Πολιτική

10/04/2020 - 10:07

3 Δημοτικοί Σύμβουλοι λένε όχι στο Stage 2 στη Σκάλα Συκαμιάς

   ΔΗΛΩΣΗ  των δημοτικών συμβούλων  Δ. Βελούτσου, Χ. Ζωγράφου και Μ.Τσάκου  του δήμου  Δυτικής Λέσβου για τη θέση τους στο θέμα : επαναλειτουργία της δομής στη Σκαμνιά.

Το, από πολύ καιρό ,οξυμένο πρόβλημα  του προσφυγικού – μεταναστευτικού και του τρόπου που το αντιμετώπισε η κυβέρνηση  --ποιος δε θυμάται   τα γεγονότα της Καράβας;-- ήρθε και επιδείνωσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Βρισκόμαστε με  δεκάδες ανθρώπους αφημένους  στο έλεος των φυσικών στοιχείων, με τους κατοίκους του νησιού σε κατ΄ οίκον περιορισμό, με τη δομή της Μόριας σε απελπισία και τη δομή προσωρινής διαμονής της  Σκαμιάς καταργημένη -με απόφαση του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου-  και μισοκατεστραμένη από υπερπατριώτες .

Σ΄ αυτό το σημείο  έρχεται η αστυνομία και  το λιμενικό και ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο  ΑΜΕΣΑ   να βρεθεί χώρος  συγκέντρωσης  για τους περιπλανώμενους.  Ζητούν να ξαναλειτουργήσει η δομή της Σκαμνιάς. 

Η δική μας γνώμη είναι ότι : η δομή της Σκαμιάς εξυπηρετούσε ένα συγκεκριμένο σκοπό, αυτό της διέλευσης, της βραχυπρόθεσμης παραμονής των νεοεισερχομένων. Και  σ ΄αυτό επιτελούσε ικανοποιητικά τη δουλεία της.   Η λειτουργία της  όμως ως χώρου καραντίνας αντικειμενικά είναι αδύνατη.

΄Εμεις πιστεύουμε ότι το ζήτημα των ροών δεν θα σταματήσει ποτέ όσο δεν σταματούν οι αιτίες που το παράγουν.   Η προστασία των κατοίκων  μας από πιθανά  κρούσματα πρέπει να είναι σταθερό μας μέλημα.  Οι  συνθήκες απομόνωσης των εισερχομένων σε αντίσκηνα  δεν  την  διασφαλίζει.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί  πολύ ικανοποιητικά με την τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων σε ξενοδοχεία, που με λίγη προσπάθεια μπορούν να εντοπίσουν οι υπηρεσίες του δήμου. Εκεί θα μπορούν  για 14 ημέρες θα μένουν απομονωμένοι  σε χωριστά δωμάτια και μετά θα μπορούν να πάνε όπου δει.

  Όμως ακόμα και μέσα σ΄ αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση και ακριβώς  εξ αιτίας αυτής εμμένουμε στην πάγια  θέση μας για αποσυμφόρηση του νησιού.

΄Οσο η  πανδημία λειτουργεί ως επιπλέον άλλοθι για την κυβερνητική επιλογή να μην προχωρήσει σ΄ αυτήν  της τη δέσμευση  εμείς οφείλουμε να επιμένουμε.

 

Μοιράσου το άρθρο!