Skip to main content
|

Τα ονόματα τριών πλουσίων της Λέσβου στη λίστα ΣΔΟΕ από την «ομάδα Ράιχενμπαχ»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Διαβάστε τα ονόματα της λίστας - Καλούνται να δικαιολογήσουν ακίνητα και καταθέσεις χωρίς να σημαίνει ότι έχουν φοροδιαφύγει - Στη λίστα που παρέλαβε το ΣΔΟΕ από την «ομάδα Ράιχενμπαχ» περιλαμβάνονται γνωστοί επιχειρηματίες και στελέχη κρατικών οργανισμών

Πρόστιμα σε φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι και 10 εκατ. ευρώ ανά περίπτωση προτίθεται να επιβάλει μαζικά πλέον το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Με βάση τις οδηγίες της Ομάδας Δράσης του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, σειρά για έλεγχο από τη νεοσύστατη «ΔΟΥ των πλουσίων» έχουν πάρει περισσότεροι από 1.600 φορολογούμενοι, στους οποίους γίνεται ενδεκεχής έλεγχος για τη μεγάλη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΟΥ, περιουσία που διαθέτουν και πώς αυτή φορολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η λίστα διαρκώς μεγαλώνει και εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα κληθούν από το ΚΕΦΟΜΕΠ για να δικαιολογήσουν την περιουσία τους περίπου 2.000 αυτοαπασχολούμενοι (μεγαλοδικηγόροι, εργολάβοι κατασκευαστές, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, εφοπλιστές, ναυπηγοί), αλλά και πολλά σημαίνοντα στελέχη κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι οι έλεγχοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή και έγινε σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, στοχοποιώντας κυρίως αυτούς που έβγαζαν εκατομμύρια από πωλήσεις ακινήτων την περασμένη 15ετία και πλήρωναν ελάχιστα στην Εφορία.

Μετά το καλοκαίρι το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει αναλάβει δράση και τον Σεπτέμβριο είχαν επιλεγεί 219 φορολογούμενοι για τους οποίους ξεκίνησε ο έλεγχος. Ξεπερνώντας τα αρχικά προβλήματα και τις καθυστερήσεις, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώνονται πλέον τουλάχιστον 30-40 έλεγχοι κάθε μήνα.

Πολλοί εξ αυτών δίνουν πειστικές εξηγήσεις και ο έλεγχος ολοκληρώνεται σχεδόν χωρίς επιπτώσεις στους ίδιους.

Πάντως και από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι οι ελεγχόμενοι δεν είναι απαραίτητα παραβάτες και υπόλογοι. Απλώς οι υπηρεσίες κάνουν τους ελέγχους και όσοι είναι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Από τους μέχρι τώρα ελέγχους, έως το τέλος Σεπτεμβρίου καταλογίστηκαν διαφυγόντες φόροι 60 εκατ. ευρώ (αναδρομικά από το 2010) και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Σχεδόν ένας στους τρεις όμως που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει, καταφεύγει στη φορολογική διαιτησία μετά τον έλεγχο, για να μειώσει τον φόρο έως και 70%. Ετσι το Δημόσιο έως τώρα εισέπραξε περί τα 10 εκατ. ευρώ.
 
Τι ψάχνει η Εφορία


Στους πρώτους ελέγχους με βάση τη λίστα που έχει το ΚΕΦΟΜΕΠ, οι έρευνες στοχεύουν να διαπιστώσουν αν φορολογήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο όσοι δήλωναν μεγάλες περιουσίες. Ερευνώνται όμως και περιπτώσεις «αιφνίδιου πλουτισμού», εφόσον δεν δικαιολογείται η περιουσία που εμφανίζουν από τα εισοδήματα των περασμένων ετών.

Ολη η λίστα με τα ονόματα όσων θα ελεγχθούν από το κέντρο φορολογούμενων μεγάλου πλούτου

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΒΑΛΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛ ΑΝΤ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
ΑΥΤΟΥΣΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Παράδειγμα από τη λίστα:

■ Επιχειρηματίας που έκανε έναρξη δραστηριότητας πριν από 40 χρόνια και κατείχε εξέχουσες θέσεις σε πάνω από 140 επιχειρήσεις την περίοδο 2000-2010, κλήθηκε να καταθέσει τα συμβόλαια αγοράς και πώλησης ακινήτων, αλλά και δικαιολογητικά με βάση τα οποία είχε τύχει απαλλαγής από φόρους στα έσοδά του. Αναγκάστηκε έτσι να υποβάλει αναδρομικά συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2006-2010. Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι έκρυβε εισόδημα, τεκμήρια και γλίτωνε φόρους και έκτακτες εισφορές. Του καταλογίστηκε να πληρώσει πρόστιμο 262.287 ευρώ, αλλά έπειτα από συμβιβασμό αυτό περιορίστηκε στις 115.500 ευρώ.

■ Το ίδιο πρόσωπο, όμως, μαζί με άλλους τρεις, είχε αποκτήσει ακίνητο αξίας 2.100.000 ευρώ σε προάστιο της Αθήνας, το οποίο μεταπούλησαν για 8.500.000 ευρώ. Η Εφορία, βάσει νόμων, θεωρεί ότι είχαν συστήσει de facto επιχείρηση, χωρίς όμως να δηλώσουν έναρξη για να φορολογηθούν ανάλογα. Φορολογεί έτσι αναδρομικά και τους τέσσερις συνεταίρους σαν «άτυπη εταιρεία» και τους επιβάλλει πρόστιμο 3,5 εκατ. ευρώ για τα κέρδη των 6,4 εκατ. που δεν δήλωσαν. Και αυτό το πρόστιμο, όμως, μειώθηκε, έπειτα από συμβιβασμό, στα 860.000 ευρώ.

■ Εισοδηματίας στη Νέα Ιωνία δήλωνε κατά το 2000-2009 μέσο εισόδημα 85.000 ευρώ. Από πώληση μεγάλου ακινήτου είχε εισπράξει 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν είχε δηλώσει το 2002 στο έντυπο Ε1 ως καθαρό κέρδος από επιχείρηση, αλλά ως χρηματικό εισόδημα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Αποτέλεσμα ήταν να καταλογιστούν από τον έλεγχο φόροι και πρόστιμα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ (δηλαδή περισσότερα από όσα ήταν το κέρδος που είχε από την πώληση πριν από 12 χρόνια).

■ Εργολάβος οικοδομών στην Ελευσίνα δήλωνε από το 2000 και μετά μέσο όρο 20.000 ετήσιο εισόδημα. Μόνο από δύο αγροτεμάχια που πούλησε, όμως, στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου το 2007, είχε κέρδη 13 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος οδήγησε έτσι στην επιβολή προστίμου 10,9 εκατ. ευρώ.

■ Εργολάβος στην Αγία Παρασκευή που είχε ανεγείρει 14 πολυκατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο, συμβόλαιο αγοράς ή πώλησης ή σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, προσύμφωνο ή άδεια οικοδομής, ούτε καν δηλώσεις ΦΠΑ, έντυπα οικοδομικού κόστους, πίνακες πωληθέντων διαμερισμάτων κ.λπ. Ο έλεγχος οδήγησε να του επιβληθούν φόροι και πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ.


Σημείωση Lesvosnews.net Η λίστα αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο protothema.gr

Τονίζουμε ότι τα παραπάνω ονόματα έχουν κληθεί  για εξηγήσεις από το ΣΔΟΕ και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα προκύψει για όλους θέμα φοροδιαφυγής.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
ΑΥΤΟΥΣΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις