ΦΠΑ το οποίο εάν δεν μπορέσουν να το συμψηφίσουν θα το ζητήσουν για επιστροφή πολύ αργότερα

γ) ότι λόγο της κάθετης μείωσης των δραστηριοτήτων τους, υποστηρίζουν ότι ενώ πληρώνουν ΦΠΑ εισροών, στις εκροές και κατά την έκδοση των τιμολογίων χωρίς ΦΠΑ, δεν εισπράττουν αυτό από τον λήπτη των τιμολογίων (φορείς ανάθεσης και κύριοι των έργων), έχοντας τούτο ως αποτέλεσμα να βγαίνουν πιστωτικοί στις υποβαλλόμενες δηλώσεις τους και μη έχοντας άλλες εργασίες εκτέλεσης έργων και με δεδομένα τα μειωμένα τους τα ταμειακά διαθέσιμα, να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

 

Ζητούν λοιπόν

οι εργολήπτες – ανάδοχοι εκτέλεσης αυτών των τεχνικών έργων, την κατάργηση ή την προσωρινή αναστολή των διατάξεων της παρ. 4 του αρθ. 39α του Ν. 2859/2000 (κωδ. ΦΠΑ) οι οποία προστέθηκε με την παρ. 10 του αρθ. 1 του Ν. 4281/2014 η οποία αυτολεξεί αναφέρει:

[Στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών σε ακίνητα κατά τις διατάξεις του άρθ. 6, παρ. 2 β προς αναθέτουσες αρχές κατά την έννοια του ΠΔ 59/2007 (Α' 63) και 60/2007 (Α΄64) υπό την προϋπόθεση ότι ως άνω αρχές είναι κύριοι των έργων και υποκείμενοι στο φόρο με δικαίωμα έκπτωσης, ο φόρος καταβάλλεται από τον λήπτη του εκδοθέντος τιμολογίου. ΄Ο υποκείμενος που εκτελεί τις εργασίες του προηγουμένου εδαφίου έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών που αντιστοιχεί τις εν λόγο πράξεις, δεν χρεώνει ΦΠΑ στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεί και υποχρεούται να αναγράφει σε αυτά τη φράση “Άρθ. 39α,  υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης].

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται να καταργήσει ή να αναστείλει την ανωτέρω διάταξη  της παραγράφου 4 του άρθρου 39α του νόμου 2859/2000 που κατά την άποψη μας την  θεωρούμε εύλογη και καθ’όλα δίκαιη αφού οι  τωρινές οικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν.

 

 

 

 

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις