Skip to main content
|

Ένας νεαρός κύκνος που το ταξίδι της ζωής του σταμάτησε στη Χαραμίδα…..

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

γράφει ο Μιχάλης Μπάκας

Αυτός είναι ένας κύκνος, βουβόκυκνος για την ακρίβεια, Cygnus olor, ένα εντυπωσιακό πουλί που σπάνια βλέπουμε στη Λέσβο. Σύμφωνα με την νομοθεσία απαγορεύεται το κυνήγι του. Οι κύκνοι έχουν άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα, το βάρος τους φτάνει τα 12-15 κιλά και είναι από τα βαρύτερα πουλιά που πετάνε στον κόσμο.


Αυτή είναι μια χήνα, η Ασπρομέτωπη Χήνα, Anser albifrons, το μόνο θηρεύσιμο είδος άγριας χήνας σύμφωνα με τη νομοθεσία. Στο παρελθόν ήταν άφθονη σε βόρεια και δυτική Ελλάδα, ενώ σήμερα δυτικά της Πίνδου η καταγραφές είναι σπάνιες. Σπάνιες είναι και οι καταγραφές του είδους σε νότια Ελλάδα και νησιά, πολύ σπάνια τη βλέπουμε στη Λέσβο. Το άνοιγμα των φτερών της φτάνει το 1,5 μέτρο και το βάρος της τα 3,5 κιλά.


Ο χειμώνας στην Ευρώπη σπρώχνει τους κύκνους προς το νότο, τις μέρες του χιονιά φτάνουν και στα νησιά του Αιγαίου, τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν περίπου 10 παρατηρήσεις στη Λέσβο. Ένας νεαρός κύκνος μάλιστα διάλεξε το λιμάνι της Μυτιλήνης, για να ξεκουραστεί το πρωινό της 26ης και 27ης Δεκεμβρίου προσφέροντας έναν υπέροχο θέαμα στους τυχερούς Μυτιληνιούς που απολάμβαναν τις ηλιόλουστες μέρες στην προκυμαία. Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους οι κύκνοι, όπως και όλα τα πουλιά, δεν έχουν διαμορφώσει το οριστικό χρώμα των φτερών τους και έτσι δεν έχουν το κλασσικό ολόλευκο χρώμα αλλά σταχτύ- καφέ. Οι κύκνοι μπορεί να φτάσουν τα 25-27 χρόνια…… Εάν προφτάσουν.


Εάν προφτάσουν, γιατί ένας άλλος νεαρός κύκνος για κακή του τύχη την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, διάλεξε να ξεκουραστεί στην παραλία της Χαραμίδας, απέναντι από τους υγροτόπους, περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο Νατούρα. Δυστυχώς αυτός ο νεαρός κύκνος δεν ήταν τυχερός καθώς έπεσε νεκρός από τα σκάγια κυνηγών που τον μπέρδεψαν με …..χήνα. 


Για το κυνήγι έχουμε πει πολλά και θα συνεχίσουμε να λέμε, άλλοι υπέρ, άλλοι κατά με πολλά επιχειρήματα, αλλά όλοι σχεδόν αποδέχονται ότι το ζήτημα της εκπαίδευσης των κυνηγών είναι μεγάλο ζήτημα. Οι εξετάσεις σήμερα, αποτελούν μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, με τυποποιημένο ερωτηματολόγιο και οι ερωτήσεις που αφορούν αναγνώριση ειδών άγριας πανίδας απέχει πολύ από το να είναι μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία και να εξασφαλίζει την επάρκεια των νέων κυνηγών. Έχουν σημειωθεί εκατοντάδες περιστατικά που οι κυνηγοί δεν είναι ικανοί να ξεχωρίσουν στοιχειωδώς είδη που είναι θηρεύσιμα από τα άλλα. Είναι επιτέλους απαραίτητη η δημιουργία ενός  αξιόπιστου εξεταστικού συστήματος που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια αναγνώρισης ειδών αλλά και βασικές γνώσεις ζωολογίας, οικολογίας.


 Και όλα αυτά στη Λέσβο, του μεγαλύτερου birdwatching προορισμού στην Ελλάδα, που κατακλύζεται από χιλιάδες παρατηρητές της φύσης κάθε χρόνο για την παρατήρηση πουλιών.
Μετά το περιστατικό αυτό, ήμουν λυπημένος και αγανακτισμένος αλλά περισσότερο απελπισμένος σκεπτόμενος ότι δυστυχώς αυτοί είμαστε, αυτή είναι η κοινωνίας μας και αυτή είναι η σχέση μας με τη φύση. Ενός αδαούς κυνηγού που χωρίς να έχει καμία συναίσθηση του τι κάνει πυροβολεί ένα νεαρό κύκνο, πυροβολεί το ασχημόπαπο των παιδικών μας χρόνων...Μπαμ και κάτω...


Μιχάλης Μπάκας

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενισχυθεί ο χιονιάς και πιθανότατα θα χιονίσει στο νησί. Σε αυτές τις συνθήκες τα πουλιά δυσκολεύονται να βρουν τροφή, κουράζονται εύκολα και είναι εύκολοι στόχοι για τους κυνηγούς που δυστυχώς βρίσκουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση. Ελπίζουμε το Δασαρχείο, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, να μεριμνήσει ώστε να προστατευτούν οι πληθυσμοί με την απαγόρευση του κυνηγιού  τις ημέρες του πολικού ψύχους.

φωτογραφία Κύκνου:   Μιχάλης Μπάκας
φωτογραφία Χήνας:  Χρήστος Βλάχος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία