Περιβάλλον

28/10/2024 - 07:46

Η μαγευτική φύση της Αγιάσου, ένας ακαταμάχητος φυσιολατρικός προορισμός

Γράφει ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής

(Μέρος 1ο)

Ο Νοέμβρης έρχεται με γοργές δρασκελιές και ο καστανιώνας, που αρχίζει να φορά το φαιοκίτρινο πανωφόρι του, μας καλεί σαν ξελογιάστρα σειρήνα να χαρούμε τα θεσπέσια φθινοπωρινά του κάλλη.

Η χτεσινή πεζοπορία του ΟΡΕΙΑΣ στον αγιασώτικο καστανιώνα προσέλκυσε το ενδιαφέρον πάρα πολλών περιπατητών. Χωρισμένοι σε τρεις ομάδες απόλαυσαν υπέροχες διαδρομές στη μαγευτική φύση της Αγιάσου.

1

Ανεβαίνοντας το χορταριασμένο λιθόστρωτο μονοπάτι από τον Αι Γιάννη, ακολουθάς τη βαθύσκιωτη ρεματιά μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο και μετά ανηφορίζεις την πατουμένη για τα Μπιτζίλια. Σε μια καμπή του δρόμου προβάλλει μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές το κάτασπρο γραφικό ξωκλήσι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, του Αστράτ’γιου (Αρχιστράτηγου). Στο μικρό πλάτωμα που διαμορφώνεται κάθεσαι να ξαποστάσεις. Αφήνεις το βλέμμα σου να πλανηθεί στο απέραντο πράσινο του Βάλανου. Η ματιά διατρέχει από τη μια ως την άλλη μεριά τη δροσόλουστη ντερεδιά. Πιάνει από ψηλά, όπου αναβλύζουν τα πηγαία νάματα που υδροδοτούν το χωριό, και ροβολάει στα χαμηλά, όπου ξεπροβάλλει η Αγιάσος, σα γοργόνα που αναδύεται μέσα από την καταπράσινη θάλασσα.

σ

Διασχίζεις από αριστερά τη ρεματιά ακολουθώντας ένα στενό μονοπάτι, φτάνεις στο ποταμάκι που φιδοσέρνεται στο βάθος της και περνάς στο απέναντι μέρος της. Ακολουθάς τον αγροτικό δρόμο που σε βγάζει στις Πόλες (περιοχή Άγιου Σπυρίδωνα) και μετά ανηφορίζεις την πασίγνωστη πατουμένη της Πατσαβούρας με κατεύθυνση τον Όλυμπο.

Εκτός από τα πυκνόβλαστα δάση, τις βαθύσκιωτες ρεματιές, τα κρουσταλλένια τρεχούμενα νερά, τα θαυμαστά λιθόστρωτα μονοπάτια, τα ζείδωρα περβόλια με τους χυμώδεις καρπούς, τα σπάνια φυτά του βοτανικού μας παράδεισου, μέσα στον αγιασώτικο καστανιώνα πυργώνονται και υψώματα – σωστές αετοφωλιές - απ’ όπου προσφέρεται μαγευτική θέα. Χτες είχαμε την ευκαιρία να σκαρφαλώσουμε στο Μάρμαρο (Μαρμάρ’, στη ντοπιολαλιά), έναν κρυφό βιγλάτορα που στέκει άγρυπνος πάνω από τα Μαλαντρά και ατενίζει την Αγιάσο λουπασμένη σα βυζανιάρικο λεχούδι στην αγκαλιά του Μαυριώτη.

δ

Αυτή την εποχή η Αγιάσος ντύνεται βασίλισσα, φορά τη χρυσή κορώνα της, παίρνει το σκήπτρο της, θρονιάζεται κάτω από το βιγλάτορα λεσβιακό Όλυμπο και σας περιμένει…  Και μην ξεχνάτε ότι στις 10 του Νοέμβρη θα γίνει η φετινή 20ή Γιορτή Κάστανου.

 

Οι  αρχικές φωτο είναι του Βασίλη Ραϊστέλλη  και όλες οι υπόλοιπες  του Π. Κουτσκουδή, οι περισσότερες από τη χθεσινή πεζοπορία με τον ΟΡΕΙΑΣ

Δειτε περισσοτερες  φωτογραφιες

Μοιράσου το άρθρο!