Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες σε μία Κυριακή ... με το σύστημα δύο επιλογές!
Η εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή και με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών είναι οριστικό και θα γίνει από τις επόμενες εκλογές του 2027. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤNEWS, αν και όπως είπε αυτή αποτελεί πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα επικαλέστηκε την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ την ερχόμενη Δευτέρα, όπου αναμένεται να τεθεί και να συζητηθεί το νέο σύστημα εκλογής.
Συγκεκριμένα ο κ. Λιβάνιος ανέφερε: «Αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε το 2028, σε 4 σχεδόν χρόνια από τώρα βρίσκεται στην τελική φάση η διαδικασία σύνταξης του Νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που περιλαμβάνει μια συνολική μεταρρύθμιση όλου του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης. Ένα από τα κομμάτια τα οποία θα αλλάξει είναι ο τρόπος εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών εστιάζοντας στην κατάργηση του δεύτερου γύρου».
Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι σε κάθε ψηφοδέλτιο εκτός από το όνομα του υποψήφιου δημάρχου και των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων μιας παράταξης θα υπάρχουν και τα ονόματα όλων των άλλων παρατάξεων και ο ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα εκτός από την πρώτη του επιλογή να κάνει και μια δεύτερη, η οποία θα προσμετράται αν η παράταξή του δεν προκριθεί στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση. Επίσης είπε ότι το κατώφλι για την εκλογή δημάρχου από την πρώτη κατανομή θα παραμείνει περίπου στο 43%.
Δικαιολογώντας την απόφαση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ο κ. Λιβάνιος επικαλέστηκε τα υψηλά ποσοστά αποχής που παρουσιάζονται στον δεύτερο γύρο και την ανούσια, όπως είπε, ταλαιπωρία των πολιτών. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το 2028 υπάρχει επαρκής χρόνος έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να κατανοήσουν το νέο εκλογικό σύστημα.
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι σε ένα δήμο συμμετέχουν 4 συνδυασμοί και ο πρώτος λαμβάνει 38%, ο δεύτερος 29%, ο τρίτος 20% και ο τέταρτος 13%.
Στη δεύτερη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι συνδυασμοί. Γίνεται η καταμέτρηση των εναλλακτικών ψήφων των συνδυασμών που έχουν αποκλειστεί, δηλαδή του τρίτου και του τέταρτου.
Ας υποθέσουμε ότι από το 20% των ψηφοφόρων του τρίτου συνδυασμού, το 3% έχει επιλέξει τον πρώτο συνδυασμό, το 9% το δεύτερο, το 5% τον τέταρτο και το υπόλοιπο 3% δεν επέλεξε καμία εναλλακτική ψήφο.
Ομοίως, ας υποθέσουμε ότι από το 13% των ψηφοφόρων του τέταρτου συνδυασμού, το 2% έχει επιλέξει τον πρώτο συνδυασμό, το 4% τον δεύτερο, το 1% τον τρίτο και το υπόλοιπο 6% δεν επέλεξε καμία εναλλακτική ψήφο.
Τότε ο πρώτος συνδυασμός έλαβε το 38% + 3% (την εναλλακτική ψήφο του τρίτου συνδυασμού) + 2% (την εναλλακτική ψήφο του τέταρτου συνδυασμού), δηλαδή το 45%.
Ο δε δεύτερος συνδυασμός έλαβε το 29% + 4% (την εναλλακτική ψήφο του τρίτου συνδυασμού) + 4% (την εναλλακτική ψήφο του τέταρτου συνδυασμού), δηλαδή το 37%.
Επομένως νικητής ανακηρύσσεται ο πρώτος συνδυασμός. Αυτονόητο είναι πως θα καταμετρούνται οι ψήφοι εκείνων που έχουν επιλέξει δεύτερο συνδυασμό, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό.
Εξι «νίκες»
Το υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει πως με το νέο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών θα επιτύχει έξι σημαντικές «νίκες»:
• Να υπάρχει αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, καθώς οι εκλογές θα διεξάγονται άπαξ κάθε πέντε χρόνια.
• Να μην εξαρτάται η συμμετοχή από το αν γίνεται επαναληπτική εκλογή για ένα ή για δύο αυτοδιοικητικά αξιώματα.
• Οι ψηφοφόροι να μη μεταβαίνουν δύο φορές στα εκλογικά κέντρα.
• Να ενισχυθεί ο προγραμματικός διάλογος κατά την προεκλογική περίοδο και να υπάρχουν ορατές συγκλίσεις πριν από την κάλπη, καθώς οι συνδυασμοί θα αναζητούν εναλλακτικές ψήφους άλλων συνδυασμών.
• Να έχουν αυξημένη νομιμοποίηση ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης.
• Σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη διεξαγωγή των εκλογών σε ένα γύρo
με πληροφορίες ert/ https://www.kathimerini.gr/